Εργασίες…

ΕΡΓΑΣΙΑ Δ? ΤΑΞΗΣ 6ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ

 ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ??SANTA CLAUS??

           Την 1η Ιανουαρίου 379 μ.Χ., πεθαίνει στην Καισαρεία της Καππαδοκίας, σε ηλικία 49 ετών, ο Μέγας Βασίλειος. Οι σύγχρονοί του ενώ ζούσε ακόμη, τον ονόμασαν ??Μέγα??, τόσο για την πίστη, την σοφία και τη σωφροσύνη του, όσο  για τη φιλανθρωπία του και την γενναιοδωρία του.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως Μητροπολίτης Καισαρείας, εκτός από τη δριμεία μάχη του εναντίον του Αρειανισμού, με λόγους και συγγράμματα, μερίμνησε να χτιστούν νοσοκομεία, πτωχοκομεία, ορφανοτροφεία και  φρόντιζε πάντα όσους είχαν την ανάγκη του.

Κατάγονταν από πλούσια οικογένεια μα πέθανε πάμπτωχος, έχοντας σπαταλήσει όλη την περιουσία του για την φροντίδα του ποιμνίου του. Η εκκλησία τον ανακήρυξε Άγιο και Μέγα και καθιέρωσε την γιορτή του την ημέρα του θανάτου του, την 1η Ιανουαρίου και μαζί τη δημιουργία του θρύλου του Αϊ Βασίλη των Ελλήνων.

Η φιγούρα του Βορειοευρωπαίου και Βορειοαμερικανικού Santa Claus, έφτασε στην Ελλάδα τη δεκαετία 1950 ? 1960, από τους μετανάστες μέσω ευχετηρίων καρτών.

Το όνομα Santa Claus είναι μια παράφραση του Ολλανδικού ονόματος Sinterklaas, που μετέφεραν και εδραίωσαν στο Νέο Κόσμο (σήμερα Νέα Υόρκη), οι Ολλανδοί μετανάστες.

Τέλος το 1931, η COCA COLA και ο Αμερικανός σχεδιαστής HEYDON SANDBLOMM, για τις ανάγκες ενός διαφημιστικού έβαψαν την μέχρι τότε πράσινη στολή του Αι Βασίλη στο κόκκινο χρώμα του αναψυκτικού και του έμεινε για πάντα.

Μερικά από τα ονόματα που έχει είναι:

FATHER CHRISTMASS ? ΑΓΓΛΙΑ

SANTA CLAUSS ? ΑΜΕΡΙΚΗ

PERE NOEL ? ΓΑΛΛΙΑ

THREE KINGS ? ΙΣΠΑΝΙΑ

STAR MAN ? ΠΟΛΩΝΙΑ

WEINOCHSMAMM- ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΒΑΒΒΟ ΝΑΤΑLΕ ? ITAΛΙΑ

SAN NICOLAS SANTA ? ΜΕΞΙΚΟ

PAPAI NOEL ? ΒΡΑΖΙΛΙΑ

JOULUPUKKI ? ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

KERSTMAN ? ΟΛΛΑΝΔΙΑ

LAM KUNG KUNG ? ΚΙΝΑ

HOTEISO ? ΙΑΠΩΝΙΑ

JULENISSEN – ΝΟΡΒΗΓΙΑ

 

ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ: ΤΑ ΖΟΥΖΟΥΛΑ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ: ΠΑΣΧΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΠΙΤΤΑΚΗ ΕΛΕΑΝΝΑ ? ΖΩΗ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΚΟΥΚΟΥΓΙΑ ΑΧΜΕΤ

…………………………………………………………………………………………………………

ΤΟ «ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ» SANTA CLAUS

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ Δ΄ΤΑΞΗΣ

 

Το «φαινόμενο» SANTA CLAUS» έχει σε κάθε χώρα της Ευρώπης και άλλη ονομασία. Είναι :

ο «Σάντα Κλάους» (Άγιος Νικόλαος) των Άγγλων

ο «Περ Νοέλ» των Γάλλων

ο «Σίντερ-Κλάας» των Ολλανδών

ο «Βάιναχτσμαν» των Γερμανών

ο «Λαμ-Κουνγκ-Κουνγκ» (= «ο Καλός γερο-πατέρας») των Κινέζων

ο «Χοτέισο» των Ιαπώνων και «Babbo Natale» των Ιταλών.

 

Στις περισσότερες χώρες της Δύσης το πρόσωπο του Santa Claus έχει ταυτιστεί με την Ιστορία του Αγίου Νικολάου που φημιζόταν για την γενναιοδωρία του.

Για τους Ορθόδοξους χριστιανούς ο Αι Βασίλης είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο οποίος έζησε στην Καππαδοκία που αφιέρωσε σχεδόν όλη του τη ζωή στη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και είναι ο δημιουργός της οργανωμένης φιλανθρωπίας.

Στο φαινόμενο Santa Claus οφείλεται το γεγονός ότι ο μήνας με τις μεγαλύτερες αποδόσεις για τα περισσότερα χρηματιστήρια , είναι ο Δεκέμβριος. Πιο συγκεκριμένα το διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αποδόσεις των χρηματιστηρίων χάρη στις οποίες κατατάσσουν τον Δεκέμβριο ως τον μήνα με τις καλύτερες αποδόσεις της χρονιάς Το φαινόμενο αυτό , δηλαδή η άνοδος μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς είναι το γνωστό Santa Claus rally.

