Κατηγορίες άρθρων

Athens Time

Ημερολόγιο άρθρων

Αυγούστου 2017
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιουν    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Καιρός

Ανακοινώσεις

Η Δυσαριθμησία είναι μια μαθησιακή δυσκολία στα μαθηματικά. Τα παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες στα μαθηματικά δε σημαίνει πως έχουν χαμηλή νοημοσύνη. Αντιθέτως, είναι πολύ έξυπνα και ακολουθώντας ορισμένα έξυπνα βήματα για την αντιμετώπιση των δυσκολιών θα μπορούν να μπουν πιο εύκολα στον μαγικό κόσμο των μαθηματικών. Έξυπνα βήματα για την αντιμετώπιση της δυσαριθμησίας: Τα υλικά μου: μολύβια, χαρτιά, μαρκαδόροι, κόλλα, κύβοι, άβακας, υλικά κουζίνας

 

1ο βήμα: Μαθαίνω πρόσθεση και αφαίρεση

 • Μαθαίνω να ξεχωρίζω τα σύμβολα των πράξεων («+» για την πρόσθεση και « – » για την αφαίρεση).
 • Μαθαίνω τη χρησιμότητα της κάθε πράξης. Παίρνω ένα βαζάκι και ένα κουτί, χάντρες ή βόλους ή φασόλια. Βάζω π.χ. 6 φασόλια στο βαζάκι και 3 φασόλια στο κουτί, τα μετράω όλα μαζί και βρίσκω το συνολικό αποτέλεσμα (6+3=9). Ύστερα, βγάζω 2 φασόλια από το βαζάκι και μετράω πόσα έμειναν (6-2=4). Κάνω το ίδιο και με τα φασόλια στο κουτί, βγάζοντας 1 (3-1=2). Τέλος, προσθέτω πάλι τα φασόλια στο βαζάκι και στο κουτί και βλέπω πόσα περίσσεψαν.
 • Μαθαίνω να κάνω πρόσθεση με ζευγάρια όμοιων αριθμών, π.χ. 4+4=8, 6+6=12.
 • Μαθαίνω να κάνω πρόσθεση και αφαίρεση με αριθμούς που δίνουν το ίδιο αποτέλεσμα, π.χ.) 6 : 4+2= 6, 3+3=6, 5+1=6, 7-1=6, 9-3=6
 • Μαθαίνω πως οι πράξεις της πρόσθεσης και της αφαίρεσης γίνονται κάθετα και οριζόντια.
 • Μαθαίνω να προσθέτω και να αφαιρώ πρώτα με το ‘0’, ύστερα με μονοψήφιους, διψήφιους, τριψήφιους και τέλος με πολυψήφιους αριθμούς, κάνοντας κάθετα τις πράξεις.
 • Μαθαίνω να κάνω, πρώτα, τις πράξεις χωρίς κρατούμενα και ύστερα με κρατούμενα.
 • Μαθαίνω να τοποθετώ τους αριθμούς στις πράξεις σε στήλες, να κυκλώνω τα κρατούμενα και όταν τα χρησιμοποιώ τα σβήνω με διαφορετικό χρώμα μολυβιού.

 

 

2ο βήμα: Μαθαίνω τον πολλαπλασιασμό

 • Αγοράζω χαρτόνια με διαφορετικά χρώματα. Γράφω μπροστά από κάθε χαρτόνι μία -μία τις στήλες από τον πίνακα του πολλαπλασιασμού και από την πίσω μεριά του χαρτονιού ξαναγράφω τις στήλες με τη μόνη διαφορά πως τα αποτελέσματα θα είναι με ένα ερωτηματικό.
 • Συνδυάζω π.χ. το χρώμα κίτρινο με τα πολλαπλάσια του 3 ή το χρώμα πράσινο με τα πολλαπλάσια του 4. Όταν, λοιπόν, μου ζητείται το χρώμα κίτρινο, λέω φωναχτά τον πολλαπλασιασμό του 3 ή το χρώμα κόκκινο, λέω τον πολλαπλασιασμό του 5.
 • Όταν μάθω όλον τον πίνακα του πολλαπλασιασμού, συμπληρώνω τα ερωτηματικά που βρίσκονται στην πίσω μεριά των χαρτονιών.
 • Επαναλαμβάνω, καθημερινά, όλους τους πολλαπλασιασμούς, χρωματίζοντας με το αντίστοιχο χρώμα τα πολλαπλάσια της κάθε στήλης, π.χ. χρωματίζω με κόκκινο τα πολλαπλάσια του 5.

Γενικά, η εκμάθηση του πίνακα του πολλαπλασιασμού είναι σχετικά δύσκολη και μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο. Όταν μάθει πολύ καλά τον πίνακα του πολλαπλασιασμού, τότε το παιδί πηγαίνει στην πράξη, κατανοώντας το ρόλο της πρόσθεσης και την τοποθεσία των αριθμών σε αυτήν.

