Αρχείο κατηγορίας Γιορτές – Δραστηριότητες

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ Κ. ΜΙΧΑΛΗ ΤΟΜΤΣΗ

 
 Με αφορμή το έθιμο της πόλης μας « Μπούλες και Γενίτσαροι» και στο πλαίσιο του μαθήματος της Ευέλικτης ζώνης,  η Δ? τάξη του σχολείου μας συνοδευόμενη από την κ.Γιούρου Καλλιόπη  επισκέφθηκε το εργαστήριο των κ.κ. Μιχάλη και Φανής Τόμτση.
 Εκεί ο κ.Μιχάλης αφηγήθηκε στους/στις μαθητές/ριες πώς ξεκίνησε το έθιμο και πώς συνεχίζεται μέχρι σήμερα  και έδειξε στα παιδιά μαζί με την κόρη και τη σύζυγό του όλα τα μέρη της στολής του Γενίτσαρου καθώς και πώς κατασκευάζεται ο "πρόσωπος".
Τα παιδιά έδειξαν εξαιρετικό ενδιαφέρον και συγκινήθηκαν από όσα έμαθαν. Τα αγόρια της τάξης εξέφρασαν όλα την επιθυμία να συμμετέχουν κι αυτά στο δρώμενο του χρόνου και όλοι μαζί οι μαθητές/ριες έφτιαξαν μία ευχαριστήρια κάρτα για την όμορφη φιλοξενία στο εργαστήρι τους!

2ο Βραβείο στον Διαγωνισμό «Γίνε νονός της Αποκριάς 2020»

Συγχαρητήρια στην μαθήτρια της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας, Δήμητρα Γκαγκούση, για την διάκρισή της στο διαγωνισμό του Δήμου Νάουσας
» Γίνει νονός της Αποκριάς 2020″!!
Το έργο της είναι εκπληκτικό, μοντέρνο και εναλλακτικό!!

Το ταράμπουλο του Γενίτσαρου αναδεικνύεται το σύμβολο της ιστορίας της Νάουσας!!!

Κατασκευάζοντας τον «πρόσωπο»….

Σήμερα Πέμπτη 27 του Φλεβάρη 2020 οι μαθητές/ριες της ΣΤ΄ τάξης συνοδεία του δασκάλου τους κ. Μήτογλου Βασίλειο, συμμετείχαν στο πρόγραμμα των Εικαστικών Εργαστηρίων Νάουσας, με θέμα την κατασκευή του «Πρόσωπου » του Γενίτσαρου , ενόψει εορτασμού της Αποκριάς στην Νάουσα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Νάουσας, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και τα παιδιά με πολλή χαρά και αγάπη συμμετείχαν στην κατασκευή και στολισμό της…

Συγχαρητήρια στο Δήμο Νάουσας για την αξιόλογη δράση!!

Αφιέρωμα στην παγκόσμια ημέρα Ελληνικής Γλώσσας!!

Την Παρασκευή 14 του Φλεβάρη 2020 πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στην παγκόσμια ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, από τους/τις μαθητές/ριες όλων των τάξεων του σχολείου μας!

Το αφιέρωμα περιελάμβανε πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες δράσεις και ιδέες που υλοποιήθηκαν σπό τα παιδιά με την βοήθεια των εκπ/κών όλων των τάξεων, που ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία στο κάλεσμα της Διευθύντριας, για μια ομαδική γιορτή για την Ελληνική Γλώσσα!

Η Α΄ τάξη ασχολήθηκε και φιλοτέχνησε αερόστατα με λέξεις της Ελληνικής Γλώσσας που αναφέρονται στις ανθρώπινες αξίες, στην φιλία, στην αγάπη, στο χαμόγελο…

Η Β΄ τάξη μας μίλησε με την νοηματική γλώσσα και έπαιξε παντομίμα!!

Η Γ1΄ τάξη έφτιαξε τον ουρανό χωρίς τα σύννεφα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας!

Η Γ2΄ τάξη ζωγράφισε πλούσιες σε μηνύματα και φράσεις παροιμίες για τον Φλεβάρη!

Η Δ΄ τάξη έγραψε ποιήματα και τα ζωγράφισε!

