Η Ημαθία

Η Ημαθία από το χθές στο σήμερα…


Αρχαίο θέατρο

Σχολή Αριστοτέλους

Παναγία η Γλυκοφιλούσα
Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια

Αλιάκμονας

Η ιστορία της Ημαθίας χάνεται στα βάθη των αιώνων με έντονη παρουσία σε όλες τις φάσεις της ελληνικής Ιστορίας, ξεκινώντας από τα προϊστορικά χρόνια. Στον οικισμό της Νέας Νικομήδειας υπάρχει ένας από τους παλαιότερους νεολιθικούς οικισμούς της Ευρώπης (6.000 π.Χ.).
Στους πρόποδες της οροσειράς των Πιερίων, στη θέση της σημερινής Βεργίνας, ήταν κτισμένες οι Αιγές, η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, όπου υπήρχε και η Βασιλική νεκρόπολη. Οι Βασιλικοί Τάφοι της Βεργίνας, ο Τάφος του Φιλίππου του Β΄και τα μοναδικά ταφικά ευρήματα, αποτελούν αναμφίβολα ιστορικά μνημεία παγκόσμιας ακτινοβολίας.
Στην περιοχή των Λευκαδίων λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Νάουσα σώζονται 3 σημαντικότατα ταφικά Μνημεία, ο Τάφος της Κρίσεως, ο Τάφος Λύσωνος και Καλλικλέους και ο Τάφος των Ανθεμίων. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται η αρχαία Μίεζα και η Σχολή του Αριστοτέλους, χώρος όπου περπάτησε και δίδαξε ο μεγάλος φιλόσοφος Αριστοτέλης το Μέγα Αλέξανδρο.
Στα Ρωμαϊκά χρόνια, η περιοχή γνωρίζει μεγάλη ακμή και η Βέροια γίνεται έδρα του «Κοινού των Μακεδόνων» και θρησκευτικό κέντρο. Το 54 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος κηρύσσει τη νέα Ορθόδοξη Χριστιανική θρησκεία στη Βέροια, όπου σώζεται το «Βήμα» του, ο τόπος όπου έκανε το κήρυγμά του.

Στα βυζαντινά χρόνια ο νομός Ημαθίας ανπατύσσεται με γρήγορους ρυθμούς και σε θρησκευτικό επίπεδο, όπως αυτό μαρτυρούν οι πολυάριθμες (48) Εκκλησίες με καταπληκτικές τοιχογραφίες – αγιογραφίες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στο Βυζαντινό Μουσείο της πόλης της Βέροιας. Αξιόλογα είναι και τα  πολυάριθμα δείγματα της μακεδονικής λαϊκής αρχιτεκτονικής, στις παραδοσιακές συνοικίες της Βέροιας, της Κυριώτισσας και της Μπαρμπούτας. Η  Νάουσα την εποχή αυτή γίνεται κέντρο χειροτεχνίας και αργότερα βιομηχανίας, με σημαντικά δείγματα να σώζονται μέχρι και σήμερα.
Στη σύγχρονη Ημαθία, παρά τις δύσκολες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, επιχειρούνται σημαντικές προσπάθειες σε γεωργικό και βιομηχανικό επίπεδο, με τη βοήθεια του αρδευόμενου κάμπου από τον ποταμό Αλιάκμονα και τις φυτείες οπωροφόρων δένδρων.
Τα ορεινά τοπία του Νομού είναι απαράμιλλης ομορφιάς και περιβαλλοντικής σημασίας, καθώς αποτελούν σημεία αναφοράς και συνάντησης μοναδικών φυσικών οικοσυστημάτων. Η Παναγία Σουμελά στην Καστανιά, η Γραμμένη στο Βέρμιο και ο Άγιος Νικόλαος στη Νάουσα, είναι ορισμένοι από τους πιο όμορφους προορισμούς του νομού.
Τα ορεινά μονοπάτια στα Πιέρια και το Βέρμιο δίνουν τη δυνατότητα στους λάτρεις του βουνού και της φυσικής ομορφιάς  να τα περπατήσουν, να διανυκτερεύσουν σε θαυμάσια αγροτουριστικά καταλύματα και να επισκεφτούν τις γραφικές οινοποιητικές μονάδες των Δρόμων του Κρασιού.
Οι χιονοδρομικές εγκαταστάσεις στα Χιονοδρομικά Κέντρα του Σελίου και των 3-5 Πηγαδιών, σε συνδυασμό με τις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις  (π.Χ. το Δρώμενο της Αποκριάς-Γενίτσαροι και Μπούλες στη Νάουσα) προσφέρουν άριστες ευκαιρίες για απείρου κάλλους αποδράσεις καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.
Η φιλοξενία και η ζεστασιά των κατοίκων της Ημαθίας, αυτού του κέντρου της Μακεδονίας και της ελληνικής Ιστορίας, υπόσχονται αξέχαστες στιγμές χαλάρωσης και ψυχαγωγίας!

Η Ημαθία λοιπόν ανοίγει την αγκαλιά της και σας περιμένει να την γνωρίσετε και από κοντά…