Αρχείο κατηγορίας ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ 2022-23

Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο: Ο ρόλος της οικογένειας

Την Τετάρτη 31 του Μάη 2023 το απόγευμα στις 6 έγινε στο σχολείο μας η προγραμματισμένη συνάντηση με τους γονείς των παιδιών της ΣΤ τάξης με θέμα τον ρόλο της οικογένειας και του σχολείου στην διευκόλυνση της μετάβασης στο Γυμνάσιο.

Στην κατάμεστη από γονείς αίθουσα της ΣΤ τάξης έκαναν εισηγήσεις:

-για το ρόλο του σχολείου στην μετάβαση και το πρόγραμμα μετάβασης που υλοποιεί τα τελευταία 5 χρόνια το σχολείο, από την Διευθύντρια κ. Λαφάρα Αναστασία

-για το ρόλο της οικογένειας στην μετάβαση, από την κοινωνιολόγο κ. Γεώργου Σοφίας από την «Πρόσβαση»

-για το νέο πλαίσιο λειτουργίας και οργάνωσης του 3ου Γυμνασίου από την υποδιευθύντρια κ. Μπουνόβα Σαλώμη

Στη συνέχεια ακολούθησε μια πολύ γόνιμη και χρήσιμε συζήτηση πάνω σε θέματα που έθεσαν με ερωτήσεις οι γονείς.

Η συνάντηση έκλεισε με την επίσκεψη στον μπουφέ που πρόσφερε το σχολείο με καφέ και κεράσματα.

Οι γονείς απαντούν για το πρόγραμμα μετάβασης…

Με την συλλογή των απαντήσεων των γονέων της ΣΤ τάξης στο ερωτηματολόγιο με θέμα την μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, παρουσιάζουμε τα ακόλουθα αποτελέσματα, τα οποία έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον:

Πιο συγκεκριμένα οι γονείς …

  1. Όλοι οι γονείς συζητούν με τα παιδιά τους το θέμα της μετάβασης στο Γυμνάσιο και μάλιστα πιστεύουν ότι οι δράσεις του σχολείου διευκολύνουν τα παιδιά στην αλλαγή αυτή
  2. Όλοι οι γονείς υποστηρίζουν τις δράσεις και το πρόγραμμα του σχολείου και δείχνουν εμπιστοσύνη σε αυτό
  3. Όλοι οι γονείς θεωρούν πολύ σημαντική και απαραίτητη τη συνεργασία των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις συνάδουν με αυτά που είχαμε εξάγει και στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος RECEPTION, καθώς και με τα επιστημονικά δεδομένα με θέμα την μετάβαση.

Δράσεις μετάβασης: «Θα τα καταφέρω με τα μαθήματα στο Γυμνάσιο;»

Ένα πολύ μεγάλο μέρος του άγχους, με το οποίο έρχονται σε επαφή τα παιδιά, στη φάση της μετάβασής τους από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο σχετίζεται με τα μαθήματα:

«Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω με τα μαθήματα.», «Ακούμε ότι το Γυμνάσιο έχει πολύ διάβασμα!», «Έχει δύσκολα μαθήματα στο Γυμνάσιο;», είναι κάποια μόνο από τα ερωτήματα που θέτουν τα παιδιά για το θέμα αυτό.

Με σκοπό λοιπόν να τα βοηθήσουμε να διαχειριστούν αυτό το άγχος σχεδιάσαμε την παρούσα δράση, η οποία έρχεται ως συνέχεια της επίσκεψής τους στο Γυμνάσιο.

Την Παρασκευή, 5 του Μάη 2023, στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου δράσης με θέμα «Την διευκόλυνση της μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο» μαθητές και μαθήτριες των ΣΤ1 και ΣΤ2 τάξεων του σχολείου μας, συνοδευόμενοι/ες από την Διευθύντρια, Λαφάρα Α. και τους δύο υπεύθυνους δασκάλους των τάξεων, Τσάντζου Ε. και Μήτογλου Β. αντίστοιχα, είχαν επισκεφτεί το 3ο Γυμνάσιο, για να ζήσουν μία ολόκληρη σχολική μέρα ως γυμνασιόπαιδες!

Μεταξύ άλλων τα παιδιά είχαν παρακολουθήσει μαθηματικά με την κ. Μπουνόβα Σ, με θέμα την στατιστική επεξεργασία δεδομένων, την απόδοσή τους σε ποσοστά και τις γραφικές απεικονίσεις (ραβδογράμματα) μιας έρευνας. Σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος, τα παιδιά του Δημοτικού συμμετείχαν απαντώντας σε ερωτήσεις, σε κλίμα ιδιαίτερα φιλικό και οικείο.

