Αρχείο κατηγορίας ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ 2022-23

Παραδίδουμε καπάκια για καλό σκοπό!

Την Πέμπτη 8 του Ιούνη 2023 το πρωί υποδεχτήκαμε με χαρά τα παιδιά με τους συνοδούς τους την κ. Βούλα Μπορδάνου και τον κ. Νίκο, από το ΚΔΑΠ ΑμεΑ του Δήμου μας για να γνωριστούμε καλύτερα και να παίξουμε, παραδίδοντας ταυτόχρονα και την πλούσια συλλογή από καπάκια που μαζεύαμε με επιμέλεια όλη τη σχολική χρονιά!

Η δράση εντάσσεται στο σχέδιο δράσης της συμπερίληψης και του εθελοντισμού, που υλοποιεί το σχολείο μας.

Παίξαμε μπάσκετ και ποδόσφαιρο και χαρήκαμε γι’ αυτή μας την συνάντηση, που εκτός από διασκέδαση είχε και καλό σκοπό!

Να βοηθήσουμε όλοι μαζί να αγοραστεί και ένα ακόμη αναπηρικό αμαξίδιο που θα κάνει ευκολότερη τη ζωή των παιδιών με αναπηρία!

Δράσεις μετάβασης και εθελοντισμού… αλλά αγγλιστί!

Στο πλαίσιο υλοποίησης των σχεδίων δράσης με θέματα τον εθελοντισμό και την μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό, η κ. Γιούρου Καλλιόπη, εκπ/κός Αγγλικών του σχολείου μας, υλοποίησε μία ευφάνταστη δράση: με αφορμή ένα κεφάλαιο στο βιβλίο των Αγγλικών με θέμα την ανακύκλωση αλλά και την παγκόσμια ημέρα της Γης που γιορτάσαμε πρόσφατα ( 22 Απριλίου), κινητοποίησε και ενέπνευσε τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄ τάξης του σχολείου μας να σχεδιάσουν, οργανώσουν και να υλοποιήσουν μια φιλόδοξη εργασία τάξης. Δημιούργησαν ενημερωτικές αφίσες για το θέμα αλλά και κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά. Στη συνέχεια  θέλησαν να τις εκθέσουν αλλά και να ενημερώσουν όλο το σχολείο για το θέμα αυτό, καθώς και να προτείνουν τις ιδέες τους στους υπόλοιπους συμμαθητές τους. Έτσι λοιπόν την Τρίτη 9 Μαΐου 2023 στήσανε μια έκθεση των δημιουργιών τους και μοιράστηκαν τις ιδέες τους για Επαναχρησιμοποίηση Ανακυκλώσιμων Υλικών. Ενημέρωσαν όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας για το θέμα, απάντησαν στις απορίες τους και στο τέλος μοίρασαν σε κάθε τάξη σχετικές ζωγραφιές, κρυπτόλεξα και παιχνίδια λέξεων στην Αγγλική γλώσσα με σκοπό να ασχοληθούν όλοι με το θέμα της ανακύκλωσης αλλά και της προστασίας του πλανήτη μας, σε συνεργασία με την κ. Καλλιόπη, στολίζοντας με τις ζωγραφιές τους όλες τις τάξεις του σχολείου.

Ταυτόχρονα προσκάλεσαν και τα νήπια του 6ου Νηπιαγωγείου στην τάξη των Αγγλικών και έδειξαν τις κατασκευές τους, μίλησαν για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υλικών στις πρωτότυπες κατασκευές! Με την βοήθεια της κ. Καλλιόπης Γιούρου μίλησαν τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά για την προστασία του περιβάλλοντος και την ευθύνη όλων μας να διατηρήσουμε αειφορικό το «Μεγάλο μας Σπίτι», τη «Γη μας» !!

Τα παιδιά πέρασαν πολύ όμορφα και δημιουργικά! Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ένιωσαν σημαντικοί και υπεύθυνοι ενεργοί πολίτες, σκοπός πολύ σημαντικός για το σχολείο μας!

Μαθαίνοντας για το αίμα…που χαρίζει ζωή!!

Την Τρίτη 25 του Απρίλη, υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας την νοσηλεύτρια του νοσοκομείου Νάουσας κ. Ευθυμία Τορμπαντώνη, για να συζητήσουμε και να ενημερωθούμε για το αίμα που χαρίζει τη ζωή και τον θεσμό της αιμοδοσίας, ως μια ύψιστη πράξη εθελοντισμού και προσφοράς στον συνάνθρωπο!

Η ενημέρωση έγινε στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου δράσης με θέμα τον εθελοντισμό.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Δ΄ και Ε΄ τάξεων μέσα από μια εξαιρετική παρουσίαση ενημερώθηκαν για τα συστατικά του αίματος και τα όργανα που το παράγουν στον ανθρώπινο οργανισμό, τις ασθένειες που μεταδίδονται με το αίμα και τον τρόπο που αναπληρώνεται όταν κάποιος δίνει αίμα.

Συζήτησαν για τον θεσμό της αιμοδοσίας και τα οφέλη τόσο στον αιμοδότη όσο και στο άτομο που δέχεται το αίμα.

Ήταν μια πολύ ευχάριστη και ωφέλιμη συνάντηση που τα παιδιά έδειξαν να την απόλαυσαν!

