Αρχείο κατηγορίας Σχ. Έτος 2014-15

Διαδηλώνοντας «in English» … για τα ζώα υπό εξαφάνιση

Στα πλαίσια εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ξένων Γλωσσών, οι μαθητές/ριες της Δ΄ τάξης του σχολείου μας με υπεύθυνη την εκπ/κό Αγγλικής κ. Γιούρου Πόπη, ενημέρωσαν και διαδήλωσαν στους χώρους του σχολείου και της αυλής για την προστασία των ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση. Οι δράσεις αυτές αφορούσαν στην παρουσίαση του εκπ/κού προγράμματος περιβαλλοντικής εκπ/σης, με τίτλο ¨Απειλούμενα με εξαφάνιση ζώα» .

Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα:

Τριήμερο εκδηλώσεων παρουσίασης των εκπ/κών προγραμμάτων

Με μεγάλη επιτυχία, ενθουσιασμό και συμμετοχή ολοκληρώθηκε το τετραήμερο αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων του 6ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας. Την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, στους φιλόξενους χώρους και την αυλή του σχολείου, γιορτάστηκε η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών η Ημέρα της Ευρώπης. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την επόμενη εβδομάδα στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Βέτλανς», όπου τα παιδιά μαζί με εκπ/κούς και γονείς παρουσίασαν το σύνολο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που υλοποίησαν την σχολική χρονιά, που μόλις τελείωσε, ενώ πλούσια εδέσματα προσφέρθηκαν από γονείς και δασκάλους, στο τέλος των εκδηλώσεων.

Μέσα από θεατρικά παιχνίδια, παιχνίδια γνώσεων, παιχνίδια ρόλων, παιχνίδια της αυλής, μέσα από τραγούδια, αφίσες, πίνακες ζωγραφικής και μέσα από ταινιούλες που τα ίδια τα παιδιά δημιούργησαν, μίλησαν για:

την αυτοεκτίμηση

τις ανθρώπινες σχέσεις

την αποδοχή της διαφορετικότητας

το ρατσισμό

τα δικαιώματα του παιδιού

το περιβάλλον

τον εθισμό σε ουσίες και σε κακές συνήθειες.

Καθ? όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων το διδακτικό προσωπικό και η διευθύντρια του Σχολείου κ. Λαφάρα Αναστασία, δεν παρέλειπαν να ευχαριστούν θερμά τους γονείς για την πολύτιμη βοήθειά τους και το Δήμο Νάουσας για την παραχώρηση της αίθουσας και την τεχνική υποστήριξη. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, αποχαιρέτησε τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης με ένα συγκινητικό αφιέρωμα-έκπληξη, και σε δημοσίευμά του στο διαδίκτυο μεταξύ άλλων αναφέρει: «?ευχαριστούμε τους υπέροχους δασκάλους για αυτό το υπέροχο τετραήμερο, που μας παρουσίασαν, και τους συγχαίρουμε για ό, τι μας δίδαξαν μέσα από τα λόγια, τις εικόνες, τα τραγούδια, την μουσική με όλες αυτές τις υπέροχες φατσούλες (των παιδιών μας) που ήταν και οι πρωταγωνιστές?».

Αποδεικνύεται τελικά ότι όταν γονείς και δάσκαλοι συνεργάζονται αρμονικά ο «μεγάλος νικητής» είναι τα παιδιά!

Εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν:

-«Στου Αισώπου τα παραμύθια θα ψάξουμε την αλφαβήτα κι όλη την αλήθεια» και  «Διαμορφώνοντας έναν υπέροχο άνθρωπο», από τη δασκάλα κ. Ολυμπία Λιόλιου

– «Ο Τριγωνοψαρούλης πάει σχολείο» και «Τα δικαιώματα του παιδιού», από τη δασκάλα κ. Κατερίνα Ψυρίδου

– «Μια λέξη χίλιες εικόνες», από τη δασκάλα κ. Θεοδώρα Παρθενοπούλου

– «Διαφορετικότητα και Ρατσισμός» και «Σχολικός Εκφοβισμός», από τη δασκάλα Όλγα Χριστίδου και την κ. Λαφάρα

– «Το παιχνίδι από το χθες στο σήμερα», από το δάσκαλο κ. Νικόλαο Τσιαούσκογλου

– «Αγγίζοντας τον κύκλο ?Εθισμός σε ουσίες και κακές συνήθειες», «Διαδίκτυο, φίλος ή εχθρός;», «Γυμνάσιο ερχόμαστε», από τη δασκάλα κ. Τσάντζου Ελένη και την κ. Λαφάρα

– «Παιδιά, ελάτε να μάθουμε ξένες γλώσσες!», από τις καθηγήτριες ξένων γλωσσών κ.κ. Χριστίνα Δημητριάδου, Έφη Νάτσιου και Γιούρου Πόπη

-«Πρώτες Βοήθειες», από τη Γυμνάστρια κ. Οικονόμου Μαριάνθη.

