Αρχείο κατηγορίας Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο 2021-22

Επιμορφωτική συνάντηση γονέων με θέμα την μετάβαση στο Γυμνάσιο και το ρόλο της οικογένειας

Την Τετάρτη 10 του Ιούνη 2022 το απόγευμα στις 6 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά βιωματική επιμορφωτική συνάντηση με τους γονείς τη; Στ τάξης του σχολείου μας με θέμα » Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο και ο ρόλος της οικογένειας » .

Στην επιμόρφωση συμμετείχαν ως εισηγήτριες, η Διευθύντρια του σχολείου κ. Αναστασία Λαφαρα, η υποδιευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Νάουσας κ. Μπονόβα Σαλώμη, η ψυχολόγος κ. Κρανα Ειρήνη, και η κοινωνική λειτουργός κ. Κοπαντση Χριστίνα.

Την επιμόρφωση τίμησε με την παρουσία της η ΣΕΕ κ. Παπαγεωργίου Αικατερίνη.

Ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα την χρήση ψηφιακών εργαλείων, στην καθημερινή διδακτική πρακτική

Την Παρασκευή 27 του Μάη 2022, πραγματοποιήθηκε η ενδοσχολική επιμόρφωση στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης με θέμα την ψηφιακή αναβάθμιση της σχολικής μονάδας. Το σχέδιο περιλαμβάνει, εκτός της αναβάθμισης σε τεχνικό επίπεδο και ενδοσχολική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα χρήσης εργαλείων όπως της πλατφόρμας Live worksheet, των εργαλείων canvas, book creator και της λειτουργίας και εμπλουτισμού ιστολογίων στο ΠΣΔ μέσω του word press!

Ήταν μια πολύ κατατοπιστική, χρήσιμη και ενδιαφέρουσα επιμόρφωση, στην οποία συμμετείχαν ως επιμορφωτές οι εκπαιδευτικοί κ. κ. Μήτογλου Βασίλειος, Μοροβιάνη Μαρία, Μαυρουδή Αργυρώ και Τσάντζου Ελένη.

Η Διευθύντρια κ. Λαφάρα Αναστασία, ευχαρίστησε όλους και όλες για την συμμετοχή τους!

Δράσεις μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο

Την Τρίτη 10 του Μάη 2022, οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ τάξης του σχολείου μας, με την συνοδεία της Διευθύντριας κ. Αναστασίας Λαφάρα, και των δασκάλων κ. κ. Αχλιώπα Μανώλη και Τσαλιγοπούλου Κατερίνας, επισκέφτηκαν το 3ο Γυμνάσιο Νάουσας, πρωί πρωί, συμμετέχοντας από κοινού με το Γυμνάσιο στις ακόλουθες δράσεις μετάβασης:

1.Συμμετοχή στην πρωινή προσευχή – καλωσόρισμα

2.Παρακολούθηση του μαθήματος της γλώσσας στην Α τάξη του Γυμνασίου, από την φιλόλογο κ. Αλεξάνδρα Τούσια

3.Παρακολούθηση μαθηματικών στην Β τάξη του Γυμνασίου από την μαθηματικό και Υποδιευθύντρια κ. Μπονόβα Σαλώμη

4.Επίδειξη πειραμάτων φυσικής από τους μαθητές και τις μαθήτριες της ΣΤ τάξης του Δημοτικού στην Β τάξη του Γυμνασίου.

5. Ενημέρωση από τον Διευθυντή κ. Βαρθολομαίου Ιωάννη για τους κανόνες λειτουργίας του Γυμνασίου.

Τις δράσεις μας παρακολούθησε η Συντονίστρια κ. Παπαγεωργίου Αικατερίνη.

Μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί έδειξαν να απολαμβάνουν την επικοινωνία και συνεργασία στις δράσεις μετάβασης. Τα παιδιά εξοικειώθηκαν γρήγορα με το νέο περιβάλλον του Γυμνασίου και απενεχοποίησαν τους φόβους και τις αγωνίες τους!

Το πείραμα του Ερατοσθένη, παρέα με το 3ο Γυμνάσιο Νάουσας

Την Δευτέρα 21 του Μάρτη 2022 πιστοί στο ραντεβού μας, 12 το μεσημέρι, η Διευθύντρια κ. Αναστασία Λαφάρα με τον δάσκαλο της ΣΤ τάξης κ. Αχλιώπα Μανώλη και τα παιδιά της ΣΤ τάξης επισκέφτηκαν το 3ο Γυμνάσιο Νάουσας για να γνωρίσουν από κοντά αφενός τους χώρους, τους καθηγητές και τις καθηγήτριες του σχολείου και αφετέρου να συμμετέχουν από κοινού στην διεξαγωγή του πειράματος του Ερατοσθένη. Η υποδοχή στο χώρο του Γυμνασίου ήταν πολύ θερμή από την Υποδιευθύντρια κ. Μπουνόβα Σαλώμη, που μίλησε στα παιδιά για το νέο σχολείο, τα ξενάγησε σε όλους τους χώρους, αίθουσες διδασκαλίας, φυσικής, χημείας, τεχνολογίας, υπολογιστών και γυμναστηρίου. Τελευταία στάση στο κυλικείο όπου κέρασαν τα παιδιά, μια ευχάριστη ομολογουμένως έκπληξη!!