Στις ημέρες που ακολούθησαν λοιπόν, σχεδιάσαμε και μοιράσαμε στα παιδιά φύλλα εργασίας με περιεχόμενο από ύλη του Γυμνασίου.

Επιλέξαμε τα φύλλα εργασίας να είναι ψηφιοποιημένα και διαδραστικά γιατί τα διαδραστικά φύλλα εργασίας, προσφέρουν την δυνατότητα αυτοδιόρθωσης και επανάληψης. Ο/Η μαθητής/τρια μπορεί να να μπει στο φύλλο εργασίας και να το λύσει όσες φορές επιθυμεί μέχρι να πετύχει την καλύτερη προσπάθεια. (Για περισσότερες πληροφορίες δες ΕΔΩ!)

Το πρώτο φύλλο εργασίας ήταν αυτό που είχε μοιράσει η Μαθηματικός στο μάθημα Στατιστικής Β΄ Γυμνασίου, που παρακολούθησαν στο Γυμνάσιο. Το έντυπο φύλλο εργασίας ψηφιοποιήθηκε, και το link του διαμοιράστηκε στα παιδιά.

Ο σύνδεσμος του φύλλου εργασίας: http://users.sch.gr/elekyr/?p=1948

Το δεύτερο φύλλο εργασίας αφορούσε σε θέματα Γεωμετρίας (είδη γωνιών), που διδάσκονται αυτή τη χρονική περίοδο στην Στ΄ τάξη. Το περιεχόμενο του φύλλου εργασίας πάρθηκε από το σχολικό εγχειρίδιο της Α΄ Γυμνασίου. Ήταν και αυτό ψηφιακό, διαδραστικό και με διαμοιρασμό επίσης συμπληρώθηκε από τα παιδιά.

Ο σύνδεσμος του φύλλου εργασίας: http://users.sch.gr/elekyr/?p=1766

Τα παιδιά αυτοδιορθώνοντας και αυτοβαθμολογώντας τα φύλλα εργασίας τους δήλωσαν στο σύνολό τους περίπου – ότι δεν αντιμετώπισαν καμία απολύτως δυσκολία να πετύχουν υψηλές βαθμολογίες και ότι αυτό τα χαροποίησε ιδιαίτερα.

ΦΥΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1:


ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2:


Δράσεις μετάβασης: Μία μέρα ως γυμνασιόπαιδο!

Την Παρασκευή 5 του Μάη 2023, στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου δράσης με θέμα «Την διευκόλυνση της μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο» οι μαθητές και μαθήτριες των ΣΤ1 και ΣΤ2 τάξεων του σχολείου μας, συνοδευόμενοι/ες από την Διευθύντρια και τους δύο υπεύθυνους δακάλους των τάξεων, επισκεφτήκαμε το 3ο Γυμνάσιο, για να ζήσουμε μία ολόκληρη σχολική μέρα ως γυμνασιόπαιδες!

Κάναμε προσευχή στο προαύλιο του Γυμνασίου μαζί με όλα τα άλλα παιδιά και αφού μας υποδέχτηκαν ακούσαμε από τον Διευθυντή τις καθιερωμένες ανακοινώσεις που αφορούσαν καθημερινά ζητήματα.

Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε δύο τμήματα και παρακολουθήσαμε μαθηματικά με την κ. Σαλώμη με θέμα την στατιστική επεξεργασία δεδομένων, την απόδοσή τους σε ποσοστά και τις γραφικές απεικονίσεις (ραβδογράμματα) της έρευνας. Σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος, τα παιδιά του Δημοτικού συμμετείχαν απαντώντας σε ερωτήσεις, σε κλίμα ιδιαίτερα φιλικό και οικείο.

Το δεύτερο τμήμα ασχολήθηκε με την φιλόλογο κ. Αλεξάνδρα με το θέμα του νέου περιβάλλοντος στο Γυμνάσιο και πώς οι μαθητές /ριες το αποδίδουν ως χρώμα, ως εποχή, ως συναίσθημα, ως φυσικό φαινόμενο κ.ά. Στο τέλος, μετά από συζήτηση τα παιδιά του Δημοτικού έφτιαξαν μια ιστορία με θέμα το νέο σχολείο, αναδεικνύοντας πλούσια συναισθήματα χαράς, αγωνίας, περιέργειας….

Στο διάλειμμα επισκεφτήκαμε το κυλικείο, φάγαμε, ήπιαμε και αφού δυναμώσαμε και ξεκουραστήκαμε, συμμετείχαμε στο μάθημα φυσικής αγωγής! Παίξαμε μικτούς σε σύνθεση αγώνες βόλεϋ, ποδοσφαίρου και μπάσκετ στα γήπεδα της σχολικής αυλής, με την βοήθεια της γυμνάστριας κ. Κατερίνας!

