Αρχείο κατηγορίας «Δημιουργώ το σχολικό μου θερμοκήπιο. Καλλιεργώ τα δικά μου αρωματικά φυτά» 2023-24

Η φροντίδα των κηπευτικών συνεχίζεται…

Με τον ήλιο βοηθό, τα παιδιά κάθε δύο-τρεις μέρες φροντίζουν τα φυτά του θερμοκηπίου: ανοίγουν καθημερινά το πορτάκι να μπει αέρας, ποτίζουν και σκαλίζουν τα φυτά και φυσικά τα καμαρώνουν που μεγαλώνουν. Έφτασε 22 Φλεβάρη 2024 και η εκτίμησή μαα είναι ότι σε 10 μέρες θα φαμε τις πρώτες σαλάτες μας!

Μαρούλι, φρέσκο κρεμμυδάκι και ρόκα! Η χαρά μας μεγάλη!

Περιποίηση φυτών

Τον Ιανουάριο αμέσως μόλις επιστρέψαμε από τις διακοπές των Χριστουγέννων τα παιδιά της Ε τάξης με τον υπεύθυνο συντονιστή του σχεδίου δράσης κ. Μανώλη Αχλιώπα και τον γυμναστή μας κ. Δεληχρήστο Χρήστο, πότισαν και σκάλισαν τα λαχανικά μας που φύτρωσαν και μεγάλωσαν πολύ, παρά τον δύσκολο χειμωνιάτικο καιρό, με τα χιόνια και τις παγωνιές!

Η πρώτη μας φύτευση!

Την Τρίτη 12 του Δεκέμβρη το πρωί φυτέψαμε τα πρώτα μας φυτά και σπόρους στο θερμοκήπιό μας, υλοποιώντας έτσι την τρίτη φάση του σχεδίου δράσης, με υπεύθυνο συντονιστή τον κ. Αχλιώπα Μανώλη.

Η επαφή με τη γη και τα αγαθά της, αποτελούν σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της δημιουργικότητας, ψυχικής γαλήνης, συνεργατικότητας, αυτονομίας… και  … πόσο μάλλον όταν όλα αυτά καλλιεργούνται στο σχολικό περιβάλλον… στο δικό μας θερμοκήπιο!! Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Πολυχρόνη Καμπάκη και τον «Αγρόκηπο» για την  βοήθεια  και την προσφορά φυτών και σπόρων:  Μαρούλια, λάχανα, κρεμμυδάκια, ρόκα και λείαν συντόμως δυόσμο!! 
Η χαρά μας και η αγωνία για τα επόμενα βήματα…. απερίγραπτη!!

Το δικό μας θερμοκήπιο!

Αμέσως μετά τις βροχές του ύστερου φθινοπώρου και μετά την πρώτη φυσική λίπανση του χώματος προχωρήσαμε στην κατασκευή του πρώτου μας θερμοκηπίου.

Η χαρά μας μεγάλη… Εκπαιδευτικοί και παιδιά εν δράσει!!!

Τοποθετήσαμε με τη βοήθεια γονέων που γνωρίζουν περισσότερα τον σκελετό του θερμοκηπίου. Στη συνέχεια και μέσα στην επόμενη βδομάδα τοποθετήσαμε το νάιλον για να το σκεπάσουμε, να προστατεύσουμε τα φυτά μας από την παγωνιά, αφού πρώτα βάλαμε σύρματα στην κορυφή και στα πλάγια! Στερεώσαμε τα πλαϊνά και ρίξαμε χώμα για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την στήριξη του νάιλον, από τον αέρα. Τέλος τα παιδιά της Ε τάξης έσκαψαν το χώμα ώστε να είναι έτοιμο για φύτευση.

Αναμένουμε με αγωνία το επόμενο στάδιο της φύτευσης των φυτών!!

Προετοιμασία κήπου-Πρώτη φάση!

Αφού έπεσαν βροχές και μαλάκωσαν το έδαφος, τέλη Οκτωβρίου -αρχές του Νοέμβρη, ξεκίνησε η προετοιμασία του εδάφους στον κήπο μας. Το σχέδιο δράσης με τίτλο » Δημιουργώ το σχολικό μου θερμοκήπιο. Καλλιεργώ τα δικά μου αρωματικά φυτά», μπήκε σε τροχιά υλοποίησης.

Παιδιά και εκπ/κοί, μέλη του προγράμματος κ.κ. Μανώλης Αχλιώπας, Χρήστος Δεληχρήστος, Γεώργιος Κολοβός και Νίκος Τσιαούσκογλου, όλοι μαζί έσκαψαν το χώμα και στη συνέχεια άπλωσαν το φυσικό λίπασμα (κοπριά) και το ξανά έσκαψαν, ώστε να ομογενοποιήσουν ως προς την σύσταση το έδαφος.

Η πρώτη φάση προετοιμασίας έκλεισε με την μέτρηση των διαστάσεων που θα χρειαστεί να ξέρουμε για να φτιάξουμε τον σιδερένιο σκελετό του θερμοκηπίου!

Όλοι απόλαυσαν αυτή την αλλιώτικη εμπειρία και την επαφή με τη μητέρα «Γη»!