Δείτε τα αναλυτικά φωτογραφικά στιγμιότυπα ανά τάξη:

Α΄ τάξη:

Β΄ Τάξη:

Γ΄  ΤΑΞΗ

Δ΄  ΤΑΞΗ:

Η ΣΤ΄ ΤΑΞΗ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Είμαστε μικροί και μη ειδικοί. Γι΄αυτό και αυτά που παρουσιάζει η ταινία μας είναι όσα λένε οι μεγάλοι, οι ειδικοί, οι ερευνητές, οι γιατροί!
Κανένα κείμενο της ταινίας δεν είναι δικό μας. Καμιά έρευνα δεν εκπονήσαμε εμείς. Κανένα ενσωματωμένο απόσπασμα ταινίας δεν είναι δικό μας. Σε κάποιες από αυτές απλά βάλαμε υπότιτλους ή προσθέσαμε κείμενο επειδή ήταν δημιουργίες άλλων χωρών.
Τελικά τι κάναμε εμείς σ΄αυτήν την ταινία;
ΕΜΕΙΣ ΔΩΣΑΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ σε ό,τι μάθαμε, σε ό,τι μας σόκαρε, σε ό,τι δεν θα θέλαμε ποτέ να ξεχάσουμε! Και κάναμε πιο «προσωπική» υπόθεση το περιεχόμενο της ταινίας για όσους αγαπάμε και μας αγαπούν και καπνίζουν.
Τη μικρή ταινία μας, θα την αποθηκεύσουμε σε κάθε υπολογιστή στο σπίτι μας και θα την προβάλλουμε ξανά και ξανά και στους εαυτούς μας και σε όσους αγαπούμε.
Δεν έχουμε την αυταπάτη ότι θα πείσουμε κάποιους να κόψουν το κάπνισμα! Μας φτάνει μόνο να σκεφτούν όσα δουν κι όσα ακούσουν.
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

6ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ

 

Αγαπητοί γονείς,

Σας πληροφορούμε ότι την Τετάρτη 10 Ιουνίου σύμφωνα με την Φ. 361.22/33/83657/Ε3

απόφαση του Υπουργού Παιδείας  οι μαθητές θα σχολάσουν στις 12.30 μ.μ.  λόγω της διεξαγωγής εκλογών για την ανάδειξη νέων Διευθυντών των σχολείων.

Το ολοήμερο δεν θα λειτουργήσει.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

ΛΑΦΑΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Έκτακτη Ανακοίνωση

Έκτακτη Ανακοίνωση

Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου,  σας ενημερώνουμε ότι σήμερα 8 Ιουνίου 2015  δεν θα πραγματοποιηθεί η εκπ/κή επίσκεψη στην Αγία Τριάδα, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Τα παιδιά θα σχολάσουν κανονικά στο τέλος του πρωινού τους ωραρίου:

Α΄ και Β΄ τάξεις: ώρα 12.30 μ.μ.

Γ΄, Δ΄: ώρα 13.10 μ.μ.

Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις: 14.00 μ.μ.

Το Ολοήμερο θα λειτουργήσει κανονικά! 

Εκδηλώσεις εορτασμού της Ευρωπαικής ημέρας Ξένων Γλωσσών πυρετό της γιορτής των ξένων γλωσσών?

«Παιδιά, ελάτε να μάθουμε ξένες γλώσσες!»

English version of the article: here

Επισκεφτείτε τη δραστηριότητά μας στη βάση δεδομένων της επίσημης ιστοσελίδας της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών (direct link).