Στο τέλος αποτύπωσαν όλα αυτά που έμαθαν και …εικαστικά:

Α΄ Βοήθειες σε παιδιά

Στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου δράσης με θέμα τον εθελοντισμό, υποδεχτήκαμε σήμερα (9 Μαρτίου 2023) στο σχολείο μας με ιδιαίτερη χαρά και τεράστιο ενδιαφέρον, τον κ. Αϊδίνη Αντρέα, καρδιολόγο, επιμελητή Β΄ και την κ. Λαφάρα Κυράννα, ειδικευόμενη γιατρό του νοσοκομείου Νάουσας, σε ένα βιωματικό  σεμινάριο Α΄ βοηθειών για τα παιδιά των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων. Με πολύ απλά λόγια, για 3 περίπου ώρες, με βίντεο, υπόδηση ρόλων και πλούσια διαδραστική διάθεση οι γιατροί μας, μίλησαν στα παιδιά για τον τρόπο που μπορούν να προσφέρουν τις Α’ βοήθειες στην καθημερινότητά τους, όταν παραστεί ανάγκη, με έμφαση στην πρόληψη και την ασφάλεια. Η συμμετοχή, η σοβαρότητα, ο σεβασμός και η προσοχή των παιδιών ήταν πραγματικά αξιοσημείωτη!! 

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Αϊδίνη Ανδρέα και την κ. Λαφάρα Κυράννα για την υπέροχη συνεργασία!!

Ευχόμαστε να συναντηθούμε και πάλι στο μέλλον!!

Χριστουγεννιάτικες στιγμές παρέα με το Ειδικό Σχολείο Νάουσας

Την Τρίτη 20 του Δεκέμβρη 2022, οι μαθητές και οι μαθήτριες των Δ και Ε τάξεων, συνοδεία των δασκάλων κ. κ. Όλγας Χριστίδου, Μανώλη Αχλιώπα, Ηλία Πίντη, Νίκου Τσιαούσκογλου και της Διευθύντριας κ. Αναστασίας Λαφάρα, επισκέφτηκαν το ειδικό σχολείο Νάουσας. Η δράση έγινε στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης με θέμα την Συμπερίληψη και τον εθελοντισμό. Τραγούδησαν με την βοήθεια του μουσικού του σχολείου κ. Πιντή Ηλία, όλοι μαζί «Καλήν εσπέρα άρχοντες», «΄Αγια νύχτα» και τα «Τρίγωνα  κάλαντα», με την συνοδεία μουσικών οργάνων όπως αρμόνιο κιθάρα, τρίγωνα, μαράκες και μεταλλόφωνο. Αρχικά έπαιξαν σε κύκλο ένα παιχνίδι γνωριμίας, στην συνέχεια τραγούδησαν και μετά τα μέλη του Συλλόγου γονέων μοίρασαν κόλιντα. Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε με την παρασκευή γλυκισμάτων, όπως μπισκότα. Αφού ψήθηκαν κεράστηκαν όλα τα παιδιά. Στο τέλος τραγούδησαν όλοι μαζί το υπέροχο σε στίχο τραγούδι » Όπου υπάρχει αγάπη»! Ήταν μια πολύ σημαντική  και χρήσιμη για όλους εμπειρία, συμπερίληψης! 

Σέβομαι το διαφορετικό…

Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, στις 5 Δεκεμβρίου 2022, διοργανώθηκε δράση στην Δ΄τάξη του σχολείου μας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των μαθητών/τριών για την αναπηρία και ευρύτερα για τη διαφορετικότητα, την αναγκαιότητα σεβασμού της ετερογένειας και την αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων.

Τα παιδιά συζήτησαν με την κοινωνική λειτουργό για τις μορφές αναπηρίας και τη διαφορετικότητα που χαρακτηρίζει γενικότερα την κοινωνία, με στόχο την ενίσχυση του σεβασμού προς τον συνάνθρωπο και την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης. Παράλληλα, με αφορμή το βιβλίο «Για να ζήσουμε μαζί, η διαφορετικότητα» των Jaffe L. & Saint – Marc L. και την ανάγνωση της ιστορίας με πρωταγωνίστρια τη Στέλα, ένα κορίτσι που κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο, τα παιδιά προσπάθησαν να μπουν στη θέση της πρωταγωνίστριας, να εντοπίσουν λανθασμένες συμπεριφορές από τον περίγυρο του μικρού κοριτσιού και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Γιορτάζουμε το ΟΧΙ παρέα με το Ειδικό Σχολείο και το 6ο Νηπιαγωγείο!

Μια ξεχωριστή γιορτή του ΟΧΙ στο σχολείο μας!
Λέμε ΟΧΙ στις διακρίσεις!
ΟΧΙ στη βία!
ΝΑΙ στην Ειρήνη!
ΝΑΙ στην συνεργασία!
Το 6ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας, παρέα με το Ειδικό Σχολείο Νάουσας και το 6ο Νηπιαγωγείο Νάουσας!
Όλοι μαζί στην σχολική μας, αυλή, με πρωταγωνιστές τα παιδιά της Β τάξης και την κ. Κατερίνα Ψυρίδου, τα παιδιά της Δ τάξης και την κ. Χριστίδου Όλγα, τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου με τις συνοδούς εκπαιδευτικούς και την προϊσταμένη κ. Βελιγδένη Γιούλη, και τα παιδιά του 6ου Νηπιαγωγείου με τις κ. κ. Δημητριάδου Μαρία και Τασιώνα Χρύσα!!
Όλοι μαζί για ένα Συμπεριληπτικο Σχολείο, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις!
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Σύμβουλο Εκπαίδευσης κ. Κατερίνα Παπαγεωργίου, την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, κ. Ζωή Παπαϊωάννου και όλους τους γονείς που μας τίμησαν με την παρουσία τους!
Χρόνια πολλά!