 

3ο βήμα: Μαθαίνω τη διαίρεση

 • Μαθαίνω τη σημασία της διαίρεσης, δηλαδή του μοιράσματος με καραμέλες, σοκολάτες ή μπισκότα.
 • Μαθαίνω ποιο κομμάτι της διαίρεσης είναι ο Διαιρέτης και ποια είναι η θέση του στην πράξη και ποιος ο Διαιρετέος και ποια είναι η δική του θέση.
 • Μαθαίνω το ρόλο της αφαίρεσης στην πράξη της διαίρεσης.
 • Παίρνω κάρτες και μαθαίνω καλά τον πίνακα της διαίρεσης, γράφοντας στο μπροστινό μέρος της κάρτας π.χ. 12:6=2 και στο πίσω μέρος της κάρτας, 6×2=12. Μαθαίνω την κάθετη διαίρεση, χρησιμοποιώντας τις λέξεις ‘τονίζω’, ‘κατεβάζω’, ‘πόσες φορές χωράει…..’ και ‘υπόλοιπο’, αν υπάρχει.
 • Ο γονιός ή ο δάσκαλος βρίσκουν προβλήματα χρησιμοποιώντας τη λέξη ‘μοίρασμα’, όπως π.χ.: Μια φορά και έναν καιρό ζούσαν 2 φάλαινες στο βυθό της θάλασσας. Κάποια στιγμή πείνασαν και βρήκαν ένα μέρος που είχε 18 ψαράκια. Η μία φάλαινα έφαγε 8 ψάρια και η άλλη έφαγε 10 ψάρια. Ήταν δίκαιη η μοιρασιά; Πόσα ψάρια έπρεπε να φάει η κάθε μία; (18: 3=6, γιατί 6×3=18)

 

 

4ο βήμα: Μαθαίνω τα κλάσματα Για να προχωρήσω στην εκμάθηση των κλασμάτων, χρειάζεται να γνωρίζω πολύ καλά την πράξη της Διαίρεσης.

 • Πηγαίνω με τη μητέρα μου στην κουζίνα και παίρνω υλικά όπως, αλεύρι ή ζάχαρη και μια ζυγαριά. Μαθαίνω να ζυγίζω, πχ. το ⅓ του αλευριού ή το ½ της ζάχαρης.
 • Παίρνω πορτοκάλια ή μήλα, κόβω π.χ. το ½ του πορτοκαλιού και τρώω, δηλαδή το 1 από τα δύο κομμάτια.
 • Ο γονιός ή ο δάσκαλος σχεδιάζουν διάφορα σχήματα και μου ζητούν να χρωματίσω π.χ. με πράσινο χρώμα το ⅓ των σχημάτων.
 • Ο γονιός ή ο δάσκαλος φτιάχνουν ερωτήσεις, όπως ποιο είναι το 1/8 του 24; Και εγώ απαντώ το 3 γιατί 24:8=3, αφού 8×3=24

 

 

5ο βήμα: Μαθαίνω να λύνω προβλήματα

 • Ο γονιός ή ο δάσκαλος μου φτιάχνουν απλά προβλήματα μέσα από διάφορες ιστορίες ή παραμύθια με τη χρήση εικόνων, στην αρχή με τις πράξεις της πρόσθεσης και της αφαίρεσης, ύστερα με την πράξη του πολλαπλασιασμού, έπειτα της διαίρεσης και τέλος των κλασμάτων.
 • Ο γονιός ή ο δάσκαλος μου φτιάχνουν πιο σύνθετα προβλήματα πάλι μέσα από ιστορίες ή παραμύθια με τη χρήση εικόνων και με περισσότερες από μία πράξεις.
 • Μαθαίνω να ζωγραφίζω αυτό που περιγράφει το πρόβλημα για να μπορώ να το κατανοήσω καλύτερα.
 • Μαθαίνω στη λύση κάθε προβλήματος να αιτιολογώ την πράξη που χρησιμοποιώ και να γράφω τα δεδομένα και τα ζητούμενα.

Ο κόσμος των μαθηματικών είναι υπέροχος και μαγικός. Οι όποιες δυσκολίες των παιδιών στα μαθηματικά δε χρειάζεται να αποτελέσουν εμπόδιο στην κατανόηση και εφαρμογή τους. Ας τα βοηθήσουμε, λοιπόν, να μπουν σε αυτόν τον κόσμο της αριθμητικής χωρίς κανέναν δισταγμό.

Ιωάννα Δημητριάδου – Ειδική Παιδαγωγός

Πηγή: www.parentbook.gr

Με μεγάλη χαρά και αγάπη υποδεχτήκαμε τα παιδιά και τους γονείς στην αυλή του σχολείου μας, που ξαναζωντάνεψε από φωνές και όμορφες παρουσίες, σήμερα Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015.

