Αρχείο κατηγορίας Ενδοσχολική επιμόρφωση 2023-24

Συμμετοχή στην δράση «Γαλλική κουζίνα»

Με ιδιαίτερη χαρά σήμερα Δευτέρα 22 του Απρίλη 2024 το πρωί επισκεφτήκαμε οι μαθητές και οι μαθήτριες των Δ, Ε και ΣΤ τάξεων το 2ο Λύκειο Νάουσας για να συμμετέχουμε στην δράση «Γαλλική κουζίνα». Τα παιδιά που συνοδεύονταν από την εκπ/κό Γαλλικής κ. Νάτσιου ΄Εφη και τις /τους εκπ/κούς κ.κ. Γιαννακοπούλου Θωμαή και Δεληχρήστο Χρήστο, ενθουσιάστηκαν με τον πλούσιο μπουφέ, γεύτηκαν την «γλυκιά» γαλλική κουζίνα, έμαθαν για τις γαστρονομικές συνήθειες των Γάλλων, τραγούδησαν γαλλικά τραγούδια και φυσικά το διασκέδασαν πολύ!

Συγχαρητήρια στο 2ο Λύκειο Νάουσας και ιδιαίτερα στην εκπ/κό Γαλλικής κ. Ντίνα Νούση, για την φιλοξενία.

Διδάσκουμε και διδασκόμαστε … στο 3ο Γυμνάσιο!

Συνεχίζοντας τις δράσεις μετάβασης που υλοποιεί το σχολείο μας, επισκεφτήκαμε για μία ακόμη φορά το 3ο Γυμνάσιο Νάουσας, σήμερα Τετάρτη 17 του Απρίλη 2024, από νωρίς το πρωί για να ζήσουμε για μία ακόμη φορά στους ρυθμούς του Γυμνασίου, ως γυμνασιόπαιδες πια!

Συμμετείχαμε στην πρωινή προσευχή και στη συνέχεια υποδυθήκαμε το ρόλο του μαθητή και της μαθήτριας στη διδασκαλία της Λογοτεχνίας, των Μαθηματικών και της Τεχνολογίας στις Α και Β τάξεις του Γυμνασίου. Στη συνέχεια μπήκαμε στο ρόλο του /της εκπ/κού και διδάξαμε φυσική στην Β τάξη του Γυμνασίου, με πειράματα Φυσικής με απλά υλικά! Αισθανόμαστε πολλή περηφάνεια που τα καταφέραμε τόσο καλά και όλα τα παιδιά του Γυμνασίου συμμετείχαν με ενδιαφέρον τόσο στην παρουσίαση όσο και στην ερμηνεία των πειραμάτων!

Δείξαμε πειράματα με μπαλόνια και στατικό ηλεκτρισμό, αυτοσχέδια κινούμενα με μετατροπές ενέργειας, πειράματα δράσης αντίδρασης με μπαλόνια πύραυλο, ηλεκτρικά κυκλώματα και ηλεκτρομαγνήτες, αισθητοποίηση δυναμικών γραμμών μαγνητικού πεδίου, πειράματα με την ατμοσφαιρική και υδροστατική πίεση και την ερμηνεία κίνησης του υποβρύχιου!1

Ήταν για όλους μας μια πραγματικά αλλιώτικη και ενδιαφέρουσα ημέρα στο Γυμνάσιο!!

Ευχαριστούμε πολύ τον Διευθυντή κ. Κώστα Παραστατίδη και τις/τους εκπ/κούς κ.κ. Μπουνόβα Σαλώμη, Τούσια Αλεξάνδρα και Γιάννη για την φιλοξενία και την υπέροχη συνεργασία!

Γιορτάζοντας την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, στη σχολική μας βιβλιοθήκης

Με χαρά υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας, τον αγαπημένο φίλο, γονέα και συγγραφέα κ. Δάμτσιο Γιώργο, για να τον γνωρίσουμε καλύτερα, μέσα από το πλούσιο συγγραφικό του έργο! Με αφορμή την «Φεγγαρόπετρα», ένα συναρπαστικό βιβλίο του Γιώργου, τα παιδιά συνεργάστηκαν, διασκέδασαν και πρότειναν εναλλακτικές ιδέες και σενάρια επανα-συγγραφής του έργου!!! Ο Χάρης, ο ήρωας ενός άλλου αξιόλογου βιβλίου του Γιώργου, με τίτλο » Πρέπει να σώσουμε τον Χάρη »  μάς έκανε δαιμόνιους εξερευνητές και ντετέκτιβ με σκοπό την σωτηρία του!! 

