Αρχείο κατηγορίας «Δημιουργώ το σχολικό μου θερμοκήπιο. Καλλιεργώ τα δικά μου αρωματικά φυτά» 2023-24

Η πρώτη μας σοδειά…

Η χαρά μας απερίγραπτη όταν τα παιδιά πήγαν να ποτίσουν τα κηπευτικά μας στο θερμοκήπιο και βρήκαν αγγουράκια και πιπεριές, έτοιμους μεγάλους καρπούς!

Η πρώτη μας σοδειά κηπευτικών!!

Και τα αρωματικά μας φυτά δεν πάνε πίσω! Προοδεύουν με γοργό ρυθμό ώστε στις 13 το Ιούνη 2024 να είναι έτοιμα να προσφέρουν τα λουλούδια τους και το αφέψημα τους στους γονείς που θα έρθουν στο σχολείο για να παρακολουθήσουν τις αθλητικές μας εκδηλώσεις κι όχι μόνο!

Φυτεύουμε τα ανοιξιάτικα κηπευτικά μας!

Αρχές Απριλίου 2024, αφού ξεριζώσαμε ό,τι είχε απομείνει από τη ρόκα που είχαμε φυτέψει και αφού όλοι μαζί, αλλά κυρίως τα παιδιά της Δ΄ τάξης έσκαψαν το έδαφος μέσα στο θερμοκήπιο, φυτέψαμε ντοματιές, πιπεριές, αγγουριές κολοκυθιές και καρότα, προσμένοντας να σταθούμε τυχεροί να προλάβουμε μέχρι τις 10 Ιουνίου 2024 να μαζέψουμε έστω και λίγους καρπούς. Εδώ στο βορρά στην Μακεδονία, αυτό θα είναι λιγάκι δύσκολο , όπως ήδη έχουμε ενημερωθεί από τον γεωπόνο γονέα του σχολείου μας! Παρόλα αυτά τα παιδιά ήθελαν να το δοκιμάσουν … με την ελπίδα ότι ίσως να το δούμε να συμβαίνει!

Β φάση: Φυτεύουμε τα αρωματικά φυτά

Μόλις μπήκε ο Απρίλιος 2024 και ο καιρός αφού μαλάκωσε με τις βροχές του Μαρτίου το έδαφος στα παρτέρια της σχολικής μας αυλής, τα παιδιά των Δ και Ε τάξεων, με την καθοδήγηση του υπεύθυνου του σχεδίου κ. Μανώλη Αχλιώπα, έσκαψαν και αφράτεψαν το χώμα.

Στην συνέχεια φύτεψαν και πότισαν τα αρωματικά μας φυτά: δυόσμο, ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό, αμπερόριζα και λεβάντα.

Η χαρά όλων μας…. απερίγραπτη, βλέποντας αφενός οι εκπαιδευτικοί τα παιδιά να χαίρονται και να προσφέρουν πολλές ώρες εθελοντικής και κοπιαστικής εργασίας και αφετέρου τα ίδια τα παιδιά να φροντίζουν με μεράκι καθημερινά τα φυτά!

Γ και Δ τάξεις τρώμε κολατσιό με σαλάτα από το θερμοκήπιό μας

Σειρά είχαν τα παιδιά των Γ και Δ τάξεων να απολαύσουν τις υπέροχες πράσινες βιολογικές και φρεσκότατες σαλάτες από το θερμοκήπιο του σχολείου μας, σήμερα 21 Μαρτίου 2024!

Τα παιδιά μάζεψαν τα μαρούλια, πράσινα και λόλα , τα κρεμμυδάκια και τη ρόκα, τα πλύναμε και τα φτιάξαμε υπέροχες σαλάτες με αγνό παρθένο ελαιόλαδο, μηλόξιδο και αλάτι!

Ήταν πραγματικά μια αλλιώτικη, υπέροχη εμπειρία για όλους μας!

Μαθαίνοντας για την υγιεινή διατροφή

Τον Μάρτιο υλοποιήθηκε 2ωρη ενδοσχολική επιμόρφωση στα παιδιά των Α και Β τάξεων με θέμα την υγιεινή διατροφή, από τον διατροφολόγο του Νοσοκομείου μας κ. Κουτρουλιά Θεοχάρη.

Τα παιδιά χάρηκαν την όλη διαδικασία και εξέφρασαν πολλές απορίες και απόψεις σε θέματα διατροφής!

Τα παιδιά των Α και Β τάξεων φτιάχνουμε και τρώμε σαλάτες από το δικό μας θερμοκήπιο!

Την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024 μαζευτήκαμε στην αίθουσα του ολοημέρου όλα τα παιδιά των Α και Β τάξεων για να φτιάξουμε υπέροχες σαλάτες με τη βοήθεια της Δ/ντριας κ. Αναστασίας Λαφάρα και των δασκάλων κ.κ. Ψυρίδου Κατερίνας (Α) και Χριστίδου Όλγας(Β).