Η εμπειρία μας αυτή ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή μας στο μάθημα της τεχνολογίας, όπου είδαμε πάρα πολλές και ενδιαφέρουσες κατασκευές των μαθητών/ριών του γυμνασίου και παρακολουθήσαμε ομάδες παιδιών να φτιάχνουν το έργο τους!

Πριν την αποχώρησή μας επισκεφτήκαμε και την βιβλιοθήκη του Γυμνασίου όπου ο Διευθυντής κ. Γιάννης μας ενημέρωσε για το νέο πλαίσο λειτουργίας του σχολείου, τα μαθήματα, το ωράριο, τις απουσίες, την αξιολόγηση, τα προγράμματα και τις εκπαιδευτικές επισκέψεις!

Ήταν για όλες και όλους μας μια μοναδική, χρήσιμη και ενδιαφέρουσα εμπειρία, που μας δόθηκε η ευκαιρία και δυνατότητα να ζήσουμε μία ημέρα ως γυμνασιόπαιδα!!

Οι παλιοί μας μαθητές/ριες μιλούν για το Γυμνάσιο…

Μετά από δική μας πρόσκληση τα παιδιά της Α τάξης του 3ου Γυμνασίου, οι περσινοί μας μαθητές/ριες της ΣΤ τάξης μας έστειλαν ηλεκτρονικά μηνύματα, μέσω e-mails, για να μας μιλήσουν για το νέο τους σχολείο!

Τα μηνύματα διαβάστηκαν στα παιδιά της φετινής ΣΤ τάξης, στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου δράσης με θέμα την διευκόλυνση της μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, συζητήθηκαν και φάνηκε να τους/τις βοήθησαν σε σχέση ότι θα τα καταφέρουν!

Δείτε μερικά αποσπάσματα:

Γεια σας παιδιά!
Είμαι η Π. Γ. και πηγαίνω στην πρώτη γυμνασίου στο 3ο γυμνάσιο Νάουσας, στο σχολείο που θα έρθετε και εσείς του χρόνου.
Πέρσι τελειώνοντας και εγώ το δημοτικό ήμουν πολύ ενθουσιασμένη αλλά και λίγο αγχωμένη για το Γυμνάσιο. Δεν ήξερα τι θα αντιμετωπίσω γιατί τα πάντα ήταν καινούργια.
Πλέον προς το τέλος του πρώτου τετραμήνου μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι το γυμνάσιο είναι μια από τις καλύτερες εμπειρίες στην  σχολική ζωή μας.
Γνωρίζουμε καινούριους φίλους και συμμαθητές, καινούριους καθηγητές, καινούριες τάξεις και καινούρια μαθήματα.
Κι αν όλα αυτά τα αντιμετωπίσουμε με καλη διάθεση και χαμόγελο δεν έχουμε να φοβηθούμε,ούτε να αγχωθουμε για τίποτα.  Είμαστε μεγαλύτεροι,ωριμοτεροι και πιο σίγουροι για τον εαυτό μας.
Σας συμβουλεύω λοιπόν να χαλαρώσετε και να αφεθείτε να ζήσετε κάθε στιγμή στο νέο σας σχολείο.
Με χαμόγελο και αισιοδοξια..

Π. Γ.

Το Γυμνάσιο είναι ένα σχολείο με περισσότερα καινούργια μαθήματα ,πολλούς καθηγητές και περισσότερους μαθητές .Αυτό στην αρχή μου δημιούργησε ένα άγχος και μια ανησυχία .Γρήγορα όμως κατάλαβα ότι μπορώ να τα καταφέρω . Δεν είναι τόσο δύσκολα όσο τα φανταζόμουν .Οι καθηγητές μας καλοδέχτηκαν και μας έμαθαν πώς να διαβάζουμε τα καινούργια μαθήματα .Τα καινούργια μαθήματα μοιάζουν με αυτά της ΣΤ’ Δημοτικού σαν μία καλή επανάληψη και οι μαθητές είναι έτοιμοι να κάνουν νέες γνωριμίες και καινούργιους φίλους . Μπορώ να πω πως αγαπώ το καινούργιο μου σχολείο και πάντα θα θυμάμαι με ωραίες αναμνήσεις το 6ο Δημοτικό! Να περάσετε καλά την τελευταία σας χρονιά στο Δημοτικό! Δημιουργήστε ωραίες αναμνήσεις και προετοιμαστείτε για κάτι ωραίο που σας περιμένει να το γνωρίσετε !!!! 