Ο ΆI Βασίλης αποτελεί σήμερα μία διεθνή λαογραφική μορφή η οποία διανέμει δώρα σε παιδιά και ενηλίκους ανεξαιρέτως. Μια μάλλον παρανοημένη εκδοχή υποστηρίζει ότι τα δώρα του ΆΙ Βασίλη τα δικαιούνται μόνο όσοι υπήρξαν «καλοί» κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Είναι κυρίαρχο πρόσωπο του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων. Η γνωστή παρουσία του με κόκκινη στολή, λευκή γενειάδα, τα γυαλιά του, πάντα χαμογελαστός με το σάκο με τα δώρα, πάνω σε έλκηθρο που το σέρνουν ζωηρά ελάφια ή τάρανδοι αποτελεί σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα τον πλέον αγαπημένο ήρωα των παιδιών τις ημέρες των εορτών, ακόμη και σε χώρες μη χριστιανικές. Ο ΆΙ Βασίλης είναι ο αγαπημένος ήρωας των παιδιών τα Χριστούγεννα .

                         ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  «ΟΙ ΜΠΟΜΠΙΡΕΣ»:            Δήμητρα Φαρμάκη

                                                                                                                        Θωμαή Τζιμίτση

                                                                                                                         Αντονέτα Λάλα

                                                                                                                        Φανή Σερέτη

                                                                                                                        Αναστάσης Μπουρδάνος

 ΠΗΓΕΣ:

www.hamogelo.gr

www.liberal.gr

el.wikipedia.org

………………………………………………………………………………………………………..

 

Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΙ Ο SANTA CLAUS

Εργασία στο μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος (Δ΄ τάξη)

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Οι αχτύπητοι»

(Χρυσάνθη Κολτσιάκη , Γιαννάκης Ζάχος , Ξένια Μάντσου , Ιωάννης Νικόλλι)

Άγιοι «Βασίληδες»  :

  • Tης Αγγλίας είναι ακριβώς ο ίδιος  με τον «Santa Claus» αλλά λέγεται και « Άγιος Νικόλαος».
  • Της Γαλλίας ο  «  Περ Νοέλ».
  • Της Ολλανδίας ο « Σίντερ Κάας».
  • Της Γερμανίας ο « Βαινάχτσμαν».
  • Των Κινέζων ο « Λαμ Κουγκ ? Κουγκ» (ο Καλός γέρο-πατέρας).
  • Της Ιαπωνίας ο « Babbo Natale».

Ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας είναι ένας από τους  τρεις Ιεράρχες της Εκκλησίας μας και δεν έχει καμία σχέση με το Santa Claus . O Santa Claus είναι  ένα στοιχείο της Ευρωπαϊκής λαογραφίας. Συμβολίζει την επάρκεια των αγαθών, την καλοτυχία και μόνο σε Άγιο ασκητή δεν παραπέμπει . Αυτό που δεν αντιλαμβανόμαστε είναι ότι ο τέτοιου είδους εμπορικός ? Αϊ Βασίλης ? δεν έχει καμία σχέση με τα δικά μας Χριστούγεννα . Όπως και οι υπόλοιπες γιορτές , έτσι και αυτή στόχο έχει το κέρδος . Δεν έχει καμία σχέση με την γέννηση του Χριστού.

Τελικά , ο Αϊ Βασίλης  υπάρχει;

Κανένας δεν βλέπει τον Αϊ Βασίλη , αλλά αυτό δεν είναι απόδειξη ότι δεν υπάρχει. Ο Αϊ Βασίλης  είναι ένα ευχάριστο διάλλειμα από την καθημερινότητα και μια ευκαιρία να αφήσουμε την φαντασία των παιδιών να δουλέψει προς όφελός τους : Να ονειρευτούν ένα καλύτερο μέλλον , με αγάπη , ειρήνη και πολλά παιχνίδια!

Ο δικός μας Άγιος Βασίλειος , είναι ένας πρωτοχρονιάτικος Άγιος , κάτι ανάμεσα στον πραγματικό Ιεράρχη της Καισάρειας και σε ένα πρόσωπο συμβολικό του Ελληνισμού  .  Ξεκινούσε από τα βάθη της Ελληνικής Ασίας και έφτανε την ίδια μέρα σε όλο τον Ελληνικό  κόσμο.

Ο  Άγιος Βασίλειος πεζοπόρος αμέσως μετά τα Χριστούγεννα , με το ραβδί στο χέρι , καλόβολος που πάντα έπιανε κουβέντα με όλους. Δεν ήταν φορτωμένος με δώρα , αλλά κουβαλούσε την ευλογία του και την χαρά της γνώσης .  Γι΄ αυτό τραγουδάμε «βαστάει κόλλα και χαρτί , χαρτί και καλαμάρι» .

Στην Δύση ο σημερινός Άγιος Βασίλης έχει ταυτιστεί με τον Άγιο Νικόλαο . Τον  17ο αιώνα οι Ολλανδοί μετανάστευσαν στην Αμερική  και ο Άγιος Νικόλαος γίνεται Santa Claus.

Tο 1931 η γνωστή αμερικάνικη εταιρία αναψυκτικών Coca – Cola παρουσίασε το Άγιο Βασίλη με πρωτοχρονιάτικα δώρα και φορώντας τη γνωστή στολή σε κόκκινο χρώμα  , γιατί κόκκινο ήταν το χρώμα των προϊόντων της . Η διαφήμιση αυτή ήταν επιτυχής με μεγάλη δημοτικότητα. Η μακρόχρονη χρήση του σε διαφημίσεις της Coca ? Cola παγίωσε την εμφάνιση του Αϊ Βασίλη και ειδικά τα κόκκινα ρούχα .

Ο Αϊ Βασίλης  αποτελεί σήμερα μια διεθνή λαογραφική μορφή η οποία διανέμει δώρα σε παιδιά και ενηλίκους ανεξαιρέτως . Μια μάλλον  παρανοημένη εκδοχή υποστηρίζει ότι τα δώρα του Αϊ Βασίλη τα δικαιούνται μόνο όσοι υπήρξαν  « καλοί»  κατά τη διάρκεια του χρόνου. Η  παρουσία  του  είναι  γνωστή με κόκκινη στολή , λευκή γενειάδα , τα γυαλιά του ,  πάντα χαμογελαστός ,  με το σάκο με τα δώρα , πάνω σε έλκηθρο που το σέρνουν τάρανδοι .