Ο κ. Δάμτσιος μίλησε στα παιδιά για τον τρόπο που ένας συγγραφέας γράφει ένα βιβλίο, τις πηγές έμπνευσής του και τον τρόπο έκδοσής του!

Εκτός των άλλων ήταν μια πλούσια επιμορφωτική εμπειρία για τα παιδιά των μεγάλων τάξεων , δηλ. των Δ, Ε και ΣΤ!

Το βιβλίο για όλους μας είναι το παράθυρο να βλέπουμε το κόσμο μας! Γι’ αυτό κι οφείλουμε όλοι μας, ως γονείς, εκπαιδευτικοί και θεσμοί… να φροντίζουμε συνειδητά να το κρατάμε ανοικτό! Κάθε μέρα!!

Γιώργο σε ευχαριστούμε που ήρθες στο σχολείο μας και άνοιξες διάπλατα τα παραθύρια μας!!

Μαθαίνοντας για το έθιμο και το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες»

Την Τρίτη 12 του Μάρτη 2024 υποδεχτήκαμε με χαρά στο σχολείο μας τον κ. Νικόλα Ταμπακιάρη, φοιτητή που ντύνεται από πολύ μικρός μπούλα και τιμά το έθιμο, συμμετέχοντας ενεργά στο δρώμενο της Νάουσας ¨Γενίτσαροι και Μπούλες».

Ο κ. Ταμπακιάρης μίλησε στα παιδιά των Α και Β τάξεων για το δρώμενο και την Ναουσαίικη παράδοση και έδειξε την φορεσιά της μπούλας. Επίσης μέσα από συζήτηση και προβολή βίντεο και φωτογραφιών συζήτησε και μοιράστηκε με τα παιδιά τα συναισθήματα που ο ίδιος νιώθει όταν ντύνεται μπούλα και χορεύει στους δρόμους της πόλης κατά τη διάρκεια της Αποκριάς στη Νάουσα!

Μια κόμη πολύ σημαντική επιμόρφωση των μικρ΄ψων μαθητών/ριών μας που πολλοί από αυτούς συνεχίζουν την παράδοση με καμάρι και λεβεντιά!

Ευχαριστούμε τον κ. Ταμπακιάρη για την πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρουσα ενημέρωση!

Το πείραμα του Ερατοσθένη

ΠΗΓΗ: www.panekfe.gr

Ο   Ερατοσθένης   (3ος π.Χ. αιώνας) ήταν Διευθυντής της μεγάλης Βιβλιοθήκης του Μουσείου της Αλεξάνδρειας, όπου σε ένα πάπυρο διαβάζει ότι στις 21 Ιουνίου (νοτιοανατολικά της ηλίου) στα νότια σύνορα της πόλης Συήνης (Ασσουάν), οι στύλοι δεν ρίχνουν καθόλου σκιά και ο Ήλιος ανακλάται ακριβώς στο βάθος ενός πηγαδιού (δηλαδή βρίσκεται στο Ζενίθ του τόπου). Ως επιστήμονας, λοιπόν, ο Ερατοσθένης διερωτήθηκε, εάν συμβαίνει το ίδιο ταυτόχρονα και σε άλλο άλλο πχ. στην Αλεξάνδρεια. Όμως, στην Αλεξάνδρεια, κατά την ίδια μέρα και ώρα, οι κατακόρυφοι στύλοι έριχναν σκιά.