Τελέστηκε ο καθιερωμένος αγιασμός από τον πατέρα Δημήτριο της ενορίας μας και αφού ευχήθηκε καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά, το λόγο πήρε η Δ/ντρια κ. Λαφάρα Αναστασία. Καλωσόρισε τα παιδιά και τους γονείς τόσο των δύο Νηπιαγωγείων (6ου και 10ου) όσο και του Δημοτικού και τους δύο εκπ/κούς, κ.κ. Μήτογλου Βασίλειο και Σουρμελίδου Αγγελική που ήρθαν για φέτος στο σχολείο. Ευχήθηκε επίσης από μακριά στους συναδέλφους και στα παιδιά του 10ου Δ.Σ. για τη νέα σχολική χρονιά (το συστεγαζόμενο 10ο Δ.Σ. μέχρι τώρα στεγάστηκε επιτέλους μετά από αγώνες σε δικό του κτίριο).

Η Δ/ντρια αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας όλων των συντελεστών της σχολικής κοινότητας για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, στη βάση σεβασμού των αναγκών των παιδιών, των γονέων  και των εκπ/κών…

Ευχήθηκε τέλος, σε όλους μια δημιουργική και απολαυστική σχολική χρονιά ….

Με μεγάλη επιτυχία και ενθουσιασμό τόσο από τα παιδιά όσο και από τους γονείς, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις λήξης του σχ. έτους 2014-15, στην αυλή του σχολείου, σε συνεργασία με το 10ο Δ.Σ. Νάουσας. Υπεύθυνες των εκδηλώσεων  ήταν οι εκπ/κοί Φυσικής Αγωγής,  κ.κ. Οικονόμου Μαριάνθη και Τόσιου Δέσποινα, που ακούραστες και με μεγάλο κέφι συντόνιζαν τα ομαδικά παιχνίδια, τα χορευτικά σχήματα, τα θεατρικά αλλά και τα τραγούδια των παιδιών.

Βοηθοί και συνεργάτες σε όλη αυτή την πορεία στάθηκαν εκτός από τις /τους εκπ/κούς των τάξεων, και οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄  τάξης του σχολείου μας, στα πλαίσια του προγράμματος «Α΄ βοήθειες» που υλοποιούσαν με υπεύθυνη εκπ/κό την κ. Οικονόμου Μαριάνθη-φορώντας στο μπράτσο ως διακριτικό της αποστολής τους τον κόκκινο σταυρό (σύμβολο του ΕΕΣ).

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την απονομή βραβείων στις τάξεις που σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς τήρησαν και σεβάστηκαν τους κανόνες λειτουργίας των σχολείων, που αποδόθηκαν στις δύο Α΄ τάξεις, με υπεύθυνες εκπ/κούς τις κ.κ. Λιόλιου Ολυμπία (6ο Δ.Σ. ) και Βαρθολομαίου Κατερίνα (10ο Δ.Σ.). Οι δύο Δ/ντές τέλος αποχαιρέτησαν τα παιδιά και ευχήθηκαν σε όλους ένα όμορφο, δροσερό και δημιουργικό καλοκαίρι!

 

 

 1. Το καθημερινό του πρόγραμμά δεν πρέπει να είναι εξαντλητικό.

Κάθε μέρα τα παιδιά πάνε στο σχολείο για 7 ώρες, συνεχίζουν με εξωσχολικές δραστηριότητες και ολοκληρώνουν τη μέρα τους με μελέτη στο σπίτι. Όλα αυτά μέχρι την επόμενη μέρα που θα τα επαναλάβουν. Πότε όμως θα προλάβουν να ανακτήσουν δυνάμεις για την κάθε επόμενη μέρα;
Φροντίστε το καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού σας να μην είναι εξαντλητικό και να υπάρχει πάντα χρόνος για ξεκούραση. Το μυαλό και το σώμα χρειάζονται χαλάρωση για να μπορέσουν να αποδώσουν και να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητας.

 1. Φροντίστε να έχει πάντα χρόνο για παιχνίδι

…και μάλιστα παιχνίδι που δεν θα του αποφέρει άγχος. Πρέπει λοιπόν να αποφύγει τα ανταγωνιστικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια που εμπεριέχουν βία και να προτιμά μια βόλτα με το ποδήλατο, πεζοπορία, επαφή με τη φύση και με άλλα παιδιά.

 1. Ο ύπνος πρέπει να είναι η προτεραιότητά του

Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τα πάντα, από την ελαχιστοποίηση της πίεσης και την ενίσχυση της διάθεσης, μέχρι τη βελτίωση των σχολικών επιδόσεων. Κάτι επίσης πολύ σημαντικό είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα το διευκολύνει να κοιμηθεί. Για παράδειγμα, η τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στο παιδικό δωμάτιο θα δυσκολέψουν πολύ την κατάσταση και θα αποτρέπουν το παιδί από το να κοιμηθεί.