Σχολικό Έτος: 2014-15

Πρόγραμμα: «Παιδιά, ελάτε να μάθουμε ξένες γλώσσες!»
Τάξεις: Ε? & ΣΤ?
Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Έφη Νάτσιου, Γιούρου Πόπη, Δημητριάδου Χριστίνα

1ο Υπο-πρόγραμμα: «Θεατρικό εργαστήρι στα γερμανικά»
Τάξη: ΣΤ?
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Δημητριάδου Χριστίνα

2ο Υπο-πρόγραμμα: «Ζώα υπό εξαφάνιση»
Τάξη: Δ?
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Γιούρου Πόπη
Αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος : εδώ
Στις 5 Ιουνίου της τρέχουσας σχολικής χρονιάς οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ?, Ε? & ΣΤ? τάξης του σχολείου μας γιόρτασαν με το δικό τους τρόπο δύο σημαντικές ημερομηνίες: την 26η Σεπτεμβρίου, ημέρα που καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών το 2001, και την 9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου, προσκλήθηκαν και παραβρέθηκαν και τάξεις του 10ου Δημοτικού Σχολείου, με το οποίο συστεγάζεται.

Το πρόγραμμα «Παιδιά, ελάτε να μάθουμε ξένες γλώσσες!» ξεκίνησε από την αρχή της σχολικής χρονιάς με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, περιέλαβε την Ημέρα της Ευρώπης ως μια άρρηκτα δεμένη έννοια και ολοκληρώθηκε με την εορταστική εκδήλωση στο τέλος του σχολικού έτους.

Κατά την εκδήλωση οι μαθητές και οι μαθήτριες της E? & ΣΤ? τάξης μετέφεραν στο ακροατήριο τις πληροφορίες που συγκέντρωσαν στη διάρκεια της χρονιάς σχετικά με το τι γιορτάζουμε τις ημέρες αυτές, παρουσίασαν τις γνώσεις που αποκόμισαν από την έρευνα και την εξερεύνηση του διαδικτύου (χώρες της Ε.Ε., πρωτεύουσες, γλώσσες, χάρτες, αξιοθέατα, σύμβολα, κ.λ.π.) καθώς και τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες (χάρτες, αφίσες, ταμπέλες σχολείου, τράπουλες) συνδυάζοντας την επεξηγηματική περιγραφή με βίντεο, slideshows και φωτογραφίες, κάλεσαν το κοινό να λάβει μέρος σε διασκεδαστικά διαδραστικά παιχνίδια γνώσης, προσκάλεσαν μαθητές άλλων τάξεων και γονείς να συμμετέχουν σε κουίζ, εκφράστηκαν μουσικά τραγουδώντας ένα τραγούδι στη γερμανική, γαλλική, αγγλική και ελληνική του εκδοχή και έγιναν αιτία και αφορμή να δηλώσει ένα ολόκληρο σχολείο δυναμική παρουσία σε παραδοσιακά παιχνίδια και ένα action song, τα οποία ?δάσκαλοι μαθητές? ανέλαβαν να διδάξουν σε όλη τη σχολική κοινότητα.

Στο κεντρικό πρόγραμμα του σχολείου εντάχθηκαν επίσης δύο υπό-προγράμματα. Η ΣΤ? τάξη, η οποία διδάσκεται τη γερμανική γλώσσα για δεύτερη χρονιά, άδραξε την ευκαιρία υπό την καθοδήγηση της κ. Δημητριάδου Χ. να πειραματιστεί θεατρικά. Έτσι παρουσίασε την ολιγόλεπτη κωμωδία «Μια τρελή, τρελή τάξη» στα γερμανικά, ενώ το κοινό είχε παράλληλα τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το δρώμενο με τη βοήθεια ενός PowerPoint με ελληνικούς υπότιτλους. Φωτογραφίες του προγράμματος- Ε? & ΣΤ? τάξη: εδώ

Η Δ? τάξη, υπό την εποπτεία της κ. Γιούρου Π., εκμεταλλεύτηκε την ημέρα για να επικοινωνήσει ένα πολύ σοβαρό σύνθημα: το σύνθημα της προστασίας των ζώων που τελούν υπό εξαφάνιση. Φωτογραφίες του προγράμματος-Δ? τάξη: εδώ
Πρωταρχικός σκοπός της υλοποίησης του συνολικού προγράμματος ήταν η μετάδοση του μηνύματος στους μαθητές ότι στην εποχή μας είναι πλέον αναγκαίο να μαθαίνει κανείς τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες από μικρή ηλικία, καθώς η αύξηση της πολυγλωσσίας, της πολιτιστικής ποικιλίας και της διαπολιτισμικής κατανόησης συνθέτουν πλέον μια δεδομένη πραγματικότητα.
Από την άλλη, η ενθάρρυνση της δια βίου εκμάθησης γλωσσών και έξω από το χώρο δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αποτελεί πια μια αναγκαιότητα, η οποία πρέπει να καλλιεργείται στην καθημερινή μας ζωή.

