Αρχείο κατηγορίας Erasmus+ (2018 -2020)

#RECEPTION – «Πρόσκληση σε πρωινό» και «Υιοθεσία Νηπίων» Β΄ φάση-2019

Τον Ιούνιο του 2019 και λίγο πριν λήξει η σχολική χρονιά 2018-19, στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Εράσμους + ΚΑ1, με θέμα την ομαλή μετάβαση των νηπίων από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό σχολείο, υλοποιήθηκαν δύο ακόμη δράσεις:

α) Πρόσκληση των νηπίων στην Β΄ τάξη του σχολείου μας για να πάρουμε όλοι μαζί τα παιδιά της Β τάξης, τα νήπια μαζί με τις δασκάλες και τη Διευθύντρια, ένα πλούσιο και υγιεινό πρωινό γεύμα . Η κ. Ψυρίδου Κατερίνα, ως η δασκάλα που θα έχει την επόμενη σχολική χρονιά την Α΄ τάξη γνωρίστηκε με τα νήπια, συζήτησε μαζί τους και με την νηπιαγωγό κ. Δημητριάδου Μρία όπως επίσης και με την Διευθύντρια κ. Λαφάρα Αναστασία, σε ένα χαλαρό και ευχάριστο περιβάλλον!

β) Υιοθεσία των νηπίων από τα παιδιά της φετινής Ε΄ τάξης, ώστε την επόμενη σχολική χρονιά να αισθάνοανται ασφάλεια και φροντίδα από τα μεγαλύτερα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης, υπογράφοντας δεσμευόμενοι το είσημο χαρτί της υιοθεσίας. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υιοθεσίας, οι ανάδοχοι/ες μαθητές/ριες συνόδευσαν τα υιοθετημένα παιδιά στους χώρους του σχολείου και στην σχολική αυλή, όπου γνωρίστηκαν και ξεναγήθηκαν, ανταποκρινόμενοι/ες με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση!

# RECEPTION: Αξιολόγηση ερωτηματολογίων Β΄ φάση-2019

ERASMOUS +(2018-1-EL01-KA101-047178):

«Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό: Ένα μεγάλο βήμα σε μια ασφαλή και γνώριμη αγκαλιά»- «From Pre–School to Primary School: A Great Step in a safe and familiar embrace»

ΔΡΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ:

Μέσα από τις εμπειρίες μας τόσο ως δάσκαλοι όσο και ως γονείς αισθανθήκαμε την ανάγκη να προσεγγίσουμε θεωρητικά και πρακτικά, το θέμα της ομαλής μετάβασης των νηπίων στο Δημοτικό Σχολείο, με δράσεις ενταγμένες σε ένα ευρύτερο και καλά σχεδιασμένο project, με τρόπο ολιστικό και οργανωμένο (Downer, Driscoll, and Pianta, 2006; Entwisle & Alexander, 1998).

Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάσαμε και εγκρίθηκε από το Erasmus+, ένα πρόγραμμα ομαλής μετάβασης των παιδιών που θα έρθουν από το 6ο Νηπιαγωγείο της Νάουσας στο σχολείο μας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε ανεπίσημα από τον Μάρτιο του 2018 και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2020. Έχει ως σκοπό να υποστηρίξει μέσα από οργανωμένες δράσεις και εκδηλώσεις, την προετοιμασία των παιδιών και των γονέων που θα φοιτήσουν στην Α΄ τάξη του σχολείου μας την επόμενη σχολική χρονιά 2018-19 και τη νέα προετοιμασία των παιδιών, των γονέων και των εκπ/κών στην μεθεπόμενη σχολική χρονιά 2019-20 (Briggs, 1997; McCain & Mustard, 1999; Rosenkoetter, Whaley, Hains and Pierce, 2001; Dockett & Perry, 2001).

Στα πλαίσια λοιπόν αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος και των κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων των Νηπίων με τους μαθητές του Δημοτικού, πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:

ΔΡΑΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (ερωτηματολόγιο νηπίων)

Η εκπαιδευτικός Τσάντζου Ελένη επιμελήθηκε ένα ερωτηματολόγιο κατάλληλα δομημένο για παιδιά που δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση και σε συνεργασία με τη Νηπιαγωγό Δημητριάδου Μαρία το μοίρασαν στα νήπια με σκοπό να διερευνήσουν τις αλλαγές στα συναισθήματα και τις στάσεις τους σε ό,τι αφορά στη μετάβασή τους στο Δημοτικό μετά από την ολοκλήρωση των δράσεων της εκπαιδευτικής ομάδας του προγράμματος.

