Αρχείο κατηγορίας Δράσεις 2023-24 (Blending with art)

Γίνε νονός της αποκριάς: Πήραμε τον έπαινο!

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στον διαγωνισμό του Δήμου Νάουσας » Γίνε νονός της Αποκριάς «! Συγχαρητήρια για τον Έπαινο, στην δική μας Κέλλυ Τρεμπελή, μαθήτρια της ΣΤ τάξης του 6ου ΔΣ Νάουσας!

«Μπράβο Κέλλυ! Πάντα επιτυχίες στη ζωή σου», ευχηθήκαμε όλοι μαζί στην σχολική μας αυλή, την Πέμπτη 22 του Φλεβάρη 2024, μόλις πληροφορηθήκαμε τα ευχάριστα νέα, με την Διευθύντρια να καλεί την Κέλλυ για να την χειροκροτήσει όλο το σχολείο!  
Πιο αναλυτικά, επελέγησαν από την αρμόδια επιτροπή του Δήμου Νάουσας τα βραβεία και οι έπαινοι των μαθητών και μαθητριών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό «Γίνε νονός της Αποκριάς 2024».

Συγκεκριμένα, τα βραβεία και οι έπαινοι «Δημήτρης Σκούπερ», τα οποία έχουν θεσμοθετηθεί στη μνήμη του λαϊκού ζωγράφου της Νάουσας απονέμονται ως εξής:1ο Βραβείο: Βασίλης Τσαρνούχας, μαθητής Στ’ Τάξης 4ου Δημοτικού Σχολείου ΝάουσαςΈπαινοι:- Ιοκάστη Καλδάρα, μαθήτρια Στ’ Τάξης 8ου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας- Ελισάβετ Χατζηκώστα, μαθήτρια Στ’ τάξης 7ου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας- Κέλλυ Τρεμπελή, μαθήτρια Στ’ τάξης 6ου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας- Βασίλης Καϊμακάμης, μαθητής Στ’ τάξης 9ου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας- Υρώ Βογιατζή, μαθήτρια Α’ τάξης 2ου Γυμνασίου Νάουσας.

Η τελετή βράβευσης θα γίνει στην εναρκτήρια εκδήλωση της Αποκριάς την Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου 2024 στην Πλατεία Καρατάσου και ώρα 19:30.

Πολλά πολλά συγχαρητήρια!!

Επίσκεψη στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών: «Βασιλικοί παίδες» στη Βεργίνα…

Την Τετάρτη 31/1/2024 οι μαθητές/τριες των Γ΄, Δ΄ και Ε΄ τάξεων του σχολείου μας πραγματοποίησαν στο πλαίσιο της δράσης «Blending with art» εκπαιδευτική εκδρομή στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των  Αιγών και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βασιλικοί Παίδες». Στη θεματική τους περιήγηση στο Μουσείο και παρατηρώντας τα εκθέματα γνώρισαν τους «Βασιλικούς Παίδες»,  δηλαδή τα παιδιά των εύπορων και ευγενών Μακεδόνων που ζούσαν στο ανάκτορο, ασχολήθηκαν με την καθημερινή τους ζωή και έμαθαν τι φορούσαν, ποιες γνώσεις αποκτούσαν, πώς συμπεριφέρονταν και πού πίστευαν. Η επίσκεψη στο Μουσείο έκλεισε με την παρακολούθηση εκπαιδευτικής προβολής (βίντεο).

Στη συνέχεια, μετέβησαν στο Εργαστήρι του Μουσείου, όπου υπό την καθοδήγηση της μουσειοπαιδαγωγού, κυρίας Φώτως Παπαργυρούδη εκπόνησαν τρεις δραστηριότητες. Έμαθαν να υφαίνουν υφάσματα της αρχαίας Μακεδονίας σε αντίγραφο αρχαίου αργαλειού, ντύθηκαν όπως οι αρχαίοι Μακεδόνες χρησιμοποιώντας υφάσματα, πόρπες και ζώνες και τέλος δημιούργησαν ο καθένας/καθεμία τον δικό του/της Ήλιο της Βεργίνας από πηλό με τη βοήθεια μήτρας και το πήραν μαζί τους ως αναμνηστικό της επίσκεψης. Τέλος, η κα Παπαργυρούδη έδειξε στους μαθητές/τριες πώς κατασκευάζεται η καυσία, ο τυπικός μπερές/καπέλο των αρχαίων Μακεδόνων.

Όλοι/ες επέστρεψαν κατενθουσιασμένοι/ες, έχοντας αποκομίσει γνώσεις με βιωματικό χαρακτήρα, για την ιστορία της Μακεδονίας μας και με τις καλύτερες εντυπώσεις! Ήταν μία πράγματι ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική εκπαιδευτική εκδρομή!