Η Ε΄ τάξη μίλησε για τις ομόηχες, ομόρριζες ελληνικές λέξεις και με την μορφή παιχνιδιού! Επίσης για ελληνικές λέξεις με παγκόσμια χρήση!

Η ΣΤ΄ τάξη μίλησε για τον πλούτο των συνώνυμων, αντώνυμες και ελληνικές λέξεις και με την μορφή παιχνιδιού!

Η Διευθύντρια κ. Αναστασία Λαφάρα, αφού συνεχάρη τα παιδιά και τους /τις εκπ/κούς για το πολύ ενδιαφέρον και πλούσιο αφιέρωμα, τόνισε την συμβολή της Ελληνικής Γλώσσας στην διάχυση του Ελληνικού Πολιτισμού και τον πλούτο που διαθέτει, όπως αυτό αναδείχτηκε από τα παιδιά περίτρανα στο σημερινό αφιέρωμα!!!

Παρέα με το ΚΔΑΠ ΑμεΑ στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας…

Την Πέμπτη 5 του Δεκέμβρη 2019, τιμώντας την παγκόσμια ημέρα των ατόμων με αναπηρία, τα παιδιά των Α΄, Β΄, Γ1΄, Γ2΄ και Δ΄ τάξεων συνοδευόμενα από τις εκπ/κούς κ.κ. Ψυρίδου Κατερίνα, Τίκου Άννα, Τσάντζου Ελένη, Χριστίδου Όλγα, Χαρατσιάρη Ασημούλα και την Διευθύντρια κ. Λαφάρα Αναστασία, επισκέφτηκαν την Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας και την έκθεση ζωγραφικής των παιδιών.

Τα έργα των παιδιών του ΚΔΑΠ – ΜΕΑ υπό την επίβλεψη της κ. Μάρθας Κούντη θα εκτίθενται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Μαθαίνοντας για το κάπνισμα…

Την Δευτέρα 10 του Φλεβάρη 2020, επισκέφτηκε το σχολείο μας, μετά από προγραμματισμένη πρόσκληση, η επισκέπτρια υγείας κ. Ζάλιου και ενημέρωσε τα παιδιά της ΣΤ. Τάξης για το κάπνισμα και τις βλαβερές συνέπειες του, στην υγεία !

Η ενδιαφέρουσα ενημέρωση με βίντεο και παρουσίαση (power point) και η συζήτηση που ακολούθησε έγινε με σκοπό να μάθουν τα παιδιά για το κάπνισμα, ενόψει της μετάβασης τους στο Γυμνάσιο, σε μια φάση κρίσιμη και κομβική για την ηλικία τους και την ανεξαρτητοποίηση τους στο στάδιο της εφηβείας!

Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή!

Στο «Κονάκι» της Νάουσας!

Την Τρίτη τα παιδιά των Α? και Β? τάξεων του σχολείου συνοδευόμενα από τις εκπ/κούς κ.κ. Ψυρίδου Κατερίνα και Τίκου Άννα, επισκέφτηκαν το «Κονάκι», το εργαστήριο παραδοσιακών φορεσιών. Εκεί  τους καλοδέχτηκαν με χαρά και ο κύριος Αλέξης τους μίλησε στην αρχή για την κατασκευή του Πρόσωπου.  Αυτός κατασκευάζεται με κερί το οποίο μπαίνει στο καλούπι και τέλος βάφεται  με πολλή  προσοχή. Τους έδειξε τα Ταράμπουλα που μπαίνουν στον Πρόσωπο. Ήταν τεράστια και πανέμορφα!!!!

        Στη συνέχεια τους μίλησε για τη στολή  του Γενίτσαρου που αποτελείται από πολλά μέρη. Όπως:  η φουστανέλα, την κοντέλα, το γιλέκο με τα ασημικά, το πισλί, το ζωνάρι, το σελάχι, οι μπέφτσες και η πάλα  την οποία κρατάν στα χέρια τους  οι χορευτές και χορεύουν ζωηρά και λεβέντικα.

       Όλα αυτά γίνονται στο εργαστήριο με πολλή τέχνη και μεράκι!!!! Στο τέλος αναφέρθηκε στην σημασία του εθίμου για την παράδοση και την ταυτότητα της Νάουσας και τόνισε στα παιδιά ότι όλοι πρέπει να μιλάμε και να γνωρίζουμε την ιστορία του τόπου μας?