Η θεωρητική προσέγγιση των θεμάτων που αξιολογήθηκαν αρχικά και επαναξιολογήθηκαν στην πορεία ως σημαντικά και απαραίτητα για την κατανόηση και ερμηνεία του φαινομένου της μετάβασης των νηπίων από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο, διαμόρφωσε αρχικά τους άξονες του ερωτηματολογίου που επρόκειτο να δομηθεί, περιλαμβάνοντας όσο το δυνατόν απλές και κατανοητές ερωτήσεις που να δίνουν απαντήσεις σχετικές με τους στόχους της έρευνας (Bell, 1997). Σε αυτό βοήθησαν βέβαια και οι ελεύθερες συζητήσεις που προηγήθηκαν με άτομα του κοντινού περιβάλλοντος στα νήπια, όπου αυτό ήταν εφικτό (Cohen, Manion, 1994).

Η συλλογή του υλικού πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαΐου του 2019, όταν οι δράσεις της ομάδας παρέμβασης είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί. Στη συνέχεια ακολούθησε η στατιστική επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων. (Φίλιας, 2000), που οδήγησε στα ακόλουθα αποτελέσματα:

Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της διερεύνησης ανά ερώτημα ήταν τα παρακάτω:

Συμπέρασμα

Μελετώντας με προσοχή τα ποσοστά των απαντήσεων των νηπίων παρατηρούμε ότι η πλειοψηφία τους, δεν λυπάται, δεν αγχώνεται, δεν φοβάται, ούτε θυμώνει με την επικείμενη μετάβασή τους στο Δημοτικό. Αν και δεν θέλουν να αποχωριστούν το Νηπιαγωγείο που αγαπούν, χαίρονται που θα αλλάξουν σχολείο, θα μάθουν νέα πράγματα και θα κάνουν καινούργιους φίλους.

#Playing with protons#CMS#CERN #RECEPTION Παίζοντας με τους πλανήτες…παρέα με 5ο, 6ο και 10ο Νηπιαγωγεία και το Ειδικό Σχολείο Νάουσας!

Όλες οι παρακάτω δράσεις εντάχθηκαν εκτός των άλλων και στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος «RECEPTION» που αφορά στην ομαλή μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό, που υλοποιεί το σχολείο μας για 2η σχολική χρονιά, με θεαματικά θετικά αποτελέσματα!

# ERASMUS + KA1

Από το άρθρο του Ειδικού Σχολείο Νάουσας……

Στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Playing with Protons: «Σηκώνω τα ματάκια μου στον ουρανό ψηλά» επισκεφτήκαμε το 6ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας, μαζί με άλλα σχολεία, για να παίξουμε στη σχολική αυλή τα εξής παιχνίδια με θέμα τους πλανήτες:
“Μέρα και νύχτα”, “Πάρε τον πλανήτη σου και τρέχα”, “Δορυφορικό πιάτο” και “Μπες στο διαστημόπλοιο” (κλασικά παιχνίδια προσαρμοσμένα με ενδιαφέροντα τρόπο στο θέμα του προγράμματος).
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής κ. Μαριάνθη Οικονόμου, καθώς και τους βοηθούς της (παιδιά της Ε’ Τάξης), για τα πολύ όμορφα παιχνίδια που σχεδίασαν!!! Επίσης, τη διευθύντρια του 6ου Δ.Σ. Νάουσας κ. Αναστασία Λαφάρα, για τη συνεχή εμψύχωση και αλληλεπίδραση όσον αφορά στην υλοποίηση του σχετικού προγράμματος.

#RECEPTION# Playing with protons#CMS#CERN: Γνωριμία των νηπίων αλλά … αγγλιστί…

Στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Εράσμους+ ΚΑ1 «RECEPTION» με θέμα την ομαλή μετάβαση των νηπίων από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο, για β΄συνεχή σχολική χρονιά, τα νήπια συνοδευόμενα από τις νηπιαγωγούς κ.κ. Δημητριάδου Μαρία και Τασιώνα Χρύσα, επισκέφτηκαν το σχολείο μας αρχές Ιουνίου 2019. Σκοπός της επίσκεψης είναι να γνωρίσουν την εκπαιδευτικό Αγγλικής γλώσσας κ. Γιούρου Πόπη και να έρθουν σε επαφή με την αγγλική γλώσσα και κουλτούρα.

Η δράση αυτή εντάχθηκε επίσης και στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος #Playing with protons#CMS#CERN.

Τα παιδιά τραγούδησαν, έπαιξαν παιχνίδια και έμαθαν με διασκεδαστικό τρόπο αγγλικές λέξεις και αγγλικές σχολικές γιορτές που εκτός των άλλων σχετίζονται με τους πλανήτες και τον ήλιο!

Έδειξαν να το διασκέδασαν πολύ και έφυγαν με τη χαρά και ικανοποίηση ζωγραφισμένες στα μικρά τους προσωπάκια, που πραγματικά έλαμπαν!