Τα γεγονότα της Γέννησης του Χριστού (αφήγηση από παιδιά για παιδιά) Ψηφιακή δημιουργία (Blending with art)

Μικροί μαθητές και μαθήτριες της Στ΄ τάξης (2023-2024) του 6ου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας με τη βοήθεια της δασκάλας τους, Τσάντζου Ελένης, δημιουργούν μία ψηφιακή αφήγηση με τα γεγονότα της Γέννησης του Χριστού, στο πλαίσιο της δράσης Blending with art.

Κείμενα: αποσπάσματα από το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα «Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ»

Αφήγηση: Αθηνά, Αναστασία, Βασίλης, Νεφέλη, Κέλλυ, Ματίνα, Νικόλας, Παναγιώτης

Μουσική υπόκρουση:

  • Evening_Fall_Harp
  • Bethlehem_Christmas
  • Mesmerize

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Την Παρασκευή 22/12/2023 στον πολυχώρο πολιτισμού «Βέτλανς» οι μαθητές/τριες των Α΄, Β΄ και Δ΄ τάξεων του σχολείου μας παρουσίασαν την γιορτή που προετοίμασαν ενόψει των Χριστουγέννων.
Οι μαθητές/τριες μέσα από τρία θεατρικά («Τα 4 κεριά», «Ο άγγελος που απόμεινε στη γη», «Ο Άγιος Βασίλης και τα αληθινά δώρα που ζητούν τα παιδιά») πέρασαν το μήνυμα της αγάπης που φέρνει στον κόσμο η Γέννηση του Χριστού.
Την εορτή επιμελήθηκαν οι δασκάλες των τάξεων, κυρίες Ψυρίδου Κατερίνα, Χριστίδου Όλγα, Γιαννακοπούλου Θωμαή σε συνεργασία με τη διευθύντρια, κυρία Λαφάρα Αναστασία και παρακολούθησαν γονείς, κηδεμόνες, το Κ.Δ.Α.Π.Μ.Ε.Α. Νάουσας και πλήθος κόσμου.
Οι μαθητές/τριες καταχειροκροτήθηκαν, ενώ ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μοίρασε δωράκια σε όλους τους μαθητές/τριες, αλλά και στα μέλη του Κ.Δ.Α.Π.Μ.Ε.Α.
Συγχαρητήρια στα παιδιά μας που για ακόμα μία φορά συνεργάστηκαν άψογα και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους!
Χρόνια πολλά! Ευτυχισμένο και δημιουργικό το 2024!

Η χριστουγεννιάτικη επίσκεψη στο Σχολείο της καρδιάς μας!

Την Τετάρτη 20 του Δεκέμβρη 2023 το πρωί, πιστοί στην παράδοση των τελευταίων χρόνων, οι μαθητές και οι μαθήτριες των Δ και Ε τάξεων, με τους/τις δασκάλους/ες κ.κ. Γιαννακοπούλου Θωμαή και Αχλιώπα Εμμανουήλ και την Διευθύντρια κ. Αναστασία Λαφάρα, επισκεφτήκαμε το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Νάουσας, το Σχολείο της καρδιάς μας!

Μας υποδέχτηκαν με πολλή αγάπη και χαρά η προϊσταμένη κ. Γιούλη Βελιγδένη μαζί με όλο το προσωπικό και τα παιδιά!

Τραγουδήσαμε τα κάλαντα και άλλα χριστουγεννιάτικα τραγούδια (Άγια νύχτα, Καλήν ημέρα Άρχοντες, Τρίγωνα κάλαντα, Πάει ο παλιός ο χρόνος), με τη συνοδεία κιθάρας (Ιωάννης Ζιάννης), μαντολίνου (Θάνος Δάμτσιος) και μπουζουκιού (Κων/νος Λιντζίκος).

Επίσης χορέψαμε και τραγουδήσαμε το τραγούδι «Ρούντολφ το ελαφάκι» όλα μαζί τα παιδιά και χαρίσαμε κάρτες που έφτιαξαν οι μαθητές μας και οι μαθήτριές μας γι΄ αυτόν τον σκοπό! ! Μαζί μας ήταν και μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας (Η Αντιπρόεδρος κ. Άννα Διτσόλα-Τεπερίδου, η ταμίας κ. Λίτσα Παπαπέτρου και η κ. Χάιδω Μπάτσαλα-Χατζηκώστα) που είναι πάντα αρωγοί στις δράσεις μας, προσφέροντας κάλαντα σε όλα τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου.

Ζήσαμε όλοι μας όμορφες στιγμές χαράς και αγάπης και η επίσκεψή μας τελείωσε με το «ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας», που έπαιξε στο μπουζούκι ο Κων/νος μας και χόρεψαν τα παιδιά μας!

Χρόνια πολλά και του χρόνου τα Χριστούγεννα και όχι μόνο, να είμαστε καλά να ξαναβρεθούμε!

