Αρχείο κατηγορίας Εργαστήρια δεξιοτήτων 2021-22

Συμμετοχή στον διαγωνισμό συγγραφής ποιημάτων Χαϊκού στα γαλλικά

Το σχολικό έτος 2021-2022, οι μαθητές/ιες της Ε1 τάξης του σχολείου μας, με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Γαλλικής Γλώσσας κ. Αργυρώς Μαυρουδή συμμετείχαν στον διεθνή διαγωνισμό συγγραφής ποιημάτων Χαϊκού στα γαλλικά που διοργανώνει η Διεθνής Ομοσπονδία Καθηγητών Γαλλικής (CEO-FIPF).

Συγχαρητήρια σε μαθητές/ριες και την εκπ/κό μας την κ. Αργυρώ Μαυρουδή για την κινητοποίηση και την εμπειρία που πρόσφερε στα παιδιά!

Α΄ ΤΑΞΗ: «Τον Κ.Ο.Κ αγαπώ. Με ασφάλεια κυκλοφορώ»

Μέρος από το υλικό που παράχθηκε στο 1ο εργαστήριο δεξιοτήτων της Α΄ τάξης, με θέμα «Τον Κ.Ο.Κ αγαπώ. Με ασφάλεια κυκλοφορώ» , με υπεύθυνες εκπ/κούς τις κ.κ. Ψυρίδου Αικατερίνη και Μαυρουδή Αργυρώ:

Adim-1

Υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο-διαδικτυακός εκφοβισμός: E τάξη

Υλικό από το 1ο εργαστήριο δεξιοτήτων στην Ε2 τάξη, με υπεύθυνη εκπ/κό την κ. Μαυρουδή Αργυρώ, με θέμα «Υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο-διαδικτυακός εκφοβισμός¨:

Ε-ΤΑΞΗ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ-ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ-2021-22

Α τάξη :«Τον Κ.Ο.Κ αγαπώ. Με ασφάλεια κυκλοφορώ »

Adim

Κολάζ εργασιών των μαθητών/ριών της Α τλάξης του σχολείου μας, στο πλαίσιο υλοποίησης των εργαστηρίων δεξιοτήτων με θέμα «Τον Κ.Ο.Κ αγαπώ. Με ασφάλεια κυκλοφορώ », με υπεύθυνες υλοποίησης τις κ.κ. Ψυρίδου Αικατερίνη και Μαυρουδή Αργυρώ.

Συγχαρητήρια για το εκπληκτικό αποτέλεσμα που ενέπνευσε χαρά και δημιουργικότητα σε παιδιά και εκπ/κούς!

Ευρωπαϊκή ημέρα ξένων γλωσσών 2021

26th September – European Day of Languages

( Ευρωπαϊκή Μέρα Γλωσσών)

Σε όλη την Ευρώπη, 800 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκπροσωπούνται από 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενθαρρύνονται να μάθουν όλο και περισσότερες ξένες γλώσσες, σε οποιαδήποτε ηλικία, εντός ή εκτός σχολείου. Το γεγονός αυτό πηγάζει από την πεποίθηση του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι η γλωσσική πολυμορφία αποτελεί εργαλείο για την επίτευξη ευρύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης και βασικό στοιχείο στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ηπείρου μας. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο προωθεί την πολυγλωσσία σε όλη την Ευρώπη.

Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το 2001 η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2021, στις 26 Σεπτεμβρίου, το 6ο Δημοτικό σχολείο Νάουσας γιόρτασε τη γλωσσική πολυμορφία. Οι τάξεις των γαλλικών και των αγγλικών με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς την Αργυρώ Μαυρουδή (ΠΕ05) και την Πόπη Γιούρου (ΠΕ06), έγιναν ερευνητές γλωσσών, έψαξαν λέξεις και έφτιαξαν αφίσες με πολύγλωσσα δέντρα και λουλούδια στα φύλλα και τα πέταλα των οποίων παρουσιάστηκαν λέξεις όπως «Γεια», «Καλημέρα», «Φιλία», «Αγάπη», σε διάφορες γλώσσες.

Προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε τους λόγους που μαθαίνουμε καινούριες γλώσσες, ανακαλύψαμε ότι οι περισσότεροι μαθητές είναι πια πολύγλωσσοι και ότι οι γλώσσες εξελίσσονται προσθέτοντας και αφαιρώντας λέξεις. Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε ηχητικά αποσπάσματα από διαφορετικές γλώσσες και να κάνουμε γλωσσικά κουίζ.