Στην συνέχεια, όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες Δημοτικού και Γυμνασίου που θα συμμετείχαν στο πείραμα, οδηγήθηκαν στην αυλή με τα απαραίτητα όργανα για να κάνουν το πείραμα. Ο καιρός σύμμαχος με τον ήλιο να μεσουρανεί στις 12.39 μ. μ.

Τα παιδιά χωρισμένα σε μικρές μικτές ομάδες Δημοτικού και Γυμνασίου, με την αμέριστη βοήθεια των εκπαιδευτικών κ. κ. Λαφάρα Αναστασία, Μπουνόβα Σαλώμη, Αχλιώπα Μανώλη, Μπουργαζλή Ραφαηλία -Γεωργία και Κελεμουριδου Ολυμπία, με εξαιρετική υπευθυνότητα και προσοχή, μέτρησαν τις γωνίες και τις αποστάσεις και τις σημείωσαν στα φύλλα εργασίας τους.

Οι απαραίτητοι υπολογισμοί συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν με τον κατά προσέγγιση υπολογισμό της ακτίνας της γης, στην σχολική τάξη την επόμενη ημέρα.

Ήταν μια υπέροχη εμπειρία, με πολλούς αποδέκτες και πλούσια θετικά συναισθήματα για όλους και όλες που συμμετείχαν!!

Συγχαρητήρια σε όλες και όλους που συμμετείχαν!!

Ραντεβού την επόμενη χρονιά, στο ίδιο μέρος με νέα πρόσωπα και νέες εμπειρίες!!

Πείραμα του Ερατοσθένη

ΠΗΓΗ: https://panekfe.gr/eratosthenes

Ποιο είναι το ιστορικό πείραμα

Ο   Ερατοσθένης   (3ος π.Χ. αιώνας) ήταν Διευθυντής της μεγάλης Βιβλιοθήκης του Μουσείου της Αλεξάνδρειας, όπου σε ένα πάπυρο διαβάζει ότι στις 21 Ιουνίου (νοτιοανατολικά της ηλίου) στα νότια σύνορα της πόλης Συήνης (Ασσουάν), οι στύλοι δεν ρίχνουν καθόλου σκιά και ο Ήλιος ανακλάται ακριβώς στο βάθος ενός πηγαδιού (δηλαδή βρίσκεται στο Ζενίθ του τόπου). Ως επιστήμονας, λοιπόν, ο Ερατοσθένης διερωτήθηκε, εάν συμβαίνει το ίδιο ταυτόχρονα και σε άλλο άλλο πχ. στην Αλεξάνδρεια. Όμως, στην Αλεξάνδρεια, κατά την ίδια μέρα και ώρα, οι κατακόρυφοι στύλοι έριχναν σκιά.

Αν η Γη ήταν επίπεδη, οι κατακόρυφοι στύλοι στις δύο πόλεις θα ήταν παράλληλοι και θα έπρεπε και οι δύο να ρίχνουν σκιά. Αφού, λοιπόν, αυτό δεν είναι αλήθεια, τι μπορεί να συμβεί; Η απάντηση δόθηκε από τον Ερατοσθένη υποστηρίζοντας ότι η επιφάνεια της Γης δεν είναι επίπεδη αλλά σφαιρική. Αυτό το συμπέρασμα είναι, προφανώς, θεμελιώδους σημασίας και επιπλέον επέτρεψε στην Ερατοσθένη να προσδιορίσει την ακτίνα και τη μήκος της περιφέρειας της Γης. Πραγματικά, από το μήκος της σκιάς υπολογίζεται αμέσως η διαφορά των γεωγραφικών διαστάσεων των δύο πόλεων, ίση με περίπου 7 μοίρες. Επειδή η απόσταση των δύο πόλεων ήταν γνωστή από ιστορίες βηματιστών και ήταν ίση με περίπου 800 χιλιόμετρα (εικάζεται ότι ο Ερατοσθένης ενοικίασε βηματομετρητές για τη μέτρησή της), η περιφέρεια της Γης υπολογίστηκε με 40000 χιλιόμετρα.

Αυτή είναι η σωστή απάντηση και ο Ερατοσθένης έδωσε με τη χρήση ως μοναδικά εργαλεία ράβδους, μάτια, πόδια, μυαλό με απλότητα σκέψης και εκτελέσεως. Το λάθος στον υπολογισμό ήταν μόνο 2%, ένα πραγματικά αξιοσημείωτο επίτευγμα για περίπου 2,5 χιλιάδες χρόνια πριν. Έτσι, ο Ερατοσθένης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μετρά τις διαστάσεις του πλανήτη Γη, γι ‘αυτό και θεωρείται δημιουργός της μαθηματικής γεωγραφίας.