Συμμετοχή στη Χριστουγεννιάτικη παράσταση του Ωδείου Ναούσης

Στo πλαίσιo της δράσης «Blending with art», το Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023 οι μαθητές/τριες των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων του σχολείου μας συμμετείχαν στην εορταστική παράσταση με τίτλο «Χριστούγεννα της καρδιάς μας» της χορωδίας και της μαντολινάτας του Μουσικού Σωματείου «Ωδείο Ναούσης», που διεξήχθη στο Δημοτικό θέατρο της πόλης μας.

Οι μικροί μας μαθητές/τριες άνοιξαν – αλλά και ¨έκλεψαν¨- την παράσταση τραγουδώντας «Κάλαντα της Νάουσας» και «Κόλιντα της Νιάουστας» υπό την καθοδήγηση της διευθύντριας κας Αναστασίας Λαφάρα. Τα μέλη του Ωδείου μοίρασαν κόλιντα στους μαθητές/τριες, οι οποίοι εισέπραξαν το πιο θερμό χειροκρότημα!  

«Ελεύθερη έκφραση – Η Τέχνη μας ενώνει»- Blending with art

Οι μαθητές/τριες του Σχολείου μας τον μήνα Νοέμβριο συμμετέχοντας στη δράση «Blending with art» αποτύπωσαν το καλλιτεχνικό τους ταλέντο σε ομαδικές δημιουργίες! Χωρισμένοι σε ομάδες ζωγράφισαν ελεύθερα σε ενιαίο καμβά. Οι ομάδες μίας τάξης άφηναν ημιτελή τα έργα τους (σε προκαθορισμένο χρονικό όριο), τα οποία έπρεπε να συνεχίσουν οι ομάδες μίας άλλης τάξης. Έτσι, τα έργα αποτέλεσαν στην τελική τους μορφή ελεύθερες ομαδικές δημιουργίες όλων των μαθητών/τριών όλων των τάξεων του Σχολείου μας. Οι καμβάδες των ομάδων ενώθηκαν σε ένα ενιαίο έργο, το οποίο αναρτήθηκε σε τοίχο του Σχολείου και οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν και να σχολιάσουν το τελικό αποτέλεσμα που απέδωσε η καλλιτεχνική τους συνεργασία. Η ομαδική ζωγραφιά που προέκυψε κατενθουσίασε και ικανοποίησε το σύνολο των μαθητών/τριών, που με απερίγραπτη λαχτάρα και χαρά αναζητούσαν την προσωπική τους ¨πινελιά¨ στην ομολογουμένως ευφάνταστη και καλαίσθητη ζωγραφιά που συνδημιούργησαν!

Η ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΕΝΤΟΛΗ

Μαθητές και μαθήτριες της Στ΄τάξης ζωγραφίσανε, ένα υπέροχο και δυστυχώς πάντα επίκαιρο τραγούδι του Νίκου Γκάτσου και του Γιώργου Χατζηνάσιου, με τίτλο: «Ενδεκάτη Εντολή».

Δέκα είναι οι γνωστές εντολές του Μωυσή, στην Παλαιά Διαθήκη. Την ενδεκάτη εντολή την έδωσε ο ίδιος ο Χριστός στους μαθητές του κατά τον Μυστικό Δείπνο, την ώρα που ο Ιούδας έφευγε για να Τον προδώσει: «Εντολήν καινήν (καινούρια) σας δίδω να ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΛΛΗΛΟΥΣ∙ καθώς εγώ σας ηγάπησα, και σεις να αγαπάτε αλλήλους. Εκ τούτου θέλουσι γνωρίσει πάντες ότι είσθε μαθηταί μου, εάν έχητε αγάπην προς αλλήλους.» (Ιωάννης, ιγ΄:34-35)

Το βίντεο δημιουργήθηκε κατά ένα μεγάλο μέρος του μέσα στην τάξη με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με το λογισμικό movie maker και στο πλαίσιο της δράσης «Blending with art» .

ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΟΥ MOVIE MAKER ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ MOVIE MAKERS

Στο πλαίσιο της Δράσης «Blending with art» μικροί μαθητές και μικρές μαθήτριες του σχολείου μας εξοικειώνονται με το λογισμικό Movie Maker με σκοπό να επιχειρήσουν, σε επόμενο στάδιο, τη δημιουργία των πρώτων τους βίντεο.

Οδηγός-εκμάθησης

Επίσκεψη στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών

Στα πλαίσια της Δράσης «Blending with art» την Τετάρτη 27/09/2023 οι μαθητές/τριες του σχολείου μας επισκέφθηκαν συνοδεία των εκπαιδευτικών τους το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών στη Βεργίνα και συγκεκριμένα το Κεντρικό Μουσειακό Κτήριο.

Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μεταξύ άλλων:

  • την έκθεση αρχιτεκτονικών μελών
  • την έκθεση γλυπτών
  • την κεντρική έκθεση «Αιγών μνήμη» με ευρήματα από τις ανασκαφές των Αιγών
  • την περιοδική έκθεση «Οικουμένης Αντίδωρον» και
  • την εικαστική έκθεση «Ύλης μνήμη» με έργα του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου.