Η Ιστορία του Σχολείου

 

6ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

 

Το σχολείο μας ιδρύθηκε το έτος 1952 σαν μονοθέσιο για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των νοτιοδυτικών συνοικιών της Νάουσας. Η περιοχή αυτή της Νάουσας παρουσίαζε μεγάλη ανάπτυξη λόγω της εγκατάστασης σ’ αυτήν μεγάλου αριθμού κατοίκων του Αρκοχωρίου που άφηναν το χωριό τους και κατέβαιναν στη Νάουσα επειδή έβρισκαν δουλειά στα εργοστάσια της πόλης. Η ανάγκη συνεχούς δεσμού με το χωριό τους τους οδήγησε στην εγκατάσταση στην περιοχή αυτή της πόλης που ήταν πιο κοντά στο δρόμο για το χωριό.

Η ανέγερση του διδακτηρίου άρχισε το έτος 1961 και συνεχίστηκε μέχρι το έτος 1965 οπότε και ολοκληρώθηκε ο πρώτος όροφος με τρεις αίθουσες με δωρεές των «Εν Βοστώνη ΗΠΑ Ναουσαίων».

Το 1968 το σχολείο προάγεται σε εξαθέσιο.

Λίγο αργότερα, το 1974, κατασκευάζεται και δεύτερος όροφος με άλλες τρεις αίθουσες.

Το 1976 λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης και της αύξησης του πληθυσμού της περιοχής το σχολείο προάγεται σε δωδεκαθέσιο.

 

 

Για τα επόμενα χρόνια λειτουργεί με αξιόλογο αριθμό μαθητών ο οποίος όμως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει συνεχή μείωση λόγω της φθίνουσας πορείας της οικονομίας της πόλης και το κλείσιμο πολλών εργοστασίων, παράγοντες που σταμάτησαν την προσέλευση νέων εργατών στην πόλη, αλλά και οδήγησαν στην απομάκρυνση αρκετών νέων της πόλης σε άλλες περιοχές της Ελλάδας για εξεύρεση εργασίας.

Το 2002 λόγω ίδρυσης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας, το 6ο Δημοτικό υποβιβάζεται σε οκταθέσιο. Τα δύο σχολεία συστεγάζονται και είναι τα μοναδικά σχολεία της Νάουσας που λειτουργούν σε δύο βάρδιες (πρωί – απόγευμα).

Το 2005 γίνεται η προσθήκη τεσσάρων αιθουσών που εγκαινιάζονται το Σεπτέμβριο του 2006. Αυτές προβλέπονταν  να λειτουργήσουν σαν βοηθητικές αίθουσες του σχολείου (αίθουσα πληροφορικής, γραφεία, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων κ.λ.π.).

Το 2007, οι τέσσερις νέες αίθουσες αποφασίζεται να αξιοποιηθούν σαν αίθουσες διδασκαλίας. Αποφασίζεται επίσης η  προσθήκη δύο λυόμενων αιθουσών στον προαύλειο χώρο του σχολείου και με τον τρόπο αυτό λειτουργούν πλέον και τα δύο συστεγαζόμενα σχολεία 6ο και 10ο, σε πρωινή βάρδια.

Τον Αύγουστο του 2011 στα πλαίσια ευρύτερων περικοπών και συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων σε όλη την ελληνική επικράτεια, το 6ο Δημοτικό Σχολείο  υποβιβάζεται σε 7/θέσιο.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2015 στο σχολείο μας λειτουργούσε ολοήμερο τμήμα, που δεχόταν μαθητές και μαθήτριες και από τα δύο σχολεία, το 6ο και το 10ο.

Σήμερα μετά τη μεταφορά του 10ου Δ.Σ. σε δικό του κτίριο το σχολείο μας λειτουργεί ως επταθέσιο δημοτικό με ολοήμερο τμήμα μαθητών/ριών.