#Playing with protons#CMS#CERN #RECEPTION: «Ο Καραγκιόζης αστροναύτης»…

Μια εξαιρετική παράσταση θεάτρου σκιών ετοίμασαν και παρουσίασαν τα παιδιά της Β1 τάξης του σχολείου μας στο πλαίσιο υλοποίησης τόσο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Playing with protons», όσο και του ευρωπϊκού προγράμματος «RECEPTION» με υπεύθυνη δασκάλα την κ. Ψυριδου Κατερίνα.

Τα κείμενα προσαρμόστηκαν ώστε να παρουσιαστεί η μεγάλη έκρηξη και το εργαστήριο του CERN!

Πρωταγωνιστές οι μικροί σε ηλικία αλλά μεγάλοι σε ταλέντο μαθητές και μαθήτριες της Β1 τάξης, που κινούσαν τις φιγούρες και υποστήριζαν με λόγια την ιστορία!

Το θέατρο παρουσιάστηκε στην αίθουσα της τάξης στο σχολείο μας με θεατές τους γονείς των παιδιών και την Διευθύντρια κ. Αναστασία Λαφ;aρα που όλοι μαζί έδωσαν συγχαρητήρια στα παιδιά και την δασκάλα τους, για το υπέροχο και πρωτότυπο θέαμα!

Η ίδια παράσταση παρουσιάστηκς και στα νήπια, ως μία από τις δράσεις που διευκολύνουν την ομαλότητα στη μετάβαση των παιδιών από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιεί για β΄συνεχή χρονιά το σχολείο μας με εξαιτερικά θετικά αποτελέσματα! Η κυρία Ψυρίδου θα είναι και η δασκάλα που θα αναλάβει τα σημερινά νήπια στην Α΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου, οπότε εκτός των άλλων η θεαρική παράσταση είναι και μια εκπληκτική ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα, να εξοικειωθούν με τους χώρουςκαι τα πρόσωπα, να διασκεδάσουν και να αποκτήσουν θετική εικόνα για το Δημοτικό Σχολείο!

#RECEPTION Β΄ φάση-2019 Ομαλή μετάβαση: επιμορφωτική συνάντηση με τους γονείς των νηπίων…

Την Τετάρτη 29 του Μάη 2019 το απόγευμα το σχολείο μας υποδέχτηκε τους γονείς των παιδιών που θα φοιτήσουν στην Α τάξη την επόμενη σχολική χρονιά!

Σκοπός της συνάντησης μας ήταν να μιλήσουμε για τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των γονέων σχετικά με την αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος, καθώς τα παιδιά τους θα φοιτήσουν στην Α τάξη: μια μετάβαση που σηματοδοτεί αλλαγές σε όλα τα πλαίσια λειτουργίας του παιδιού!

Το επιμορφωτικό σεμινάριο έγινε στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού προγράμματος #RECEPTION και υποστηρίχτηκε επιστημονικά από την Συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου κ. Παπαγεωργίου Αικατερίνη, την κ. Σοφία Γεωργου μέλος της Πρόσβασης και την Διευθύντρια κ. Λαφαρα Αναστασία. Στη συνάντηση συμμετείχε και η δασκάλα που θα αναλάβει τα νήπια ως Α τάξη στο επόμενο σχολικό έτος 2019-20, κ. Ψυριδου Κατερίνα., ώστε οι γονείς να την γνωρίσουν και να συζητήσουν μαζί τής.

Η επιμόρφωση είχε βιωματικό χαρακτήρα και στη συζήτηση που ακολούθησε προτάθηκαν τεχνικές και εργαλεία που διευκολύνουν το παιδί στη μετάβαση του από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό τόσο σε γνωστικό αλλά κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο!

Η Διευθύντρια κ. Αναστασία Λαφάρα ενημέρωσε τους γονείς για τις δράσεις που έγιναν και θα γίνουν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς που περιλαμβάνουν:

-Καταγραφή και επεξεργασία των αναγκών των γονέων και νηπίων, με τη βοήθεια ερωτηματολογίων από την εκπ/κό κ. Τσάντζου Ελένη

-Επισκέψεις στους χώρους, στη σχολική αυλή και στο γραφείο των εκπ/κών και της Διευθύντριας-Γνωριμία

-Διδασκαλίες από τα νήπια στα παιδιά του Δημοτικού στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό

-Διδασκαλίες από τα παιδιά των Β1 και Β2 τάξεων στα νήπια στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό (κ.κ. Ψυρίδου Κατερλινα και Χρίστίδου Όλγα) και παράλληλα γνωριμία με τη δασκάλα που θα έχουν τα νήπια στην Α΄ τάξη, κ. Ψυρίδου Κατερίνα

-Ομαδικά παιχνίδια στη σχολική αυλή με τη συμμετοχή των μαθητών/ριών του Δημοτικού και των νηπίων με την βοήθεια της εκπ/κού Φυσικής Αγωγής κ. Οικονόμου Μαριάνθη και γνωριμία μαζί της

-Διδασκαλία αγγλικών με παιγνιώδη μορφή και γνωριμία με την επ/κό Αγγλικής κ. Γιούρου Πόπη.