Υ.Γ. Να διαβάζετε τα μαθήματά σας και να ακούτε την κ. Ελένη και τον κ. Βασίλη !!!!! 

Μ.Β.

Γειά σας παιδιά!

Όπως καταλαβαίνετε τα σχολικά χρόνια περνάνε γρήγορα και ήρθε η σειρά σας να μπείτε σε λίγους μήνες στο Γυμνάσιο.Οι περισσότεροι από εσάς μπορεί να είστε αγχωμένοι αλλά δε χρειάζεται!Αν αφιερώνετε στα μαθήματα τον απαιτούμενο χρόνο τότε δε θα σας δυσκολέψει τίποτα. Χρειάζεται σωστή οργάνωση του χρόνου σας, για να προλαβαίνετε να έχετε χρόνο για τον εαυτό σας αλλά και για τα μαθήματα του σχολείου και τις δραστηριότητές σας!Επίσης μην ξεχνάτε ότι πηγαίνετε σε ένα καινούριο σχολείο, που θα είστε οι μικρότεροι και πρέπει να σέβεστε τους μεγαλύτερους , μαθητές και καθηγητές. Θα πρέπει να προσέχετε και να κάνετε ησυχία στο μάθημα γιατί υπάρχουν και οι ωριαίες απουσίες που μπορεί να σας βάλει ο καθηγητής! Οι απουσίες είναι πολύτιμες γιατί όσες ώρες λείπετε με τόσες απουσίες χρεώνεστε. Θα σας δώσω και μία τελευταία συμβουλή: Χαρείτε τώρα τα εξάωρα, τη μικρή ύλη των μαθημάτων και τους τελευταίους μήνες ξεγνοιασιάς μαζί με τους παιδικούς σας φίλους! Σας χαιρετώ και σας εύχομαι τα καλύτερα!: 

Γ. Μ.

Το πείραμα του Ερατοσθένη

Την Τετάρτη 22 του Μάρτη 2023, πραγματοποιήσαμε μετά από δύο άτυχες προσπάθειες λόγω του άστατου καιρού, το πείραμα του Ερατοσθένη, ένα από τα δέκα πιο σημαντικά πειράματα Φυσικής.

Τα παιδιά των ΣΤ1 και ΣΤ2 τάξεων, με τη βοήθεια της Διευθύντριας και την συνδρομή των εκπαιδευτικών κ.κ. Γιούρου Καλλιόπης και Ψύχου Ιωάννας, μέτρησαν την σκιά των ράβδων, την στιγμή της μεσουράνησης του ήλιου, στην σχολική μας αυλή, στις 12.45 μ.μ. περίπου.

Στην συνέχεια μέσα από σχεδιαγράμματα και υπολογισμούς, οι 4 ομάδες μέτρησαν με απλό τρόπο την περιφέρεια της γης και στη συνέχεια την ακτίνα της. Η μέση τιμή των 4 μετρήσεων, ανέδειξε την ακτίνα της γης σε 6.158,11Km, τιμή πολύ κοντά στην πραγματική 6400 km !

Τα παιδιά χάρηκαν την διαδικασία, καθώς εκτός των άλλων όλοι μαζί παίζαμε κρυφτούλι με τον ήλιο που κρύβονταν στα σύννεφα και μόλις εμφανίζονταν ψάχναμε τη σκιά για να μετρήσουμε το μήκος της!!

Κοινωνικά φύλα και έμφυλοι ρόλοι

Βιωματικό εργαστήρι με θέμα τα κοινωνικά φύλα και τους έμφυλους ρόλους στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας.

Στις 2-3-2023 τα μέλη της «ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ» υλοποίησαν στη ΣΤ’ τάξη του 6ου Δημοτικού σχολείου Νάουσας βιωματικό εργαστήρι ενημέρωσης ευαισθητοποίησης για τις έννοιες του κοινωνικού φύλου και ρόλου, με στόχο την πρόληψη της βίας. Ασχοληθήκαμε με θέματα όπως τα στερεότυπα στο μεγάλωμα των παιδιών και τους έμφυλους περιορισμούς στα αθλήματα, στο σχολείο, στις φιλικές σχέσεις, στα ΜΜΕ, στη μόδα. Αναζητήσαμε τέλος τρόπους αντιμετώπισης των στερεοτύπων και της βίας που αυτά αναπαράγουν. Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά και τον εκπαιδευτικό της τάξης για την ανταπόκριση και την ενεργητική εμπλοκή τους.

Τα παιδιά συζήτησαν και εξέφρασαν τις σκέψεις τους εκτός των άλλων και … στο χαρτί…