       Φεύγοντας από το Κονάκι τα παιδιά επισκέφτηκαν την εκκλησία της Υπαπαντής του Χριστού  και εκεί άναψαν ένα κεράκι και προσευχήθηκαν. Στο δρόμο της επιστροφής , στις όχθες της Αράπιτσας  απόλαυσαν τη διαδρομή ακούγοντας τους ήχους από τα νερά που ρέουν στο ποτάμι της πόλης μας? την Αράπιτσα!!!!

Η κοπή της βασιλόπιτάς μας για το 2020!

Με χαρά κόψαμε την βασιλόπιτά μας στο γραφείο του 6ου Δ.Σ. Νάουσας με τυχερές τις κ.κ. Ψυρίδου Αικατερίνη και την Διευθύντρια Λαφάρα Αναστασία!!

Βασιλόπιτες έκοψαν και στις τάξεις όλοι και όλες οι συνάδελφοι /ισσες με τυχερους/ές:

Α τάξη: Κων/νος

Β΄ τάξη:Νικόλας

Γ1 τάξη: Άννα Μαρία

Γ2 τάξη: Αλέσια

Δ΄ τάξη: Πέτρος

Ε΄ τάξη:Ελένη

ΣΤ΄ τάξη: Χρυσάνθη

Τα δώρα για τους/τις τυχερούς/ές ήταν προσφορά του Συλλόγου Γονέων &Κηδεμόνων, και οι βασιλόπιτες του κ. Θανασούλη, τους οποίους και ευχαριστούμε πολύ!!

Χρόνια Πολλά και του χρόνου με υγεία και έμπνευση!

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

Στις 30 Ιανουαρίου κάθε χρόνο η εκκλησία μας τιμάει τους Τρεις Ιεράρχες.

Οι Τρεις Ιεράρχες είναι οι προστάτες των γραμμάτων, των σχολείων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Η σοφία και η δράση τους τούς έδωσε τον τίτλο των Μεγίστων Φωστήρων της Ορθοδοξίας μας.

Υπήρξαν καινοτόμοι παιδαγωγοί, που γεφύρωσαν το κλασικό με το σύγχρονο, τη γνώση με την αρετή, τον ελληνισμό με το χριστιανισμό.

Η εποχή τους ονομάστηκε ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.

βίντεο με αφήγηση για παιδιά

e-bobires, το ηλεκτρονικό περιοδικό του 6ου Δ. Σ. Νάουσας

Πέρυσι το  σχολείο μας απέκτησε και ηλεκτρονικό περιοδικό.

Το περιοδικό μας «e- bobires», φιλοξένησε, στη χρονιά που δημοσιεύθηκε, άρθρα μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας αλλά και άλλων σχολείων.

Από την αρχή της έκδοσής του ήταν και είναι «ανοιχτό» σε συνεργασίες με όλους τους εκπαιδευτικούς, όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες ακόμα και με γονείς.

Διαχειρίστρια του περιοδικού είναι η κυρία Ελένη Τσάντζου, δασκάλα του σχολείου μας. Συνεργάτες στη σύνταξή του είναι η Διευθύντρια του σχολείου μας, κ. Λαφάρα Αναστασία και η δασκάλα, Ψυρίδου Αικατερίνη.

Κατά την περσινή σχολική χρονιά είχαμε τη χαρά  να συνεργαστούμε με τον κ. Χατζηστυλλή Κυριάκο, δάσκαλο του 5ου Δημοτικού Σχολείου και με τη μαθήτρια Λυκείου, Χατζηστυλλή Στεφανία.

Ελπίζουμε κατά τη φετινή του έκδοση να φιλοξενήσει πολλά, πάρα πολλά άρθρα  μαθητών και μαθητριών μας! 🙂

Όποιος/α επιθυμεί να δημοσιεύσει άρθρο στους bobires, μπορεί να το στείλει σε ψηφιακή μορφή στο email της διαχειρίστριας του περιοδικού: tsantzou@hotmail.gr

Στον σύνδεσμο https://schoolpress.sch.gr/ebobires/ μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο μας τεύχος για φέτος.