-Συμμετοχή σε θεατρική παράσταση νηπίων και μαθητών/ριών Δημοτικού και σε δράσεις του Δημοτικού όπως π.χ. λαογραφική έκθεση της Β τάξης (κ. Ψυρίδου Κατερίνα)

-Συμμετοχή των νηπίων στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Playing with protons»- κοινές δράσεις -παρακολούθηση δράσεων του Δημοτικού όπως θέατρο σκιών (κ. Ψυρίδου Κατερίνα), κατασκευές αφίσας κ.ά.

-Πρόσκληση σε πρωινό των νηπίων στο χώρο της Α΄ τάξης με τη συμμετοχή και γνωριμία όλων των εκπ/κών του 6ου Δ.Σ. Νάουσας και καλωσόρισμα από τη Διευθύντρια κ. Αναστασία Λαφάρα

– Υιοθεσία των νηπίων από τους/τις μαθητές/ριες της φετινής Ε΄ τάξης, με την βοήθεια της εκπ/κού κ. Τσάντζου Ελένης, με σκοπό την ενίσχυση της αίσθησης της ασφάλειας των νηπίων

Ήταν μια συνάντηση που μας έδωσε πλούσιες ευκαιρίες γόνιμης αυτοκριτικής και πλούσιου αναστοχασμού!!

Η συμμετοχή μας στο 2ο Παιδαγωγικό Συνέδριο Ημαθίας

Συμμετοχή του 6ου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας και του 6ου Νηπιαγωγείου Νάουσας στο 2ο Παιδαγωγικό Συνέδριο Ημαθίας:
Πόστερ με θέμα δράσεις για την ομαλή μετάβαση των νηπίων στο δημοτικό σχολείο, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος #RECEPTION#ERASMUS+2018-1-EL01-ΚΑ101-047278) Ένα μεγάλο βήμα σε μια ασφαλή και γνώριμη αγκαλιά: From Pre-School to Primary School: A Great Step in a safe and familiar embrace»

Ανακοίνωση (Υπενθύμιση)

Αύριο, Τετάρτη 10/4/2019 και στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος που υλοποιεί το σχολείο μας: «Playing with Protons«, θα έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε μαθητές και εκπαιδευτικούς από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας.

Όλοι μαζί δάσκαλοι και μαθητές/τριες θα συμμετέχουμε σε κοινές δράσεις και παρουσιάσεις. Θυμίζουμε ότι για τις ανάγκες της δράσης με τίτλο «γ – αστρονομία» θα πρέπει να φέρουμε μαζί μας στο σχολείο μια ποδιά μαγειρικής! Γιατί αφού γνωρίσουμε τους πλανήτες και τα αστέρια του ηλιακού μας συστήματος στο τέλος θα τους … μαγειρέψουμε και τους φάμε! 🙂 🙂

#RECEPTION#ERASMOUS+(2018-1-EL01-KA101-047178): Επίσκεψη των νηπίων στη λαογραφική μας έκθεση

Την Πέμπτη 21 του Φλεβάρη 2019 στα πλαίσια λειτουργίας της λαογραφικής έκθεσης που έστησαν τα παιδιά της Β΄ τάξης με την βοήθεια της δασκάλας κ. Ψυρίδου Αικατερίνης, έγινε η πρώτη επαφή των νηπίων των 6ου και 10ου Νηπιαγωγείων με το 6ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας, το σχολείο μας.

Τα νήπια συνοδευόμενα από την νηπιαγωγό κ. Δημητριάδου Μαρία επισκέφτηκαν το σχολείο μας, αφενός για να γνωρίσουν το σχολείο που θα φοιτήσουν από τον Σεπτέμβρη και αφετέρου να δουν τα εκθέματα του λαογραφικού μουσείου  που έστησαν τα παιδιά της Β΄ τάξης.  Οι μαθητές/ριες της Β΄τάξης με μεγάλη χαρά και προθυμία, ξενάγησαν τα νήπια στην έκθεση και τους παρουσίασαν τα εκθέματα, την χρηστική και τη συναισθηματική τους αξία…

Ήταν για όλους μας μια ακόμη εξαιρετική εμπειρία, που εκτός των άλλων βοηθά στην ομαλή μετάβαση των παιδιών από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό, όπως το πρόγραμμα που υλοποιούμε μας οδηγεί…