 1. Διδάξτε το παιδί να «ακούει» το σώμα του

Βοηθήστε το να καταλάβει ότι το σώμα μας αντιδρά σε ότιδήποτε το ενοχλεί. Για παράδειγμα, ένας πονοκέφαλος είναι συνήθως ένδειξη άγχους και stress. Αν αυτό το αναγνωρίσει θα καταλάβει ότι πρέπει να κάνει κάτι για να το αντιμετωπίσει. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να ηρεμήσει και να προσπαθήσει να αποβάλει οποιαδήποτε σκέψη το έχει αγχώσει. Σιγά-σιγά θα μάθει να «ακούει» το σώμα του και να αναγνωρίζει τα σημάδια που του στέλνει και θα καταφέρει να μετριάσει το άγχος του.

 1. Διαχειριστείτε το δικό σου stress

Το stress είναι μεταδοτικό. Όταν οι γονείς είναι αγχωμένοι, προκαλείται άγχος και στα παιδιά. Πρέπει λοιπόν, να δείξετε στο παιδί σας ότι και εσείς χαλαρώνετε και αντιμετωπίζετε το άγχος σας με τον σωστό τρόπο.

 1. Διδάξτε στο παιδί ότι τα λάθη είναι φυσιολογικά

Μεγάλο μέρος του άγχους των παιδιών προέρχεται από τον φόβο τους, μην κάνουν λάθη. Πρέπει να του υπενθυμίσετε ότι δεν είναι εφικτό να κάνουμε τα πάντα σωστά ή να ξέρουμε τον σωστό τρόπο για να κάνουμε κάτι. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να μάθετε στο παιδί είναι, πώς να συνεχίζει μετά από ένα ενδεχόμενο λάθος ή μία αποτυχία. Η σωστή αντιμετώπισή τους θα το κάνει πιο δυνατό και έτοιμο να τα ξεπεράσει.

ΠΗΓΗ: www.paidiatros.eu

Την Τρίτη 17 Μαρτίου 2015 και ώρα 10.00 π.μ. οι μαθητές και οι μαθήτριες των Α΄ και Β΄ τάξεων του σχολείου μας, συνοδεία των δασκάλων τους κ. κ. Λιόλιου Ολυμπίας και Ψυρίδου Αικατερίνης επισκέφτηκαν τον νέο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Νάουσας στα Έρια και μίλησαν για τα δικαιώματα του παιδιού μέσα από τη λογοτεχνία … στα πλαίσια υλοποίησης προγραμμάτων Αγωγής Υγείας με τίτλο «Τα δικαιώματα του παιδιού» (Β΄ τάξη) και «Διαμορφώνοντας έναν υπέροχο άνθρωπο» (Α΄ τάξη).

Στο χώρο, που είναι εξαιρετικά ευρύχωρος και φιλόξενος, τους υποδέχτηκε η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης κ. Αναστασία. Με ιδιαίτερη χαρά και ενδιαφέρον τα παιδιά της Β΄ τάξης που υλοποιούν το πρόγραμμα αλλά και σε συνεργασία με τα παιδιά της Α΄ τάξης διάβασαν το λογοτεχνικό βιβλίο  «Το φτερωτό βαγονάκι», το  παρουσίασαν,  συζήτησαν, ζωγράφισαν προβληματίστηκαν … για τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις των παιδιών…

Με εξαιρετική επιτυχία γιορτάστηκε η αποκριά, με πολλή παιχνίδι χορό αλλά και φαγητό στην αυλή 6ου και 10ου Δ.Σ. Νάουσας, σήμερα Παρασκευή 20 του Φλεβάρη του 2015, παρέα με γονείς, μαθητές, εκπ/κούς αλλά και την ελληνική κίνηση νέων του CIOFF που ήταν και οι προσκεκλημένοι πρωταγωνιστές της εκδήλωσης!

Πολλά συγχαρητήρια ανήκουν στους δύο Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων (6ου και 10ου Δ.Σ. Νάουσας) που σήκωσαν το κύριο βάρος της προετοιμασίας και της οργάνωσης, σε συνεργασία βέβαια τόσο με τις/τους εκπ/κούς όσο και με την νεανική ομάδα του CIOFF.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο αντιδήμαρχος αθλητισμού και εκπ/σης κ. Στέλιος Δάγγας.