Αν η Γη ήταν επίπεδη, οι κατακόρυφοι στύλοι στις δύο πόλεις θα ήταν παράλληλοι και θα έπρεπε και οι δύο να ρίχνουν σκιά. Αφού, λοιπόν, αυτό δεν είναι αλήθεια, τι μπορεί να συμβεί; Η απάντηση δόθηκε από τον Ερατοσθένη υποστηρίζοντας ότι η επιφάνεια της Γης δεν είναι επίπεδη αλλά σφαιρική. Αυτό το συμπέρασμα είναι, προφανώς, θεμελιώδους σημασίας και επιπλέον επέτρεψε στην Ερατοσθένη να προσδιορίσει την ακτίνα και τη μήκος της περιφέρειας της Γης. Πραγματικά, από το μήκος της σκιάς υπολογίζεται αμέσως η διαφορά των γεωγραφικών διαστάσεων των δύο πόλεων, ίση με περίπου 7 μοίρες. Επειδή η απόσταση των δύο πόλεων ήταν γνωστή από ιστορίες βηματιστών και ήταν ίση με περίπου 800 χιλιόμετρα (εικάζεται ότι ο Ερατοσθένης ενοικίασε βηματομετρητές για τη μέτρησή της), η περιφέρεια της Γης υπολογίστηκε με 40000 χιλιόμετρα.

Αυτή είναι η σωστή απάντηση και ο Ερατοσθένης έδωσε με τη χρήση ως μοναδικά εργαλεία ράβδους, μάτια, πόδια, μυαλό με απλότητα σκέψης και εκτελέσεως. Το λάθος στον υπολογισμό ήταν μόνο 2%, ένα πραγματικά αξιοσημείωτο επίτευγμα για περίπου 2,5 χιλιάδες χρόνια πριν. Έτσι, ο Ερατοσθένης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μετρά τις διαστάσεις του πλανήτη Γη, γι ‘αυτό και θεωρείται δημιουργός της μαθηματικής γεωγραφίας.

Η ιδέα για το σύγχρονο πείραμα του Ερατοσθένη

Η εαρινή ισημερία την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης. Την ημέρα αυτή ο Ήλιος βρίσκεται κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου ίση με της νύχτας.

Η δράση με τίτλο: «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης» που θα πραγματοποιηθεί, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, δίνει την ευκαιρία σε μαθητές από σχολεία όλης της Ελλάδας να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη. Βασικός στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες.

Η δράση διοργανώνεται φέτος από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ), σε συνεργασία με το με το ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το ελληνικό γραφείο της ESERO, καθώς και την έγκριση του ΥΠΑΙΘA. Στη δράση μπορούν να συμμετέχουν ομάδες μαθητών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους.

Η δραστηριότητα της υλοποίησης του ιστορικού πειράματος του Ερατοσθένη είναι ιδιαίτερα απλή. Με την απλότητα όμως αυτή, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι κατορθώνει να:

♦ οδηγεί στη διαπιστωμένη γνώση και αποδοχή της αξίας των Θετικών Επιστημών για την κατανόηση του σύμπαντος κόσμου,

♦ προσελκύει αβίαστα το ενδιαφέρον των μαθητών και να μαγνητίζει τη σκέψη αρκετών, ώστε να προωθεί και να καλλιεργεί τη θετική στάση τους απέναντι στις Θετικές Επιστήμες.

Στο σχολείο μας που συμμετέχει στο πείραμα με υπεύθυνη την Διευθύντρια κ. Αναστασία Λαφάρα, πραγματοποιήθηκε το πείραμα σε συνεργασία με το 3ο Γυμνάσιο Νάουσας, την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, το μεσημέρι στις 12.40 μ.μ. ώρα που μεσουρανεί ο ήλιος στη Νάουσα.

Τις επόμενες ημέρες θα γίνει η επεξεργασία των μετρήσεων και η τελική μέτρηση της ακτίνας της γης κατά μέσο όρο!

Όλοι μας το χαρήκαμε πολύ!

Μαθαίνοντας για την υγιεινή διατροφή

Τον Μάρτιο υλοποιήθηκε 2ωρη ενδοσχολική επιμόρφωση στα παιδιά των Α και Β τάξεων με θέμα την υγιεινή διατροφή, από τον διατροφολόγο του Νοσοκομείου μας κ. Κουτρουλιά Θεοχάρη.