Πέρα όμως από τα προαναφερθέντα, το πρόγραμμα αποσκοπούσε επίσης στη μεταλαμπάδευση αξιών στους μαθητές και στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων:

? ενότητα και ειρήνη στον κόσμο
? ανάπτυξη του σεβασμού και της αποδοχής της διαφορετικότητας άλλων ανθρώπων
? προώθηση της ιδέας της Ενωμένης Ευρώπης
? ευαισθητοποίηση ως προς τη σημασία της εκμάθησης των γλωσσών και ως προς τη διαφοροποίησή τους
? απόκτηση και διεύρυνση γνώσεων σχετικά με τις χώρες της Ε.Ε., τους χάρτες, τις σημαίες, τις πρωτεύουσες (ή και άλλες πόλεις), τα αξιοθέατα, τα σύμβολα, τις γλώσσες, τα τραγούδια και τα παραδοσιακά παιχνίδια των χωρών
? ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων-ομαδοσυνεργατική εργασία-διατμηματική συνεργασία-συνεργασία των μαθητών στο πλαίσιο των τριών ξενόγλωσσων μαθημάτων του σχολείου (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά)
? συγκίνηση και συναισθηματική φόρτιση
? καλλιέργεια της αισθητικής και της καλλιτεχνικής έκφρασης

Φωτογραφίες-Παιχνίδια αυλής: εδώ

Φωτογραφίες: Στολισμός σχολείου: εδώ

 

 

Παρακολουθώντας την «Ωδή…σσεια» του 1ου Δ.Σ. Νάουσας

Τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2015, το πρωί (10-12.30 μ.μ) οι μαθητές/ριες όλων των τάξεων του σχολείου μας συνοδεία των δασκάλων τους παρακολούθησαν την μουσικο-θεατρική παράσταση

«Ωδή…σσεια» που ανέβασε το 1ο Δημοτικό σχολείο Νάουσας. Πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες ήταν φυσικά τα παιδιά όλων των τάξεων που χάρισαν σε όλους όσους τους παρακολούθησαν  δημιουργικές στιγμές διασκέδασης…

Αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στα παιδιά όσο και στους εμπνευστές δασκάλους που το προετοίμασαν… με μεγάλη επιτυχία!!!

 

Επίσκεψη στα Οχυρά του Ρούπελ

Την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, οι μαθητές/ριες των Δ΄,  Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του σχολείου μας, συνοδεία των δασκάλων τους  και της Δ/ντριας  και του 10ου Δ.Σ. επισκέφτηκαν τα Οχυρά του Ρούπελ, στο Νομό Σερρών…

Όλοι μας, εντυπωσιαστήκαμε από το υπέροχο φυσικό τοπίο, την ξενάγηση και  φιλοξενία στους χώρους των οχυρών, ενώ το δέος και η υπερηφάνεια που αισθανθήκαμε όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, για τις συνθήκες διαβίωσης των στρατιωτών μέσα στα οχυρά, το απαράμιλλο θάρρος και τη γενναιότητα που επέδειξαν, δεν περιγράφεται με λόγια!!!

Μετά από τα Οχυρά όλοι μαζί ξεκουραστήκαμε και φάγαμε σε ένα περιφραγμένο χώρο, κοντά στην Κερκίνη, όπου τα παιδιά έπαιξαν και χάρηκαν….

 

«Ένας περίπατος στο Νυμφαίο της Μίεζας»

Σήμερα Τρίτη 12 Μαΐου 2015 και ώρες 9.30 π.μ.-12.30 μ.μ.η ΣΤ΄ τάξη του σχολείου μας συμμετείχε στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Νάουσας «Ένας περίπατος στο Νυμφαίο της Μίεζας». Το πρόγραμμα, εγκεκριμένο από Υπουργείο Παιδείας, υλοποιείται στο χώρο της Σχολής Αριστοτέλους, σε συνεργασία με το Δήμο Νάουσας και παρουσιάζει εξαιρετικό ιστορικό και όχι μόνο ενδιαφέρον…

Τα παιδιά το χάρηκαν με βιωματικό ενδιαφέρον παίζοντας ρόλους …πρόσωπα της τοπικής ιστορίας και μυθολογίας… αλλά και συμμετέχοντας με γνώσεις και θέσεις στις εξελίξεις των ιστορικών γεγονότων, γεγονός που κάνει ιδιαίτερα υπερήφανο το Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου!!!

Συγχαρητήρια παιδιά!!!