Η ιδέα για το σύγχρονο πείραμα.

Η εαρινή ισημερία την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022, σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης. Την ημέρα αυτή ο Ήλιος βρίσκεται κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου ίση με της νύχτας.

Η δράση με τίτλο: «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης» που θα πραγματοποιηθεί, την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, δίνει την ευκαιρία σε μαθητές από σχολεία όλης της Ελλάδας να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη. Βασικός στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες.

Η δράση διοργανώνεται φέτος από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ), σε συνεργασία με το με το ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, την υποστήριξη και έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Στη δράση μπορούν να συμμετέχουν ομάδες μαθητών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους.

Η δραστηριότητα της υλοποίησης του ιστορικού πειράματος του Ερατοσθένη είναι ιδιαίτερα απλή. Με την απλότητα όμως αυτή, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι κατορθώνει να:

♦ οδηγεί στη διαπιστωμένη γνώση και αποδοχή της αξίας των Θετικών Επιστημών για την κατανόηση του σύμπαντος κόσμου,

♦ προσελκύει αβίαστα το ενδιαφέρον των μαθητών και να μαγνητίζει τη σκέψη αρκετών, ώστε να προωθεί και να καλλιεργεί τη θετική στάση τους απέναντι στις Θετικές Επιστήμες.

Οδηγίες πειράματος:

Αν θεωρήσουμε ότι ο κύκλος στο διπλανό σχήμα είναι η Γη τότε η έλλειψη στο κέντρο είναι ο ισημερινός.

 Τις ημέρες κοντά στην εαρινή ισημερία, όσοι βρίσκονται στον ισημερινό της Γης θα παρατηρήσουν ότι ο Ήλιος το μεσημέρι βρίσκεται πολύ κοντά στο ζενίθ. Επομένως οι ακτίνες πέφτουν κατακόρυφα και ο Ήλιος θα μπορούσε να καθρεφτίζεται στον πυθμένα ενός πηγαδιού.

Η προέκταση μιας ακτίνας του Ήλιου είναι η ΙΚ και περνάει από το κέντρο της Γης Κ. Έστω ότι εμείς είμαστε στη θέση Τ. Αν τοποθετήσουμε μια κατακόρυφη ράβδο ΤΑ=Υcm τότε αυτή το μεσημέρι (πχ στις 12:34 μ.μ. για τις Σέρρες) έχει σκιά ΤΣ=Χcm. Η κατάλληλη ώρα που πρέπει να κάνετε τη μέτρησή σας για κάθε τόπο υπολογίζεται από εδώ.

Υπολογίζουμε την εφαπτομένη της γωνίας ΣΑΤ από το λόγο Χ/Y και έτσι βρίσκουμε την γωνία που είναι φ μοίρες. Η γωνία φ είναι ίση με την επίκεντρη γωνία ΤΚΙ. Το γεωγραφικό πλάτος της θέσης μας είναι φ μοίρες. Παρατήρηση: Η γωνία φ είναι ίση με το γεωγραφικό πλάτος μόνο αν η μέτρηση γίνει τις μέρες της εαρινής ή φθινοπωρινής ισημερίας.

Η απόσταση από τον ισημερινό ΤΙ=S υπολογίζεται από το Google Earth ή από εδώ.

Η περίμετρος της Γης και η ακτίνα της R υπολογίζονται χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες μαθηματικές σχέσεις:

Σημαντική σημείωσηΓια την συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής θα απαιτείται να γνωρίζετε το γεωγραφικό μήκος και το γεωγραφικό πλάτος του σχολείου σας. Οδηγίες για να το βρείτε υπάρχουν στην φόρμα συμμετοχής, αλλά μπορείτε να το βρείτε εύκολα και από εδώ, κάνοντας δεξί κλικ στο σημείο που θέλετε επιλέγετε από το πτυσσόμενο μενού «τι υπάρχει εδώ». Οι γεωγραφικές συντεταγμένες θα εμφανιστούν στο αναδυόμενο παράθυρο με πρώτο το γεωγραφικό πλάτος και δεύτερο το γεωγραφικό μήκος .

Για να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώστε την φόρμα:  →  εδώ  (ο υπερσύνδεσμος λειτουργεί)

Ο Χάρτης σε πλήρη μεγέθυνση είναι διαθέσιμος:  εδώ 

Περισσότερες οδηγίες – Ιδέες – Φύλλα εργασίας:

Εδώ είναι οι αναλυτικοί οδηγοί – φύλλα εργασίας και υποστηρικτικό υλικό

Μπορείτε να κατεβάσετε το Φύλλο Εργασίας από εδώ

Αν κάνετε το πείραμα σε συνεργασία με δεύτερο σχολείο κατεβάστε το Φύλλο Εργασίας από εδώ

ΠΗΓΗ: https://panekfe.gr/eratosthenes