Αποτελεί σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα τον πλέον αγαπημένο ήρωα των παιδιών τις ημέρες των εορτών , ακόμη και σε χώρες μη Χριστιανικές .

Πηγές:

www.neoastro.gr

el.wikipedia.org/wiki

………………………………………………………………………………………………………..

 

Τρώγοντας υγιεινά μέσα στην Δ΄ τάξη…

 

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Δ΄ ΤΑΞΗΣ ΖΩΡΑΦΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΕΜΠΕΡΕΣ  …

Στα πλαίσια των εικαστικών και με τη βοήθεια της δασκάλας τους τα παιδιά της Δ΄ τάξης ζωγράφισαν με εξαιρετικό ζήλο και ευχαρίστηση σε ακουαρέλα με τέμπερες, με θέμα «λουλούδια»…

 

ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Ε΄ ΤΑΞΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ … ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΤΡΟΠΟ …

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ

Με μεράκι και αγάπη οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης με την αμέριστη βοήθεια της δασκάλας τους ξεδίπλωσαν τις καλλιτεχνικές τους  δεξιότητες και δημιούργησαν αληθινά  αριστουργήματα !!!

Τυχερή  και η Δ/ντρια που με αγάπη και συγκίνηση δέχτηκε ως δώρο κάποιες από τις κατασκευές….

Συγχαρητήρια σε όλες και σε όλους!!!

   (ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ)

                       ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΕΙΡΗΝΟΠΟΙΟΙ

      Όπως είπε και ο ίδιος ο Χριστός: <<Μακάριοι είναι εκείνοι που καταφέρνουν να έχουν ειρήνη μέσα τους και φέρνουν με τη ζωή τους την ειρήνη του Θεού, ανάμεσα στους ανθρώπους, διότι αυτοί θα ονομαστούν παιδιά του Θεού>>.

    Έτσι λοιπόν πρέπει να έχουμε ειρήνη με όλους, ακόμη και με τους εχθρούς μας, κάτι που είναι πολύ δύσκολο. Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Εάν προσευχόμαστε στον Θεό, παίρνουμε πολύ μεγάλη βοήθεια για να συνεχίσουμε αυτό που αρχίσαμε με πολύ κόπο. Με κόπο και με αγάπη! <<ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΛΛΗΛΟΥΣ!>>

    Επίσης, μεγάλη ελεημοσύνη είναι να επισκέπτεσαι  έναν άνθρωπο που είναι στην φυλακή, ειδικά όταν είσαι το θύμα του, γιατί νομίζει ότι τον συγχωρείς και είναι μεγάλη ανακούφιση και μία πράξη αγάπης!

    Όλοι φοβούνται κάτι! Μα αυτοί που είναι βαθιά πιστοί στον Θεό, δεν φοβούνται τίποτα. Τίποτα παρά μόνο τον ίδιο τον Θεό! Όχι από αληθινό φόβο, αλλά από σεβασμό και από πολύ μεγάλη αγάπη! Αυτό φανερώνει την πίστη τους.

    Όπως και δεν μπορούν να μπουν βρομιές και κακίες στην καθαρή τους καρδιά, γιατί πολύ απλά διαθέτουν τρία βασικά πράγματα, που πρέπει να διαθέτουν οι άνθρωποι για να μπουν στον Παράδεισο και να κερδίσουν την αιώνια Βασιλεία του Θεού: συγχώρεση, αγάπη και την ικανότητα να μπαίνουν στην θέση του άλλου και να τον συναισθάνονται πραγματικά.

                                                                 ΠΕΝΝΥ ΒΙΣΑΡΙΟΥ, ΣΤ? ΤΑΞΗ

    ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 (ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ)

Όπως είπε και ο Χριστός μακάριοι είναι εκείνοι που δε βλέπουν μόνο τις δικές τους ανάγκες, αλλά νιώθουν τον πόνο και την ανέχεια των άλλων και τους ελεούν. Αυτούς τους ανθρώπους ο Θεός ποτέ δε θα τους εγκαταλείψει.

  Ο Χριστός σε όλη του τι ζωή βοηθούσε και συγχωρούσε αυτούς που χρειαζόντουσαν τη βοήθεια του. Τα τελευταία λόγια που είπε ήταν να συγχωρέσει ο Θεός αυτούς τους ανθρώπους.

  Υπήρχαν άγιοι που έδωσαν όλη τους την περιούσια για να βοηθήσουν αυτούς που τη χρειάζονταν. Άλλοι χριστιανοί συγχώρεσαν αυτούς που τους καταδίκασαν σε θάνατο άδικα.

  Και σήμερα υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι. Ένας από αυτούς ήταν ο γέροντας Παϊσιος.

  Για να κερδίσουμε τον παράδεισο πρέπει να ακολουθούμε τον τρόπο ζωής του Χριστού.

                                                                   ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΕΛΙΟΣ, ΣΤ΄ ΤΑΞΗ

 ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΠΡΑΟΙ

ΣΤΕΦΑΝΙΑ ?ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΛΗ

ΣΤ΄ ΤΑΞΗ

(ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ)

Πράοι είναι οι άνθρωποι που φέρονται με αγάπη, ταπεινότητα και ηρεμία στους συνανθρώπους τους. Αυτοί είναι μακάριοι.

Αντίθετα αυτοί που μιλούν απότομα και με θυμό, αυτοί που είναι υπερήφανοι και εγωιστές και αυτοί που δεν νιώθουν αγάπη για τον συνάνθρωπό τους, είναι δυστυχισμένοι.

Όμως αυτοί που δεν είναι πράοι, δεν είναι πάντοτε και κακοί! Μπορεί να θέλουν το καλό, και στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν το δίκιο τους, φέρονται απότομα! Επίσης δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να διορθωθούν ή να γίνουν καλύτεροι. Όπως ο Απόστολος Πέτρος και ο Απόστολος Παύλος, που ήταν έντονοι χαρακτήρες, όμως ο Θεός αναγνώρισε μέσα τους την καλοσύνη, τη γενναιότητα και τη βαθιά τους πίστη και τους έκανε τους πρωτοκορυφαίους του Απόστολους!

