Αρχείο κατηγορίας Erasmus+ (2018 -2020)

#ERASMOUS +(2018-1-EL01-KA101-047178): #RECEPTION: Μιλώντας για τα δικαιώματα των παιδιών…παρέα με τα Νήπια

Στο πλαίσιο της μετάβασης εμπλουτίζοντας τις δράσεις και προσεγγίσεις μας που αφορούν στην ομαλή μετάβαση των νηπίων στο Δημοτικό, την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019 τιμώντας την παγκόσμια ημέρα Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Παιδιών, υποδεχτήκαμε με χαρά τα παιδιά του 6ου Νηπιαγωγείου Νάουσας, συνοδευόμενα από τις νηπιαγωγούς κ.κ. Νικολάου Τζένη και Τασιώνα Χρύσα.

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου επισκέφτηκαν τις Α΄και Β΄ τάξεις του σχολείου μας όπου συζήτησαν με τα παιδιά του Δημοτικού για τα δικαιώματα των παιδιών, φέροντας αφίσες που εμπλούτισαν με κείμενα που γράφτηκαν με τη βοήθεια όλων!

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Τμήμα Ένταξης και συζήτησαν με τον κ. Κολοβό και την Διευθύντρια κ. Λαφάρα σχετικά με τους τρόπους που το σχολείο μας βοηθά τα παιδιά που δυσκολεύονται να διαβάσουν και πώς τελικά με τη βοήθεια του κ. Κολοβού και όλων των δασκάλων θα τις ξεπεράσουν πολύ γρήγορα!

Ήταν πραγματικά μια πολύ ζεστή και δημιουργική μέρα για όλους μας!

#ERASMOUS +(2018-1-EL01-KA101-047178): #RECEPTION: Η υιοθεσία σε εφαρμογή στο πλαίσιο εκδρομής!!!

Ο θεσμός της υιοθεσίας των παιδιών της Α. Τάξης από τα παιδιά της ΣΤ τάξης που έγινε στο πλαίσιο της ομαλής μετάβασης των νηπίων στο Δημοτικό Σχολείο, τέθηκε για μια ακόμα φορά σε εφαρμογή!

Τα παιδιά της ΣΤ τάξης πρόσεχαν τα νήπια σε όλη την διαδρομή από το σχολείο στο γηπεδο, γεγονός που το χάρηκαν τόσο τα παιδιά όσο και οι εκπαιδευτικοί!

Καθόλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης στο ΔΑΚ Νάουσας τα νήπια ήταν υπό την επίβλεψη των μαθητών της ΣΤ τάξης που με πολλή προσοχή, αγάπη και κατανόηση έπαιζαν μαζί τους!

Τα νήπια, , στην πρώτη τους εξόρμηση σε πιο χαλαρό πλαίσιο εκτός της σχολικής μονάδας, αισθάνθηκαν ασφάλεια και έδειχναν πολύ χαρούμενα και έπαιζαν διασκεδάζοντας παρέα με τα μεγαλύτερα παιδιά !

#ERASMOUS +(2018-1-EL01-KA101-047178): Παρουσίαση του προγράμματος στο πλαίσιο επιμόρφωσης-Διάχυσης

#RECEPTION

Στο πλαίσιο της επιμορφωτικής ημερίδας για τα Εράσμους από την Συντονίστρια Ε.Ε. κ. Παπαγεωργίου Αικατερίνη και την συμμετοχή της ομάδας που είναι υπεύθυνη για αυτά τα προγράμματα από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, το σχολείο μας παρουσίασε το πρόγραμμα Εράσμους+ που υλοποιεί για 2η συνεχή χρονιά, με θέμα την ομαλή μετάβαση των νηπίων στο δημοτικό σχολείο, την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 10.00, στην αίθουσα της Βέτλανς, παρουσία διευθυντών και διευθυντριών του Δήμου Νάουσας και ορισμένων Δ.Σ. του Βέροιας.

Την παρουσίαση έκανε η Διευθύντρια κ. Λαφάρα Αναστασία, η οποία αναφέρθηκε τόσο στην δομή του προγράμματος (σκοπός, στόχοι, διαδικασία εφαρμογής-δράσεις και αξιολόγηση) όσο και στα οφέλη και τις διευκολύνσεις που αδιαμφισβήτητα παρέχει το πρόγραμμα σε γονείς, μαθητές/ριες και εκπαιδευτικούς, που συμμετέχουν, όπως αυτά έχουν καταγραφεί μέσα από την αξιολόγηση του προγράμματος στα δύο χρόνια εφαρμογής του!

#ERASMOUS +(2018-1-EL01-KA101-047178): #RECEPTION: Η διαδικασία της ομαλής μετάβασης…. ξεκινά… μιλώντας για την αγάπη των ζώων…και τα αδέσποτα

Την Πέμπτη 10 του Οκτώβρη 2019 υποδεχτήκαμε με χαρά τα παιδιά των δύο όμορων νηπιαγωγείων του 6ου και 10ου Νάουσας, στο πλαίσιο της μετάβασης που φέτος ομολογουμένως την ξεκινήσαμε πολύ νωρίς!

Τα παιδιά γνωρίστηκαν με τη Διευθύντρια κ. Λαφάρα, γνώρισαν τις αίθουσες του 2ου ορόφου και παρακολούθησαν μια παρουσίαση για τα αδέσποτα ζώα και τη φροντίδα τους.

Η κ. Τζεβελέκου Βούλα, μέλος της φιλοζωϊκής Νάουσας μίλησε στα παιδιά για την φροντίδα και υπευθυνότητα που οφείλει να έχει ο άνθρωπος απέναντι στα ζώα και κυρίως στα αδέσποτα…

Ευχαριστούμε τις νηπιαγωγούς κ.κ. Τασιώνα Χρύσα, Νικολάου Τζένη και Δρόσου Κούλα που μας επισκέφτηκαν και μας θεωρούν μέρος της μαθησιακής διαδικασίας…

#RECEPTION – «Πρόσκληση σε πρωινό» και «Υιοθεσία Νηπίων» Β΄ φάση-2019

Τον Ιούνιο του 2019 και λίγο πριν λήξει η σχολική χρονιά 2018-19, στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Εράσμους + ΚΑ1, με θέμα την ομαλή μετάβαση των νηπίων από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό σχολείο, υλοποιήθηκαν δύο ακόμη δράσεις:

α) Πρόσκληση των νηπίων στην Β΄ τάξη του σχολείου μας για να πάρουμε όλοι μαζί τα παιδιά της Β τάξης, τα νήπια μαζί με τις δασκάλες και τη Διευθύντρια, ένα πλούσιο και υγιεινό πρωινό γεύμα . Η κ. Ψυρίδου Κατερίνα, ως η δασκάλα που θα έχει την επόμενη σχολική χρονιά την Α΄ τάξη γνωρίστηκε με τα νήπια, συζήτησε μαζί τους και με την νηπιαγωγό κ. Δημητριάδου Μρία όπως επίσης και με την Διευθύντρια κ. Λαφάρα Αναστασία, σε ένα χαλαρό και ευχάριστο περιβάλλον!

β) Υιοθεσία των νηπίων από τα παιδιά της φετινής Ε΄ τάξης, ώστε την επόμενη σχολική χρονιά να αισθάνοανται ασφάλεια και φροντίδα από τα μεγαλύτερα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης, υπογράφοντας δεσμευόμενοι το είσημο χαρτί της υιοθεσίας. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υιοθεσίας, οι ανάδοχοι/ες μαθητές/ριες συνόδευσαν τα υιοθετημένα παιδιά στους χώρους του σχολείου και στην σχολική αυλή, όπου γνωρίστηκαν και ξεναγήθηκαν, ανταποκρινόμενοι/ες με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση!

# RECEPTION: Αξιολόγηση ερωτηματολογίων Β΄ φάση-2019

ERASMOUS +(2018-1-EL01-KA101-047178):

«Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό: Ένα μεγάλο βήμα σε μια ασφαλή και γνώριμη αγκαλιά»- «From Pre?School to Primary School: A Great Step in a safe and familiar embrace»

ΔΡΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ:

Μέσα από τις εμπειρίες μας τόσο ως δάσκαλοι όσο και ως γονείς αισθανθήκαμε την ανάγκη να προσεγγίσουμε θεωρητικά και πρακτικά, το θέμα της ομαλής μετάβασης των νηπίων στο Δημοτικό Σχολείο, με δράσεις ενταγμένες σε ένα ευρύτερο και καλά σχεδιασμένο project, με τρόπο ολιστικό και οργανωμένο (Downer, Driscoll, and Pianta, 2006; Entwisle & Alexander, 1998).

Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάσαμε και εγκρίθηκε από το Erasmus+, ένα πρόγραμμα ομαλής μετάβασης των παιδιών που θα έρθουν από το 6ο Νηπιαγωγείο της Νάουσας στο σχολείο μας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε ανεπίσημα από τον Μάρτιο του 2018 και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2020. Έχει ως σκοπό να υποστηρίξει μέσα από οργανωμένες δράσεις και εκδηλώσεις, την προετοιμασία των παιδιών και των γονέων που θα φοιτήσουν στην Α΄ τάξη του σχολείου μας την επόμενη σχολική χρονιά 2018-19 και τη νέα προετοιμασία των παιδιών, των γονέων και των εκπ/κών στην μεθεπόμενη σχολική χρονιά 2019-20 (Briggs, 1997; McCain & Mustard, 1999; Rosenkoetter, Whaley, Hains and Pierce, 2001; Dockett & Perry, 2001).

Στα πλαίσια λοιπόν αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος και των κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων των Νηπίων με τους μαθητές του Δημοτικού, πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:

ΔΡΑΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (ερωτηματολόγιο νηπίων)

Η εκπαιδευτικός Τσάντζου Ελένη επιμελήθηκε ένα ερωτηματολόγιο κατάλληλα δομημένο για παιδιά που δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση και σε συνεργασία με τη Νηπιαγωγό Δημητριάδου Μαρία το μοίρασαν στα νήπια με σκοπό να διερευνήσουν τις αλλαγές στα συναισθήματα και τις στάσεις τους σε ό,τι αφορά στη μετάβασή τους στο Δημοτικό μετά από την ολοκλήρωση των δράσεων της εκπαιδευτικής ομάδας του προγράμματος.

Η θεωρητική προσέγγιση των θεμάτων που αξιολογήθηκαν αρχικά και επαναξιολογήθηκαν στην πορεία ως σημαντικά και απαραίτητα για την κατανόηση και ερμηνεία του φαινομένου της μετάβασης των νηπίων από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο, διαμόρφωσε αρχικά τους άξονες του ερωτηματολογίου που επρόκειτο να δομηθεί, περιλαμβάνοντας όσο το δυνατόν απλές και κατανοητές ερωτήσεις που να δίνουν απαντήσεις σχετικές με τους στόχους της έρευνας (Bell, 1997). Σε αυτό βοήθησαν βέβαια και οι ελεύθερες συζητήσεις που προηγήθηκαν με άτομα του κοντινού περιβάλλοντος στα νήπια, όπου αυτό ήταν εφικτό (Cohen, Manion, 1994).

Η συλλογή του υλικού πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαΐου του 2019, όταν οι δράσεις της ομάδας παρέμβασης είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί. Στη συνέχεια ακολούθησε η στατιστική επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων. (Φίλιας, 2000), που οδήγησε στα ακόλουθα αποτελέσματα:

Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της διερεύνησης ανά ερώτημα ήταν τα παρακάτω:

Συμπέρασμα

Μελετώντας με προσοχή τα ποσοστά των απαντήσεων των νηπίων παρατηρούμε ότι η πλειοψηφία τους, δεν λυπάται, δεν αγχώνεται, δεν φοβάται, ούτε θυμώνει με την επικείμενη μετάβασή τους στο Δημοτικό. Αν και δεν θέλουν να αποχωριστούν το Νηπιαγωγείο που αγαπούν, χαίρονται που θα αλλάξουν σχολείο, θα μάθουν νέα πράγματα και θα κάνουν καινούργιους φίλους.

#Playing with protons#CMS#CERN #RECEPTION Παίζοντας με τους πλανήτες…παρέα με 5ο, 6ο και 10ο Νηπιαγωγεία και το Ειδικό Σχολείο Νάουσας!

Όλες οι παρακάτω δράσεις εντάχθηκαν εκτός των άλλων και στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος «RECEPTION» που αφορά στην ομαλή μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό, που υλοποιεί το σχολείο μας για 2η σχολική χρονιά, με θεαματικά θετικά αποτελέσματα!