Κάναμε υπέροχη παρέα συζητώντας όλα τα παιδιά των Α και Β τάξεων για την υγιεινή διατροφή και την σημασία για την υγείας μας της σαλάτας με αγνά υλικά. Για μας όμως ήταν ακόμα πιο σημαντικό το γεγονός ότι τα λαχανικά της σαλάτας μας τα κόψαμε από το δικό μας θερμοκήπιο που τα παιδιά των Ε και Στ τάξεων τα φρόντιζαν μήνες τώρα.

Μάθαμε να τις φτιάχνουμε, αφού ζητήσαμε τη βοήθεια των παιδιών της Ε τάξης που έκοψαν τα λαχανικά, μετά τα πλύναμε προσεκτικά με τη βοήθεια των δασκάλων μας και τέλος αφού τα έκοψε η κυρία Διευθύντρια ρίξαμε αγνό παρθένο ελαιόλαδο, μηλόξυδο και αλάτι.

Συνοδεύσαμε το ψωμοτύρι μας με τις πεντανόστιμες σαλάτες μας, πιτούλες και στο τέλος μας κέρασαν και κέικ!

Περάσαμε όλοι μαζί φανταστικά!

Απολαμβάνοντας τα αγαθά του θερμοκηπίου μας…

Μια σημαντική εμπειρία η σημερινή, Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, για όλους μας στο σχολείο μας, το 6ο ΔΣ Νάουσας!! Μαζέψαμε μαρούλια ( πράσινα και λόλα) ρόκα και φρέσκα κρεμμυδάκια από το δικό μας θερμοκήπιο!!! Όλα φρέσκα, τρυφερά και φυσικά….βιολογικά προϊόντα! Χωρίς φυτοφάρμακα, με πολλή αγάπη και φροντίδα από τα παιδιά μας!! Τα πλύναμε με προσοχή και όλοι μαζί ετοιμάσαμε υπέροχες σαλάτες, προσθέσαμε αγνό, παρθένο ελαιόλαδο, μηλόξυδο και αλάτι! Συνοδέψαμε με ψωμί, κρουτόν, τυρί, κασέρι και φρέσκο ψωμί!

Στιγμές αυθεντικής, βιωματικής μάθησης και απερίγραπτης νοστιμιάς!!

Η φροντίδα των κηπευτικών συνεχίζεται…

Με τον ήλιο βοηθό, τα παιδιά κάθε δύο-τρεις μέρες φροντίζουν τα φυτά του θερμοκηπίου: ανοίγουν καθημερινά το πορτάκι να μπει αέρας, ποτίζουν και σκαλίζουν τα φυτά και φυσικά τα καμαρώνουν που μεγαλώνουν. Έφτασε 22 Φλεβάρη 2024 και η εκτίμησή μαα είναι ότι σε 10 μέρες θα φαμε τις πρώτες σαλάτες μας!

Μαρούλι, φρέσκο κρεμμυδάκι και ρόκα! Η χαρά μας μεγάλη!

Περιποίηση φυτών

Τον Ιανουάριο αμέσως μόλις επιστρέψαμε από τις διακοπές των Χριστουγέννων τα παιδιά της Ε τάξης με τον υπεύθυνο συντονιστή του σχεδίου δράσης κ. Μανώλη Αχλιώπα και τον γυμναστή μας κ. Δεληχρήστο Χρήστο, πότισαν και σκάλισαν τα λαχανικά μας που φύτρωσαν και μεγάλωσαν πολύ, παρά τον δύσκολο χειμωνιάτικο καιρό, με τα χιόνια και τις παγωνιές!

Η πρώτη μας φύτευση!

Την Τρίτη 12 του Δεκέμβρη το πρωί φυτέψαμε τα πρώτα μας φυτά και σπόρους στο θερμοκήπιό μας, υλοποιώντας έτσι την τρίτη φάση του σχεδίου δράσης, με υπεύθυνο συντονιστή τον κ. Αχλιώπα Μανώλη.

Η επαφή με τη γη και τα αγαθά της, αποτελούν σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της δημιουργικότητας, ψυχικής γαλήνης, συνεργατικότητας, αυτονομίας… και  … πόσο μάλλον όταν όλα αυτά καλλιεργούνται στο σχολικό περιβάλλον… στο δικό μας θερμοκήπιο!! Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Πολυχρόνη Καμπάκη και τον «Αγρόκηπο» για την  βοήθεια  και την προσφορά φυτών και σπόρων:  Μαρούλια, λάχανα, κρεμμυδάκια, ρόκα και λείαν συντόμως δυόσμο!! 
Η χαρά μας και η αγωνία για τα επόμενα βήματα…. απερίγραπτη!!