Οι άνθρωποι που έχουν απότομο χαρακτήρα και θυμώνουν εύκολα, χάνουν τους ανθρώπους που έχουν κοντά τους. Κανείς δεν θέλει να έχει έναν άνθρωπο δίπλα του, που να του θυμώνει και να του μιλάει απότομα. Αντίθετα τους πράους ανθρώπους, όλοι τους αγαπούν και τους σέβονται. Επιπλέον όταν δεν είσαι πράος, χάνεις το δίκιο σου, εξαιτίας του θύμου και της παρορμητικότητάς σου, όσο σωστός κι αν είσαι.

Ο πράος μοιάζει με την ακτίνα του Ήλιου που διώχνει το σκοτάδι! Ο ίδιος ο Χριστός είχε πει: «Εγώ είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά?» Αν θέλουμε να ακολουθήσουμε το δρόμο μου, πρέπει να γίνουμε και εμείς σαν κι Αυτόν!

Δεν αξίζει να περηφανευόμαστε γιατί κάνουμε τους άλλους να μας φοβούνται αλλά γιατί κάνουμε τους άλλους να μας σέβονται. Μόνο όταν είσαι πράος κερδίζεις τον σεβασμό των συνανθρώπων σου κι από τον σεβασμό γεννιούνται οι πιο μακραίωνες σχέσεις αγάπης!

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………. 

ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΠΡΑΟΙ

ΔΗΜΗΤΗΣ ΤΣΕΛΙΟΣ

ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣΤ΄ΤΑΞΗ -6ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ  (ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ)

Όπως είπε και ο Χριστός, μακάριοι είναι εκείνοι που είναι πράοι στη συμπεριφορά τους προς τους άλλους και μεταχειρίζονται με καλοσύνη όλους τους ανθρώπους, διότι το μέλλον τούς ανήκει.

Οι άγιοι επειδή έμειναν ήρεμοι ακόμα και προς τους εχθρούς τους κέρδισαν τον παράδεισο. Οι περισσότεροι από τους μαθητές του Χριστού ήταν αγνοί και πράοι. Ο γέροντας Παΐσιος ήταν ένας πολύ αγνός και ήρεμος άνθρωπος που πολλοί τον θεωρούσαν άγιο. Πολλοί άνθρωποι ανάμεσά μας είναι έτσι. Άλλοι άνθρωποι που προσπαθούν στα αλήθεια να τους μοιάσουν αλλά δεν τα καταφέρνουν πρέπει να ζητήσουν βοήθεια από το Θεό και αυτός θα τους βοηθήσει. Όλη του τη ζωή ο Χριστός έζησε ήρεμα και χωρίς μίσος για κανέναν και μας δίδαξε πώς πρέπει να ζούμε για να κερδίσουμε τον παράδεισο.

Για να κερδίσουμε τον παράδεισο πρέπει να ακολουθούμε τον τρόπο ζωής του Χριστού και στο τέλος της θνητής μας ζωής θα μας υποδεχθεί στον παράδεισο.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Η ΤΑΠΕΙΝΟΦΡΟΣΥΝΗ

ΣΤΕΦΑΝΙΑ ?ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΛΗ
ΣΤ΄ΤΑΞΗ -6ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ
(ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ)

Η ταπεινοφροσύνη σίγουρα δεν είναι τυχαία ο πρώτος μακαρισμός. Ο Χριστός είχε πει πως ευτυχισμένοι είναι αυτοί που μπροστά στο Θεό νιώθουν ταπεινοί. Κι αυτό γιατί μία από τις χειρότερες αμαρτίες είναι η υπερηφάνεια!
Οι πρωτόπλαστοι έχασαν τον παράδεισο απ?την υπερηφάνεια τους. Όμως και ο ίδιος ο διάβολος, που υπήρξε άγγελος, απ?την υπερηφάνεια και την αλαζονεία του έχασε τη βασιλεία του Θεού.
Ο ίδιος ο Χριστός, γεννήθηκε σ?ένα στάβλο, ενώ θα μπορούσε να ζει πλουσιοπάροχα! Κι όμως σταυρώθηκε, από ταπεινότητα και αγάπη προς τον άνθρωπο.
Η υπερηφάνεια μας οδηγεί σε πράξεις αλαζονείας και κακίας προς τον συνάνθρωπό μας. Ας πάρουμε για παράδειγμα την παραβολή του Τελώνη και του Φαρισαίου, που βρέθηκαν στον ίδιο ναό να προσεύχονται κι ο Φαρισαίος κατέκρινε τον Τελώνη. Μπήκε στη θέση του Θεού και δεν σκέφτηκε τις δικές του αμαρτίες.
Κατά βάθος όμως, μόνο αυτοί που αγαπούν μπορούν να είναι ταπεινοί. Η αγάπη ταυτίζεται με την ταπεινότητα, όπως η υπερηφάνεια με την δυστυχία και το άγχος του να είμαστε πάντα τέλειοι. Κι όταν δεν τα καταφέρνουμε φτάνουμε στην απελπισία, τη μεγαλύτερη χαρά του διαβόλου. Και πολλοί φτάνουν στην αυτοκτονία, μία από τις χειρότερες αμαρτίες!
Ας είμαστε λοιπόν ταπεινοί, ας ακολουθούμε το δρόμο του Θεού και θα είμαστε ευτυχισμένοι!