Ειδικότερα στο μάθημα των Αγγλικών με την κυρία Γιούρου Καλλιόπη , η Ε΄ τάξη δημιούργησε μια αφίσα με το λουλούδι της αγάπης γράφοντας στα πέταλά του τη λέξη «Αγάπη» σε διάφορες γλώσσες. Η Στ΄ τάξη από την άλλη δημιούργησε μια αφίσα με ανθρωπάκια από όλο τον κόσμο, ντυμένα με τις παραδοσιακές φορεσιές της χώρας τους, τα οποία λένε τη φράση « Μίλα μου» στη γλώσσα της χώρας καταγωγής τους.

Τέλος και οι δύο τάξεις έστειλαν το δικό τους μήνυμα για την ημέρα τραγουδώντας σε όλο το σχολείο το τραγούδι του Γιάννη Βογιατζή «Σ’ αγαπώ σε όλες τις γλώσσες».

Μαθαίνοντας βιωματικά για την αντιμετώπιση των αναγνωστικών δυσκολιών…

Στο πλαίσιο ενδοσχολικής επιμόρφωσης εκπ/κών του σχολέιου μας που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να κατανοήσουν στην πράξη την μέθοδο του κ. Κολοβού σχετικά με την αντιμετώπιση των δυσκολιών στην αναγνωστική ικανότητα των μαθητών/ριών της Α΄ τάξης, τρεις εκπ/κοί παρακολούθησαν στην τάξη την εφαρμογή του. Η κ. Ψυρίδου Κατερίνα, δασκάλα της Α τάξης σε συνεργασία με τον κ. Κολοβό παρουσίασαν στην πράξη την εφαρμογή της μεθόδου με τα παιδιά της Α΄τάξης. Την όλη διεργασία παρακολούθησε επίσης και η Διευθύντρια κ. Αναστασία Λαφάρα.

Καλλιεργώντας βιωματικά την ενσυναίσθηση…

Στο πλαίσιο υλοποίησης του εργαστηρίου δεξιοτήτων με θέμα τον σεβασμό στην διαφορετικότητα, καλλιεργώντας με βιωματικό τρόπο την ενσυναίσθηση, η Διευθύντρια κ. Λαφάρα Αναστασία, σε συνεργασία με την δασκάλα της Γ΄ τάξης κ. Χριστίδου Όλγα, ζήτησε από τα παιδιά να μπουν στη θέση των ατόμων που δεν βλέπουν!

Σε ομάδες δυο ατόμων, αλλά και μόνα τους με την βοήθεια ραβδιού, τα παιδιά έζησαν τις δυσκολίες των ατόμων που δεν έχουν όραση αλλά και των ατόμων που συνοδεύουν τα άτομα αυτά!!

Ήταν πραγματικά μια δύσκολη εμπειρία… ένας δύσκολος ρόλος που έβαλε τα παιδιά να σκεφτούν και να κατανοήσουν πολλά… !!!

Γνωριμία με την συγγραφέα κ. Πλατή…

Στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων, τα παιδιά της Γ΄τάξης, με τη δασκάλα τους κ. Χριστίδου Όλγα, διάβασαν το παραμύθι της Αιμιλίας Πλατή, «Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια». Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά στο θέμα της αναπηρίας. Οι μαθητές/ριες ζωγράφισαν ό,τι τους/τις εντυπωσίασε κι ετοίμασαν ερωτήσεις για να πάρουν, διαδικτυακή,  συνέντευξη  από τη συγγραφέα κ. Πλατή. Η συνέντευξη δόθηκε εξ αποστάσεως μέσω της WEBEX στις 16 Νοεμβρίου 2021, στην οποία συμμετείχαν με χαρά όλα τα παιδιά με την δασκάλα τους και η Διευθύντρια κ. Αναστασία Λαφάραμε. Η κ Πλατή, με ενθουσιασμό απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των παιδιών… Συνεχάρη τα παιδιά, την δασκάλα και το σχολείο για το ενδιαφέρον που έδειξαν διαβάζοντας το βιβλίο της. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι όλα τα έσοδα του παραμυθιού,  διατίθενται για την ενίσχυση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής!

Πολλά συγχαρητήρια σε όλουε και όλες για την υπέροχη και πρωτότυπη δράση!!