Τα παιδιά χάρηκαν την όλη διαδικασία και εξέφρασαν πολλές απορίες και απόψεις σε θέματα διατροφής!

Πρόληψη ατυχημάτων: ενδοσχολική επιμόρφωση σε Α και Β τάξεις…

Την Τρίτη 5 του Μάρτη 2024 υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας τον γιατρό του Κέντρου Υγείας Νάουσας κ. Κοτζιάμπαση Αναστάσιο και την νοσηλεύτρια κ. Στεφανή Φανή, για να μάθουμε πώς να προλαμβάνουμε τα ατυχήματα στην σχολική μας αυλή !

Το πρόγραμμα απευθύνεται στους/στις μαθητές/ριες των Α και Β τάξεων και φυσικά είχε επιμορφωτικό χαρακτήρα.

Τα παιδιά το παρακολούθησαν με εξαιρετικό ενδιαφέρον και απάντησαν με χαρά στις ερωτήσεις και στον προβληματισμό που με διαδραστικό τρόπο τέθηκε τόσο από τον κ. Κοτζιάμπαση όσο και από τη ν κ. Στεφανή!

Η ΕΔΥ ρωτάει «Γέμισες το κουβαδάκι σου»;

Στις 29/01/2024, 5/2/2024, 12/2/2024 τα μέλη της ΕΔΥ του σχολείου μας, η ψυχολόγος κ. Ματίνα Αργυρίου και η κοινωνική λειτουργός κ. Σοφία Κυριακίδου υλοποίησε στην Γ τάξη, βιωματικό πρόγραμμα ενδοσχολικής επιμόρφωσης με τίτλο «Εσύ έχεις γεμίσει το κουβαδάκι σου»;

Σκοπός του προγράμματος είναι προαγωγή της ψυχοσυναισθηματικής υγείας των μαθητών/ριών και η αναγνώριση και αποδοχή των συναισθημάτων τους.

Επιμέρους στόχοι του προγράμματος είναι η εύρεση εναλλακτικών τρόπων δράσης που ενισχύουν την καλή συμπεριφορά, πχ να κάνουν θετικά σχόλια, να μοιράζονται, να βοηθούν, να μιλούν, να λένε συγνώμη αναγνωρίζοντας το λάθος!

«Κατασκήνωση» με την ΕΔΥ

Η «Κατασκήνωση» είναι μια βιωματική δράση που έχει σκοπό να βοηθήσει τους/τις μαθητές/ριες να κατανοήσουν πως οι ομάδες/κοινότητες θεσπίζουν νόμους και κανόνες για να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα!

Επιμέρους στόχοι:

Η πρόληψη συγκρούσεων, η προστασία δικαιωμάτων, η θέσπιση κανόνων με δημοκρατικό τρόπο.

Το παραπάνω βιωματικό πρόγραμμα υλοποίησαν στις 4-03-2023, τα μέλη της ΕΔΥ του σχολείου μας, η ψυχολόγος κ. Ματίνα Αργυρίου και η κοινωνική λειτουργός κ. Σοφία Κυριακίδου με τα παιδιά της Γ τάξης, στο πλαίσιο υποστήριξης των σχεδίων δράσης και εργαστηρίων δεξιοτήτων με ενδοσχολικές επιμορφώσεις του σχολείου.

Διατροφική αγωγή

Την Τρίτη 20 του Φλεβάρη 2024 πραγματοποιήθηκε ενδοσχολική επιμόρφωση στους/στις μαθητές/ριες και εκπ/κούς των Α, Β και Γ τάξεων του σχολείου μας με θέμα την διατροφή και την υγεία.

Την επιμόρφωση διάρκειας τριών (3 ) διδακτικών ωρών ανέλαβε να υλοποιήσει ο κ. Θεοφάνης Κουτρουλιάς, διατροφολόγος του Νοσοκομείου Νάουσας.

Τα παιδιά και οι εκπ/κοί έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον στις πληροφορίες για την υγιεινή διατροφή και το πώς αυτή επηρεάζει την υγεία του ατόμου, με ιδιαίτερη έμφαση στην παιδική ηλικία.