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΠΕΝΘΟΥΝΤΕΣ

ΣΤΕΦΑΝΙΑ ?ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΛΗ

ΣΤ΄ΤΑΞΗ -6ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ

(ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ)

Μακάριοι  οι  πενθούντες!  Ποιος  θα  μπορούσε  να  φανταστεί  πως  ο  άνθρωπος  που πενθεί  είναι  μακάριος;

Ο  Χριστός  μιλούσε  γι? αυτούς  που  στεναχωριούνται  για  το  κακό  που  συμβαίνει στον  κόσμο , ακόμα  κι  αν  απ? τους  ίδιους  δεν  λείπει  τίποτα. Που προσεύχονται  γι?αυτούς   που  υποφέρουν  και  ίσως  και  οι  ίδιοι   να  στερούνται  τα  βασικά . Κι  ενώ  ξέρουν  ποιοι  πραγματικά  φταίνε , να  μην  τους  κατακρίνουν , αλλά  να  αναζητούν  τη  λύση  απ? τους  ίδιους  τους  τους  εαυτούς  .Στρέφουν  τα  μάτια   μέσα  τους και  προσπαθούν  να  αλλάξουν  πρώτα  τον  εαυτό  τους , γιατί  ξέρουν  πως  μόνο  έτσι  θα  αλλάξει  ο  κόσμος . Το  βασικό  μέσο  για  αυτήν  αλλαγή  είναι η προσευχή .

Εκτός  όμως  από  την  προσευχή , εξίσου  σημαντική  είναι και η συμπαράσταση . Διότι  κάποιοι λιγότερο  τυχεροί  από  εμάς , τη  χρειάζονται  όσο  τίποτα  άλλο ! Μόνο  ενωμένοι  και  αγαπημένοι  ξεπερνάμε  τις  δυσκολίες !Κι όταν  προσευχόμαστε  για  τους  συνανθρώπους  μας , δείχνουμε  όμορφοι  στα  μάτια   του  Θεού !

Σήμερα  δυστυχώς, στην  Ελλάδα , που  η  φτώχεια  και  η  ανεργία  των  νέων , έχει  σχεδόν  γενικευτεί , οι  νέοι  δεν  θέλουν  να  μείνουν  στην  πατρίδα  τους .Επειδή  δεν  μπορούν  να  εξασφαλίσουν  ένα  αξιοπρεπές  μέλλον , ξεχνούν  πολλές  φορές   την  αγάπη  τους  για  την  Ελλάδα . Από  τη  στιγμή  όμως , που  θέλουν  τα  πράγματα  να  αλλάξουν , πρέπει  να  μείνουν  και  να  αγωνιστούν  με  όποιο  όπλο  διαθέτουν .Κι  απ? τα  ισχυρότερα  όπλα  είναι  η  πίστη! Η  πίστη  στο  Θεό , η  πίστη  για  μια  καλύτερη  Ελλάδα , έναν  καλύτερο  κόσμο ! Κι εμείς  οι  μικροί , όσο  ανήμποροι  κι  αν φαινόμαστε  μπροστά  σ? αυτό  το  αδιέξοδο , μπορούμε  να  βοηθήσουμε , κάνοντας  προσευχή  για  την  Ελλάδα! Ο  Θεός  όταν  βλέπει  τους  ανθρώπους  με  την  πρόθεση  να  αλλάξουν , συγκινείται  και  πάντα  βάζει  το  χέρι  του , πάντα  μας  σώζει! Πρέπει  κι  εμείς   να   του  αποδείξουμε  πως  το  αξίζουμε!

…………………………………………

«ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΤΑΠΕΙΝΟΙ?»

Πέννυ Βισαρίου

Μαθήτρια Στ΄ τάξης, 6ου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας

(Εργασία για το μάθημα των Θρησκευτικών)

 

Πριν από  πάρα πολλά χρόνια, όταν πρωτοδημιουργήθηκε ο άνθρωπος, συνέβη μία από τις μεγαλύτερες αμαρτίες, ο εγωισμός. Οι πρώτοι δύο άνθρωποι που δημιουργήθηκαν, ήταν ο Αδάμ και η Εύα. Όταν ο Θεός  τούς είπε να μην πάρουν ένα μήλο από την μηλιά, αυτοί δεν τον άκουσαν και πήραν! Αυτό τότε, φανέρωσε στον Θεό, ότι ο Αδάμ και η Εύα, ήταν εγωιστές και ανυπάκουοι. Τότε οι πύλες του Παραδείσου, έκλεισαν οριστικά για τους ανθρώπους.

Ώσπου, κάποια μέρα, ο Χριστός, ήρθε στην Γη, για να μας βοηθήσει. Επέλεξε μάλιστα να γεννηθεί με τον πιο ταπεινό τρόπο! Επέλεξε να ζήσει και να πεθάνει με τον πιο ταπεινό τρόπο! Και όταν αναστήθηκε , ξανάνοιξε τις πύλες του Παραδείσου, και ξαναχάρισε στις ψυχές μας την ευκαιρία να κερδίσουν την αιώνια ζωή.

Ωστόσο, δεν είναι τόσο εύκολο! Υπάρχει ένας αιώνιος εχθρός μας, ο Σατανάς. Κάποτε, ήταν ένας από τους αγγέλους του Παραδείσου, αλλά η ζήλια του για τον Θεό, και ο φθόνος του για εξουσία τον έκανε εγωιστή και ζηλιάρη, και ο Θεός τον έδιωξε, και έγινε αυτό που είναι σήμερα. Προσπαθεί να μας βγάλει όλους από τον δρόμο του Θεού, αλλά όσο είμαστε ταπεινοί και πιστεύουμε στον Θεό, δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα. Όπως είχε πει και ο ίδιος ο Χριστός στην Επί του Όρους Ομιλία: «Μακάριοι, είναι εκείνοι που μπροστά στο Θεό νιώθουν ταπεινοί, διότι η Βασιλεία του Θεού είναι δική τους». Όπως και όταν θα έρθει η ώρα να ελέγξει τις ψυχές μας ο Θεός το πρώτο που θα ελέγξει είναι ο τρόπος με τον οποίο ζήσαμε και η ταπείνωσή μας.