Την αντιπροσωπεία υποδέχτηκε η Δ/ντρια του 60υ Δ.Σ. κ. Λαφάρα Αναστασία που μίλησε για την αξία της παράδοσης ως ένας από τους πυλώνες που αναπτύσσει και συνδιαμορφώνει τους πολίτες και την ανάγκη που έχει το σχολείο να βασίζεται σε αυτήν και τις αξίες της. Απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση συνεργασίας του σχολείου με την ομάδα νέων και ευχαρίστησε τους συλλόγους γονέων για την προσφορά τους.

Επίσης την αντιπροσωπεία χαιρέτησε εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων η κ. Τζεβελέκου Βούλα, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δ.Σ. Νάουσας, που ευχαρίστησε με τη σειρά της την νεανική ομάδα για την συμμετοχή της στις εκδηλώσεις της αποκριάς του σχολείου, τονίζοντας και η ίδια τη σπουδαιότητα της παράδοσης στην διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών. Ακολούθως προσφέρθηκαν ως αναμνηστικό δώρο στον πρόεδρο του CIOFF και στην εκπρόσωπο της Τουρκίας από ένας «πρόσωπος» κατασκευασμένος στο χέρι- προσφορά των δύο Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων- και ντόπια ναουσαίικα κρασιά.

Στη συνέχεια τα παιδιά χωρίστηκαν σε έξι ομάδες και με την βοήθεια της ομάδας νέων του CIOFF, αλλά και των δασκάλων έπαιξαν παραδοσιακά παιχνίδια από την Ιταλία, Τουρκία και Ελλάδα. Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και ευχαριστήθηκαν πραγματικά το παιχνίδι!

Μόλις το παιχνίδι ολοκληρώθηκε τα παιδιά απόλαυσαν λιχουδιές που ετοίμασαν γονείς και εκπ/κοί, έφαγαν το υπέροχο σουβλάκι που έψησαν και ετοίμασαν με περισσή φροντίδα τα μέλη των Δ.Σ. των δύο Συλλόγων Γονέων και ήπιαν το χυμό τους… με μεγάλο σεβασμό και τάξη στους κανόνες των εκδηλώσεων!!

Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τα παιδιά μας!!!

Οι εκδηλώσεις τελείωσαν με παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια της Νάουσας με με κλαρίνο και νταούλι….

Ανάμεσα στους ενήλικους μεταμφιεσμένους, διακρίναμε … έναν λύκο …. που «έψαχνε» την κοκκινοσκουφίτσα του, μία γκέισσα… τον Μίκυ Μάους, τη μάγισσα, τον οβελίξ, την μεσαιωνική πριγκίπισσα …

Και του χρόνου λοιπόν και καλή Σαρακοστή!!!

 

 

Μία πολύ ενδιαφέρουσα και προστατευμένη διαδικτυακή πύλη ψυχαγωγίας και μάθησης για μικρά παιδιά είναι στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

Αερόστατο

 

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

«ΣΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ, 335 ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ, ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ»

22

ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ:

https://www.youtube.com/watch?v=bJYmm17GAOM

 

Η υπόθεση του βιβλίου, «Στα Μυστικά του Βάλτου», της Πηνελόπης Δέλτα, σε περίληψη και εικονογράφηση της Ε΄ τάξης (2012- 2013) του 6ου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας. (Επιμέλεια και συντονισμός έργου: Τσάντζου Ελένη)

ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΟΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗΣ ΖΩΝΗΣ (ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ή άλλων)

6o ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2014-15

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ- ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΠΡΑΞΗ 7/ 23-09-2014

α/α

ΤΙΤΛΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΚΥΡΙΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

ΕΚΠ/ΚΩΝ

ΤΑΞΗ/ -ΕΙΣ

ΤΜΗΜΑ/ -ΤΑ

ΩΡΕΣ

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ[1]

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤ/ΤΩΝ[2]

1

« ΣΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΘΑ ΨΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΦΑΒΗΤΑ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ» ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΚΑΙ Ν’ ΑΓΑΠΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΙΣΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΦΑΒΗΤΑ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΙΓΝΙΩΔΗ ΤΡΟΠΟ. ΛΙΟΛΙΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΕ70 Α 3 ΕΥΕΛΙΚΤΗ, 1ΕΙΚ., 1ΜΕΛΕΤΗ, /ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

2

«ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΥΠΕΡΟΧΟ ΑΝΘΡΩΠΟ» ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛΛΗΛΟΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟΥΣ, ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΟΥΜΕ ΥΠΕΡΟΧΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. ΛΙΟΛΙΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΕ70 Α 3 ΕΥΕΛΙΚΤΗ, 1ΕΙΚ., 1 ΜΕΛΕΤΗ /ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

3

«Ο ΤΡΙΓΩΝΟΨΑΡΟΥΛΗΣ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΨΥΡΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΕ70 Β 3 ΕΥΕΛΙΚΤΗ, 1ΕΙΚ., 1ΜΕΛΕΤΗ /ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