# ERASMUS + KA1

Από το άρθρο του Ειδικού Σχολείο Νάουσας……

Στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Playing with Protons: «Σηκώνω τα ματάκια μου στον ουρανό ψηλά» επισκεφτήκαμε το 6ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας, μαζί με άλλα σχολεία, για να παίξουμε στη σχολική αυλή τα εξής παιχνίδια με θέμα τους πλανήτες:
?Μέρα και νύχτα?, ?Πάρε τον πλανήτη σου και τρέχα?, ?Δορυφορικό πιάτο? και ?Μπες στο διαστημόπλοιο? (κλασικά παιχνίδια προσαρμοσμένα με ενδιαφέροντα τρόπο στο θέμα του προγράμματος).
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής κ. Μαριάνθη Οικονόμου, καθώς και τους βοηθούς της (παιδιά της Ε? Τάξης), για τα πολύ όμορφα παιχνίδια που σχεδίασαν!!! Επίσης, τη διευθύντρια του 6ου Δ.Σ. Νάουσας κ. Αναστασία Λαφάρα, για τη συνεχή εμψύχωση και αλληλεπίδραση όσον αφορά στην υλοποίηση του σχετικού προγράμματος.

#RECEPTION# Playing with protons#CMS#CERN: Γνωριμία των νηπίων αλλά … αγγλιστί…

Στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Εράσμους+ ΚΑ1 «RECEPTION» με θέμα την ομαλή μετάβαση των νηπίων από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο, για β΄συνεχή σχολική χρονιά, τα νήπια συνοδευόμενα από τις νηπιαγωγούς κ.κ. Δημητριάδου Μαρία και Τασιώνα Χρύσα, επισκέφτηκαν το σχολείο μας αρχές Ιουνίου 2019. Σκοπός της επίσκεψης είναι να γνωρίσουν την εκπαιδευτικό Αγγλικής γλώσσας κ. Γιούρου Πόπη και να έρθουν σε επαφή με την αγγλική γλώσσα και κουλτούρα.

Η δράση αυτή εντάχθηκε επίσης και στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος #Playing with protons#CMS#CERN.

Τα παιδιά τραγούδησαν, έπαιξαν παιχνίδια και έμαθαν με διασκεδαστικό τρόπο αγγλικές λέξεις και αγγλικές σχολικές γιορτές που εκτός των άλλων σχετίζονται με τους πλανήτες και τον ήλιο!

Έδειξαν να το διασκέδασαν πολύ και έφυγαν με τη χαρά και ικανοποίηση ζωγραφισμένες στα μικρά τους προσωπάκια, που πραγματικά έλαμπαν!

#Playing with protons#CMS#CERN #RECEPTION: «Ο Καραγκιόζης αστροναύτης»…

Μια εξαιρετική παράσταση θεάτρου σκιών ετοίμασαν και παρουσίασαν τα παιδιά της Β1 τάξης του σχολείου μας στο πλαίσιο υλοποίησης τόσο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Playing with protons», όσο και του ευρωπϊκού προγράμματος «RECEPTION» με υπεύθυνη δασκάλα την κ. Ψυριδου Κατερίνα.

Τα κείμενα προσαρμόστηκαν ώστε να παρουσιαστεί η μεγάλη έκρηξη και το εργαστήριο του CERN!

Πρωταγωνιστές οι μικροί σε ηλικία αλλά μεγάλοι σε ταλέντο μαθητές και μαθήτριες της Β1 τάξης, που κινούσαν τις φιγούρες και υποστήριζαν με λόγια την ιστορία!

Το θέατρο παρουσιάστηκε στην αίθουσα της τάξης στο σχολείο μας με θεατές τους γονείς των παιδιών και την Διευθύντρια κ. Αναστασία Λαφ;aρα που όλοι μαζί έδωσαν συγχαρητήρια στα παιδιά και την δασκάλα τους, για το υπέροχο και πρωτότυπο θέαμα!

Η ίδια παράσταση παρουσιάστηκς και στα νήπια, ως μία από τις δράσεις που διευκολύνουν την ομαλότητα στη μετάβαση των παιδιών από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιεί για β΄συνεχή χρονιά το σχολείο μας με εξαιτερικά θετικά αποτελέσματα! Η κυρία Ψυρίδου θα είναι και η δασκάλα που θα αναλάβει τα σημερινά νήπια στην Α΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου, οπότε εκτός των άλλων η θεαρική παράσταση είναι και μια εκπληκτική ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα, να εξοικειωθούν με τους χώρουςκαι τα πρόσωπα, να διασκεδάσουν και να αποκτήσουν θετική εικόνα για το Δημοτικό Σχολείο!