Επίσης, ο Θεός βάζει διάφορες δοκιμασίες στην ζωή μας, για να δει πόσο πιστοί του είμαστε. Κάποιες φορές μάλιστα, ο Σατανάς, στέλνει δικούς του ανθρώπους, για να μας παρασύρει. Λένε και ότι είναι άνθρωποι του Θεού, μα για να τους καταλάβουμε, υπάρχει μόνο ένας τρόπος. Να είμαστε ταπεινοί και να θέλουμε το καλό του άλλου. Μόνο τότε τον καταλαβαίνουμε! Την ώρα που μας μιλάει, τον καταλαβαίνουμε ανάλογα με το τι νιώθουμε.

Υπάρχει και μία παραβολή που είπε ο Χριστός για την ταπείνωση και την υπερηφάνεια. Η παραβολή του Τελώνη και του Φαρισαίου:

Δύο άνθρωποι, ένας Τελώνης και ένα Φαρισαίος, πήγαν στο ναό για να προσευχηθούν. Ο Φαρισαίος άρχισε να προσεύχεται λέγοντας για τον εαυτό του:

?     Σ? ευχαριστώ Θεέ μου που δεν είμαι σαν κάποιους άλλους ανθρώπους, που αρπάζουν τις ξένες περιουσίες, που είναι άδικοι με τους συνανθρώπους τους και δεν σέβονται την οικογένεια των άλλων. Ούτε και σαν αυτόν τον Τελώνη. Εγώ νηστεύω δύο φορές την εβδομάδα κι απ? όσα κερδίζω, το ένα δέκατο το προσφέρω στον ναό.

Ο Τελώνης στεκόταν μακρύτερα και δεν τολμούσε ούτε τα μάτια να σηκώσει ψηλά. Μόνο χτυπούσε το στήθος του με συντριβή κι έλεγε: «Σπλαχνίσουμε, Θεέ μου, τον αμαρτωλό».

Σας βεβαιώνω, είπε ο Κύριος, πως ο Τελώνης επέστρεψε σπίτι του, συμφιλιωμένος με τον Θεό, σε αντίθεση με τον Φαρισαίο. Γιατί όποιος υπερηφανεύεται και καυχιέται , θα ταπεινωθεί, ενώ εκείνος που συναισθάνεται τα σφάλματα και τις αμαρτίες του, θα υψωθεί!

……………………………………………………………………………………………….

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

(Εργασία της Στεφανίας-Ειρήνης Χατζηστυλλή, μαθήτριας της Στ΄ τάξης,  στο μάθημα της Ιστορίας)

Η ιστορία που θα σας διηγηθώ,  είναι για τον παππού μου,  τον Αποστόλη Μπαλκαμπά,  πατέρα της θείας μου της Ελένης.  Μπορεί να σας φανεί φρικτό,  όμως την εποχή του εμφύλιου πολέμου συνέβησαν πολύ χειρότερα !

Μετά την κατοχή,  που η οικονομία στην Ελλάδα είχε διαλυθεί,  οι άνθρωποι αναζητούσαν τρόπους για να καλυτερέψουν την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους. Ένας από αυτούς ήταν και το ανταλλακτικό εμπόριο. Η οικογένεια του παππού Αποστόλη,  ήταν αγροτική. Η μητέρα του ύφαινε στον αργαλειό.

Μια μέρα,  λοιπόν,  οι δύο αδελφοί του,  ξεκίνησαν για να ανταλλάξουν την παραγωγή τους.

Για κακή τους τύχη,  κυκλοφορούσαν φήμες,  πως ενίσχυαν τους αντάρτες του ΕΑΜ (οι οπαδοί της κυβέρνησης του βουνού ). Δυστυχώς στο δρόμο,  έπεσαν σε  οπαδούς της συμμαχικής κυβέρνησης  και δολοφονήθηκαν.  Κανείς δεν ξέρει τι συνέβη ακριβώς.

Τα άλογα των δυο αδερφών  γύρισαν πίσω στο στάβλο,  μιας και ήξεραν τον δρόμο.  Φτάνοντας,  οι περαστικοί έβλεπαν ότι έτρεχαν αίματα από τα τσουβάλια που ήταν κρεμασμένα στα πλευρά των αλόγων.  Όλοι νόμιζαν πως τα αδέρφια  αντάλλαξαν τα προϊόντα τους με κρέας,  μα κανείς δεν κατάλαβε τι πραγματικά είχε γίνει.  Την ώρα εκείνη η μαμά του παππού Αποστόλη,  είχε ζητήσει από τον άντρα της να ανέβει στη στέγη να της κατεβάσει τον αργαλειό να αρχίσει να υφαίνει.

Οι γιοι της στο μεταξύ ήταν άφαντοι! Πλησίασε την άμαξα και με το που άνοιξε τα τσουβάλια,  είδε τα παιδιά της  ακρωτηριασμένα.  Άρχιζε να τσιρίζει!  Ο άντρας της που βρισκόταν στη στέγη,  κατάλαβε τι είχε γίνει,  έπεσε και σκοτώθηκε επιτόπου!

Η μητέρα του παππού Αποστόλη,  τρελάθηκε!  Μέχρι που τη μέρα που πέθανε πήγαινε συνέχεια σε ποτάμια και ξεπλενόταν. Ο Θεός ξέρει γιατί αυτή η συνήθεια καρφώθηκε στο μυαλό της.

Μεγάλες δυσκολίες επίσης  πέρασε και η οικογένεια της γιαγιάς μου της Ελισάβετ,  της μητέρας της μαμάς μου.  Οι δυο της αδελφοί,  σε όλη τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου,  ήταν φυλακή. Κάποιος τους είχε κατηγορήσει ότι βοηθούσαν τους αντάρτες.  Όταν η γιαγιά μου,  πήγαινε φαγητό στα αδέλφια της στη φυλακή,  οι αστυνομικοί την τρομοκρατούσαν και την κορόιδευαν.  Η οικογένεια Κύρκα ? η οικογένεια της γιαγιάς Ελισάβετ- έχασε όλη της την περιουσία μέσα  σε μια νύχτα,  εξαιτίας των ανταρτών? που έκαψαν το σπίτι τους και όλο τους το βιος.