4

«ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΞΙΩΝ ΨΥΡΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΕ70 Β  ΕΥΕΛΙΚΤΗ (3), ΕΙΚ.(1), ΜΕΛΕΤΗ(1) /ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ

5

«ΜΙΑ ΛΕΞΗ …ΧΙΛΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ» Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΑΡΘΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ ΠΕ70 Γ ΕΥΕΛΙΚΤΗ (3), ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ(1)/ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ

6

«Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΧΡΙΣΤΙΔΟΥ ΟΛΓΑ ΛΑΦΑΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΟΥΡΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΕ70 ΠΕ70 ΠΕ06 Δ ΕΥΕΛΙΚΤΗ (3), ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ(1), ΘΡΗΣΚ.(2)/ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

7

«ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ» ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΧΡΙΣΤΙΔΟΥ ΟΛΓΑ ΛΑΦΑΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΕ70 ΠΕ70 Δ ΕΥΕΛΙΚΤΗ (3), ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ(1), ΘΡΗΣΚ.(2)/ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

8

«ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ» ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠΌ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΣΙΑΟΥΣΚΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΛΑΦΑΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΕ70 ΠΕ11 ΠΕ70 Ε ΕΥΕΛΙΚΤΗ (2), ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ(1), ΘΡΗΣΚ.(2), ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ (2)/ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ

9

«ΑΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ» Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΥΓΙΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ. ΤΣΑΝΤΖΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΕ70 ΣΤ ΕΥΕΛΙΚΤΗ (2), ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ(2)/ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

10

«ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ- ΦΙΛΟΣ Ή ΕΧΘΡΟΣ» ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΤΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΣΟ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ  ΣΥΝΕΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΣΑΝΤΖΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΕ70 ΣΤ ΕΥΕΛΙΚΤΗ (2), ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ(2)/ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

11

«Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΔΕΛΤΑ» ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΣΑΝΤΖΟΥ ΕΛΕΝΗ ΛΑΦΑΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΕ70 ΠΕ70 ΣΤ ΕΥΕΛΙΚΤΗ (2), ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ(2), ΙΣΤΟΡΙΑ(1)/ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ

12

«ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ»  ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΣΑΝΤΖΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΕ70 ΣΤ ΕΥΕΛΙΚΤΗ (2), ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ(2)/ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

13

«ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΣΑΝΤΖΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΕ11 ΠΕ70 ΣΤ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ (2), ΕΥΕΛΙΚΤΗ 1/ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

14

«ΠΑΙΔΙΑ, ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ!» ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑΣ ΚΑΙ  ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 1. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ 2.ΓΙΟΥΡΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ 3.ΝΑΤΣΙΟΥ-ΒΑΡΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΦΗΜΙΑ ΠΕ07 ΠΕ06 ΠΕ05 Ε, ΣΤ ΑΓΓΛΙΚΑ(1), ΓΑΛΛΙΚΑ(1), ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ(1)/ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ

15

«ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΕΙΔΗ ΖΩΩΝ » ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΓΙΟΥΡΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΧΡΙΣΤΙΔΟΥ ΟΛΓΑ ΠΕ06 ΠΕ70 Δ ΑΓΓΛΙΚΑ (1), ΜΕΛΕΤΗ(1)/ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙ ΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΝΑΟΥΣΑ 30/09/2014

 Η   ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΛΑΦΑΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΕίμαστε στην ευχάριστη θέση να σας δώσουμε ηλεκτρονικές διευθύνσεις στο διαδίκτυο που παραπέμπουν σε λογοτεχνικά βιβλία on-line και μάλιστα ειδικά διαμορφωμένα και για παιδιά με   προβλήματα ακοής: (Απλά πατήστε τον αντίστοιχο σύνδεσμο!)

www.isobitis.com

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Βασίλης Βασιλικός 3 βιβλία  

Η φλόγα της αγάπης (Α.Ο.)

Το τελευταίο αντίο (Α.Ο.)
Υπάρχω

Φρέντυ Γερμανός (7 βιβλία)

Ακριβή μου Σοφία (Α.Ο.)
Γυναίκα από βελούδο (Α.Ο.)
Η εκτέλεση (Α.Ο.)
Με συγχωρείτε λάθος (Α.Ο.)
Ριλάξ και άλλες ιστορίες (Α.Ο.)
Τερέζα (Α.Ο.)
Το αντικείμενο (Α.Ο.)

Ντόρα Γιαννακοπούλου (6 βιβλία)

Αμαρτωλέ μου άγγελε
Ενοχα μυστικά
Ερως μετ” εμποδίων
Η πρόβα του νυφικού
Ο μεγάλος θυμός
Οι τρεις χήρες

Πηνελόπη Δέλτα (8 βιβλία)

Ελευθέριος Βενιζέλος
Η ζωή του Χριστού
Μάγκας
Παραμύθι χωρίς όνομα
Παραμύθια και άλλα
Στα μυστικά του βάλτου
Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου
Τρελαντώνης

Χρύσα Δημουλίδου (5 βιβλία)

Μερσέντες Χιλ
Οι αγγελιαφόροι του πεπρωμένου
Οταν το χιόνι χόρεψε με τη φωτιά
Τα δάκρυα του Θεού
Το φιλί του δράκου

Λένα Διβάνη (3 βιβλία)

Ενικός αριθμός
Εργαζόμενο αγόρι
Νάντια

Αλκη Ζέη (6 βιβλία)

Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα
Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της
Κοντά στις ράγες
Ο θείος Πλάτων
Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου
Το καπλάνι της βιτρίνας

Φώτης Κόντογλου (7 βιβλία)

Ελληνες Θαλασσινοί
Ευλογημένο καταφύγιο
Η πονεμένη ρωμιοσύνη
Θάλασσες, καΐκια και καραβοκύρηδες
Ο καστρολόγος
Τ” Αϊβαλί η πατρίδα
Ταξίδια

Μενέλαος Λουντέμης (12 βιβλία)

Αγέλαστη άνοιξη
Εκσταση
Ενα παιδί μετράει τ” άστρα
Η φυλακή του κάτω κόσμου
Ο Ικαρος
Ο μεγάλος Δεκέβρης
Οδός αβύσσου αριθμός μηδέν
Σαρκοφάγοι – Τόμος 1 – Το κρασί των δηλών
Σαρκοφάγοι – Τόμος 2 – Οι ήρωες κοιμούνται ανήσυχα
Σαρκοφάγοι – Τόμος 3 – Ο άγγελος με τα γύψινα φτερά
Συννεφιάζει
Τα πλοία δεν άραξαν
Το ρολόϊ του κόσμου χτυπά μεσάνυχτα
Το σπαθί και το φιλί (ποιητική συλλογή)

Διδώ Σωτηρίου (5 βιβλία)

Εντολή
Η Μικρασιατική καταστροφή
Ματωμένα χώματα (Σ.Φ.)
Ματωμένα χώματα (Α.Φ.)
Μέσα στις φλόγες
Οι νεκροί περιμένουν

Αντώνης Σαμαράκης (6 βιβλία)

Αρνούμαι
Εν ονόματι
Ζητείται ελπίς
Σήμα κινδύνου
Το διαβατήριο
Το λάθος (Α.Ο.)
Το λάθος (Σ.Ο.)

Λένα Μαντά (3 βιβλία)

Ερωτας σαν βροχή
Η άλλη πλευρά του νομίσματος
Το τελευταίο τσιγάρο

Ζωρζ Σαρή (3 βιβλία)

Ε Π
Τα στενά παπούτσια
Τότε

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Έρνεστ Χέμινγουαίη (4 βιβλία)

Αποχαιρετισμός στα όπλα 
Για ποιόν χτυπά η καμπάνα (Α.Ο) 
Ο γέρος και η θάλασσα 
Ο ήλιος ανατέλει ξανά

 Στέφαν Τσβάϊχ (1881 – 1942)(4 βιβλία)

Ένα επικίνδυνο επάγγελμα 
Οι μεγάλες στιγμές της ανθρωπότητας 
Το εικοσιτετράωρο μιας γυναίκας

Μαρία Αντουανέττα

Λέων Τολστόι (1828 – 1910) (7 βιβλία)

Άννα Καρένινα
Αφέντης και δούλος
Η ανάσταση
Η σονάτα Κρόϊτσερ
Οι κοζάκοι
Πατήρ Σέργιος και άλλες νουβέλες
Πόλεμος και ειρήνη (Σ.Ο.)
Πόλεμος και ειρήνη (Α.Ο.)

Τζέιμς Τζόυς (3 βιβλία)

Οδυσσέας 
Οι Δουβλινέζοι 
Το πορτραίτο του καλλιτέχνη


 Ρόζαμουντ Πίλτσερ (12 βιβλία)

Η μέρα της καταιγίδας
Λουλούδια στη βροχή
Ο γυρισμός
Σεπτέμβρης
Το άγριο θυμάρι
Το καρουζέλ
Το μοναχικό λιοντάρι
Το τέλος του καλοκαιριού
Φωνές το καλοκαίρι
Χειμερινό ηλιοστάσιο (Σ.Ο.)
Χειμερινό ηλιοστάσιο (Α.Ο.)
Χιόνι τον Απρίλη (Σ.Ο.)
Χιόνι τον Απρίλη (Α.Ο.)
Ψάχνοντας για κοχύλια

Φριδερίκος Νίτσε (3 βιβλία)

Η γέννηση της φιλοσοφίας 
Ιδε ο άνθρωπος 
Πέραν του καλού και του κακού

 Ονορέ ντε Μπαλζάκ (7 βιβλία)