Παρόμοια με  αυτά τα γεγονότα συνέβησαν κι άλλα πιο επώδυνα ? στα μαύρα χρόνια του εμφύλιου πολέμου? Γεγονότα  που χαράχτηκαν στις καρδιές των Ελλήνων, εκείνη την αιματηρή περίοδο της ιστορίας μας.

Κατά τη γνώμη μου,  με τη λίγη εμπειρία μου σχετικά με την ιστορία μας,  εμείς οι Έλληνες είμαστε πολύ ικανοί! Ικανοί για να αλλάξουμε τα δεδομένα,  να αλλάξουμε τη μοίρα μας,  να αλλάξουμε κάθε ανθελληνικό σχέδιο.  Μόνο όμως όταν είμαστε ενωμένοι,  μόνο όταν κάνουμε πέρα τα ατομικά μας συμφέροντα και βάζοντας πάνω από όλα το κοινό καλό! Γιατί τελικά οι λαοί θέλουν να είναι ενωμένοι και αγαπημένοι μεταξύ τους! Η Έχθρα ποτέ δεν ωφέλησε κανέναν! Κι αυτό το ξέρουμε καλύτερα από όλους! Δυστυχώς όμως συνεχίζουμε τα λάθη μας αυτά ενώ μπορούμε να βγούμε θριαμβευτές από κάθε δύσκολη περίσταση.  Οι Έλληνες ενωμένοι,  χωρίς τη βοήθεια «φίλων»,  καταφέρνουμε τα καλύτερα.  Τα εμπόδια για αυτά τα  «καλύτερα»  τα βάζουμε μόνοι μας!

Ας ξυπνήσουμε λοιπόν! Να  βάλουμε κάτω τα πράγματα και ας μάθουμε να αγωνιζόμαστε,  να μάθουμε να υπερασπιζόμαστε,  να μάθουμε να αγαπάμε την πατρίδα μας,  όπως έκαναν μέχρι σήμερα οι πρόγονοι μας.  Λοιπόν,  ας τους μοιάσουμε! Ας δείξουμε σε όποιον θέλει το κακό μας,  τι θα πει να είσαι Έλληνας!

 

…………………………………………………………………………………………………..

 

ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

…..από τον μαθητή της ΣΤ΄ τάξης Σταύρο Νάτσιο

Όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος οι έλληνες χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα. Από τη μία μεριά ήταν ο κυβερνητικός στρατός  και από την άλλη ο στρατός των ανταρτών. Στην Νάουσα  μπήκαν οι αντάρτες και έκαναν επιστράτευση. Πήραν όλους όσους βρήκαν, βιαστικά, γιατί ο άλλος στρατός έριχνε βόμβες, για να σκοτώσει τους αντάρτες. Μαζί πήραν και τον παππού μου τον Σταύρο, παρόλο που ήταν τραυματίας πολέμου, καθώς έκριναν ότι μπορούσε να πολεμήσει, κάτι που δεν έκανε. Σε  κάποιο βουνό ο παππούς μου δεν μπορούσε να προχωρήσει, λόγο του τραυματισμού του.
Τότε κάθισε κάπου να ξεκουραστεί. Όταν, όμως τον είδε ο στρατηγός του, τον διέταξε να συνεχίσει, αλλιώς θα τον σκότωνε για να μην τους προδώσει. Για καλή του τύχη, εκείνη την ώρα περνούσε ένας ανώτερος στρατηγός, που μπήκε στο διάλογο. Άκουσε και είδε τον παππού μου, καθώς και τον τραυματισμό του. Έτσι φώναξε να φέρουν στον παππού μου ένα άλογο, για να προχωρήσει.
Στην πιο κρίσιμη  μάχη, στο Γράμμο, ο κυβερνητικός στρατός νίκησε, με την υποστήριξη των Άγγλων. Οι αντάρτες διασκορπίστηκαν στις ανατολικές  χώρες. Ο παππούς μου πήγε στην Πολωνία και γνώρισε την γιαγιά μου. Μετά από λίγα χρόνια, με άδεια της ελληνικής κυβέρνησης, μπόρεσαν να γυρίσουν στην Ελλάδα.
Ο εμφύλιος πόλεμος ήταν επανάληψη του διχασμού του 1821. Η αντιπαράθεση αυτή δεν ωφέλησε ποτέ την Ελλάδα.

 

………………………………………………………………………………………………..

 

ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΄40

 

Προσωπικότητες που έμειναν στην ιστορία ως εγκληματίες πολέμου , ήταν ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Μπενίτο Μουσολίνι ή Ντούτσε που σημαίνει  ηγέτης.

Ο Αδόλφος Χίτλερ ή Φύρερ , ήταν Γερμανός πολιτικός δικτάτορας της Ναζιστικής Γερμανίας , δημιουργός του Γ? Ράιχ και υπεύθυνος του Β? Παγκοσμίου πολέμου. Όποιοι ήταν εναντίον του , εκτελούνταν με τον πιο φρικτό και βασανιστικό τρόπο . Ο Χίτλερ είναι υπεύθυνος για τη δολοφονία 30 εκ. ανθρώπων , μεταξύ αυτών 6 εκ. Εβραίοι , οι οποίοι πέθαναν μέσα σε φούρνους χημικών αερίων ή από φρικτά βασανιστήρια και αποτρόπαια πειράματα , σε στρατόπεδα συγκεντρώσεων , όπως το Άουσβιτς. Τους έκαναν διάφορες εγχειρίσεις και τους ακρωτηρίαζαν χωρίς καν να χρησιμοποιούν αναισθητικό ! Ο Γερμανικός στρατός έκανε μαζικές εκτελέσεις σε πλατείες χωριών ή πόλεων προς παραδειγματισμό των υπόδουλων λαών . Όταν οι Γερμανοί έφυγαν από την Ελλάδα, πήραν μαζί τους χρυσό και αρχαία ευρήματα .Μας χρωστούν αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων ευρώ , τα οποία αρνούνται να μας τα δώσουν !Επίσης ξεκίνησε εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα .

Ένας ακόμη Ιταλός ? φασίστας δολοφόνος , σύμμαχος του Χίτλερ , ήταν ο Μπενίτο Μουσολίνι , ο οποίος σκότωνε και αυτός τους αντιπάλους του και τους Εβραίους . Η πρώτη επίθεση των Ιταλών κατά της Ελλάδας , ήταν στις 15 Αυγούστου 1940 , όταν ιταλικό υποβρύχιο , τορπιλίζει το ελληνικό καταδρομικό , «Έλλη» , στην Τήνο. Στις 28 Οκτωβρίου 1940 με το ιστορικό ΟΧΙ του Μεταξά , οι Ιταλοί ήρθανε σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ελλάδα όπου κατατροπώθηκαν από τους Έλληνες!

Ένα ακόμη σημαντικό γεγονός του Β? Παγκοσμίου πολέμου , έγινε στις 25 Νοεμβρίου 1942, όπου ενωμένες αντιστασιακές δυνάμεις του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ , με τη συνεργασία Άγγλων πρακτόρων , ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου, την οποία φύλαγαν Ιταλοί και Γερμανοί με βαρύ οπλισμό . Με την πράξη αυτή , εμπόδισαν τις ενισχύσεις των Ιταλών και Γερμανών.

Όπως σε κάθε πόλεμο , έτσι και στον Β? Παγκόσμιο , εκτελέσθηκαν και σκοτώθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι, άλλοι από πείνα και αρρώστιες και τόσα άλλα αποτρόπαια γεγονότα , τα οποία δεν χωρούν σε δυο σελίδες !!

Όλα αυτά που διάβασα-μακάρι να μπορούσα να γράψω όλα τα φριχτά γεγονότα που έκαναν οι Ιταλοί και κυρίως οι Γερμανοί ? μου προκάλεσαν τρόμο , θλίψη και απογοήτευση για τις φρικιαστικές πράξεις αυτών των ανθρώπων ? εγκληματιών και διαπίστωσα πως όλα τα δεινά , τα περνάει ο απλός λαός , ο οποίος το μόνο που θέλει είναι ΕΙΡΗΝΗ σε όλο τον κόσμο!

Σήμερα οι Γερμανοί μας πολεμούν οικονομικά και ψυχολογικά . Με αυτούς τους τρόπους μας προκαλούν πάλι συναισθήματα άγχους , τρόμου , φόβου και απελπισίας για το αν θα χάσουμε τις ακίνητες περιουσίες μας , τα λεφτά μας , τις δουλειές μας και για το αν θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα , αναγκαία αγαθά στις οικογένειές μας , στα παιδιά μας .Νομίζω όμως ότι οι Έλληνες θα βγουν πάλι νικητές μέσα από αυτό το αδιέξοδο , γιατί ήμασταν και είμαστε ένας ένδοξος και γενναίος λαός και δε σκύβουμε το κεφάλι στους ξένους κατακτητές , που προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας ποδοπατήσουν και να εξαφανίσουν το ελληνικό έθνος!

Αριάδνη Παπαγεωργίου

Στ΄ τάξη

6Ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας

(Το κείμενο γράφτηκε μετά από «έρευνα», που έκαναν οι μαθητές/τριες για τις «πληγές», που άφησαν πίσω τους οι Γερμανοί -οι ηττημένοι του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου- όταν έφυγαν από την Ελλάδα.)

 

Κι άλλες εργασίες εικαστικών σε εξέλιξη…

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης  φτιάχνουν τα ημερολόγια τους…


Τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης ενόψει των Χριστουγέννων μαζεύουν υλικά από τη φύση για τις κατασκευές τους… και τα παιδιά της Α΄, Δ΄ τάξης σε ώρες έμπνευσης και δημιουργίας…

 

………………………………………………………………………………………………………..

Ποίημα της μαθήτριας της Ε΄τάξης,  Μπάτσαλα Αικατερίνης

Στο σχολείο τα μεγάλα παιδάκια

το παίζουν παλικαράκια.

Είναι ντερέκια

και κάνουν ότι κρατάνε ντουφέκια.

        Πάνε στα μικρά παιδιά

και τους φωνάζουν δυνατά:

«Ακούστε καλά,

μη σας σουβλίσω σαν αρνιά.

Είμαστε δυνατοί

κι εσείς πολύ μικροί».

Τότε, τα μικρά παιδάκια,

τρέμουν σαν τα κατσικάκια.

Αρχίζουνε και κλαίνε,

χωρίς σε κανέναν να το λένε.

Είναι στεναχωρημένα,

κατσούφικα και λυπημένα

Πρέπει όμως αυτό ν’ αλλάξει

και να είναι όλα εντάξει!!!

Ποίημα της μαθήτριας της Ε΄ τάξης, Σταμάτη Θωμαής

          Ένα παιδί φτωχό

Χθες  είδα  εγώ ένα 

παιδί πολύ μικρό

να κάθετε μονάχο του

να είναι σκυθρωπό .

 

Εγώ το  πλησίασα

το ρώτησα γλυκά

τι είχε και μου απάντησε

πολύ λυπητερά.

 

Μου είπε είμαι  μόνος μου

και θα ήθελα πολύ

να ερχόταν κάποιος δίπλα μου

να μου έδινε στοργή.

Μετά από πολύ καιρό

                                                   που τον είδα ξανά                                                     

 ήταν ακόμα εκεί παιδιά

και γέρος τώρα πια.       

                                           

Στο τέλος αφού πέρασαν

τα κρύα και τα χιόνια

έφυγε τώρα πια από ?κει 

                    θλιμμένος τώρα χρόνια.