Η γεροντοκόρη 
Μια σκοτεινή υπόθεση 
Μπάρμπα Γκοριό 
Ο εξάδελφος Πονς 
Ο συνταγματάρχης Σαμπέρ 
Οι χωριάτες 
Χαμένα όνειρα                              

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές (6 βιβλία)

Εκατό χρόνια μοναξιάς 
Η απίστευτη και θλιβερή ιστορία της αθώας Ερέντιρα και της άσπλαχνης γιαγιάς της 
Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας 
Ο συνταγματάρχης δεν περιμένει γράμμα από πουθενά 
Το φθινόπωρο του πατριάρχη 
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

 Τόμας Μαν (5 βιβλία)

Δόκτορ Φάουστους (Α.Ο.)
Θάνατος στη βενετία και Τόνιο Κρέγκερ 
Ο Μάριο και ο μάγος και αφιέρωμα στον Τόμας Μαν 
Το μαγικό βουνό 
Τόνιο Κρέγκερ

Τζακ Λόντον (7 βιβλία)

Γραφείο δολοφονιών ΕΠΕ (Α.Ο.)
Η κόρη του χιονιού (Α.Ο.)
Μάρτιν Ηντεν (Α.Ο.)
Ο γιος του ήλιου (Α.Ο.)
Ο θαλασσόλυκος (Α.Ο.)
Οι άνθρωποι της αβύσσου (Α.Ο.)
Το κάλεσμα της άγριας φύσης(Α.Ο.)

 Μίλαν Κούντερα (8 βιβλία)

Γελοίοι έρωτες (Α.Ο.)
Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι (Α.Ο.)
Η βραδύτητα
Η ζωή είναι αλλού
Η ταυτότητα
Το αστείο (Α.Ο.)
Το βαλς του αποχαιρετισμού
Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης

 Στέφεν Κινγκ (14 βιβλία)

Αϋπνία (Α.Ο.)
Η λάμψη (Α.Ο.)
Η Ρίτα Χαίηγουωρθ στις φυλακές Σαοσάνκ
Καρδιές στην Ατλαντίδα
Κάρυ
Κριστίν
Ντεσπερέισον
Ο άνεμος μέσα από την κλειδαρότρυπα
Ο θόλος
Οι νυχτερίτες
Ονειροπαγίδα
Το αυτό
Το πράσινο μίλι
Χρήσιμα αντικείμενα

Αλμπέρ Καμύ (4 βιβλία)

Η εξορία και το βασίλειο (Α.Ο.)
Η πτώση (Α.Ο.)
Ο ξένος (Α.Ο.)
Πανούκλα (Α.Ο.)

Αντρέ Ζιντ (6 βιβλία)

Η στενή πύλη (Α.Ο.)
Ο ανηθηκολόγος 
Οι κιβδηλοποιοί 
Ποιμενική συμφωνία 
Σχολείο γυναικών 
Τα υπόγεια του Βατικανού

Έρμαν Έσσε (4 βιβλία)

Ευχάριστες στιγμές στον κήπο (Α.Ο.)
Ντεμιάν (Α.Ο.)
Ο λύκος της στέπας (Α.Ο.)
Σιντάρτα(Α.Ο.)

 Σαρλ Εσμπραγιά (9 βιβλία)

Αβάντι λα μούζικα (Α.Ο.)
Αγάπη και τσιρότο (Α.Ο.)
Ενα σομπρέρο στον άνεμο 
Ενας τυχερός κερατάς 
Λουλούδια σε μια έχιδνα 
Ποιός φοβάται τη γιαγιά Μπαζίλια 
Τα αρραβωνιάσματα της Ιμογένης 
Τα μαντολίνα της Μοντένα 
Τρεις κούκλες απ” το Πιεμόντε

 Ουμπέρτο Εκο (8 βιβλία)

Η μυστηριώδης φλόγα της βασίλισσας Λοάνα (Α.Ο.)
Η σημειολογία στην καθημερινή ζωή
Ιστορία της ασχήμιας
Ιστορία της ομορφιάς
Με το βήμα του κάβουρα
Μπαουντολίνο
Το εκρεμές του Φουκώ (Α.Ο.)
Το όνομα του ρόδου

Ιούλιος Βερν (10 βιβλία)

Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα (Σ.Ο.)
Μιχαήλ Στρογκώφ
Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες
Ο δεκαπενταετής πλοίαρχος
Ο πιλότος του Δούναβη
Πλωτή πολιτεία
Ροβήρος ο κατακτητής
Τα τέκνα του πλοιάρχου Γκραντ
Το αιγαίο στις φλόγες (Α.Ο.)
Τρεις Αγγλοι και τρεις Ρώσσοι στη νότια Αφρική