Αρχείο κατηγορίας Ανακοινώσεις

Φυτεύουμε τα ανοιξιάτικα κηπευτικά μας!

Αρχές Απριλίου 2024, αφού ξεριζώσαμε ό,τι είχε απομείνει από τη ρόκα που είχαμε φυτέψει και αφού όλοι μαζί, αλλά κυρίως τα παιδιά της Δ΄ τάξης έσκαψαν το έδαφος μέσα στο θερμοκήπιο, φυτέψαμε ντοματιές, πιπεριές, αγγουριές κολοκυθιές και καρότα, προσμένοντας να σταθούμε τυχεροί να προλάβουμε μέχρι τις 10 Ιουνίου 2024 να μαζέψουμε έστω και λίγους καρπούς. Εδώ στο βορρά στην Μακεδονία, αυτό θα είναι λιγάκι δύσκολο , όπως ήδη έχουμε ενημερωθεί από τον γεωπόνο γονέα του σχολείου μας! Παρόλα αυτά τα παιδιά ήθελαν να το δοκιμάσουν … με την ελπίδα ότι ίσως να το δούμε να συμβαίνει!

Τα νήπια τραγουδούν και παίζουν παντομίμα….αλλά αγγλιστί!!

Στο πλαίσιο της ομαλής μετάβασης των νηπίων στο δημοτικό σχολείο, τον Απρίλιο 2024, η εκπ/κός αγγλικής κ. Γιούρου Καλλιόπη, συζήτησε με τα νήπια για τα συναισθήματα που νιώθουν τα παιδιά! Είδαν βίντεο, εικόνες και με τη βοήθεια της μασκότ, τραγούδησαν στα αγγλικά το τραγούδι των συναισθημάτων, κάνοντας και παντομίμα!

Μια δράση πολύ ευχάριστη για τα τα παιδιά, πλούσια σε συναισθηματικό επίπεδο κατανόησης των συναισθημάτων τους!

Γιορτάζοντας την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, στη σχολική μας βιβλιοθήκης

Με χαρά υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας, τον αγαπημένο φίλο, γονέα και συγγραφέα κ. Δάμτσιο Γιώργο, για να τον γνωρίσουμε καλύτερα, μέσα από το πλούσιο συγγραφικό του έργο! Με αφορμή την «Φεγγαρόπετρα», ένα συναρπαστικό βιβλίο του Γιώργου, τα παιδιά συνεργάστηκαν, διασκέδασαν και πρότειναν εναλλακτικές ιδέες και σενάρια επανα-συγγραφής του έργου!!! Ο Χάρης, ο ήρωας ενός άλλου αξιόλογου βιβλίου του Γιώργου, με τίτλο » Πρέπει να σώσουμε τον Χάρη »  μάς έκανε δαιμόνιους εξερευνητές και ντετέκτιβ με σκοπό την σωτηρία του!! 

Ο κ. Δάμτσιος μίλησε στα παιδιά για τον τρόπο που ένας συγγραφέας γράφει ένα βιβλίο, τις πηγές έμπνευσής του και τον τρόπο έκδοσής του!

Εκτός των άλλων ήταν μια πλούσια επιμορφωτική εμπειρία για τα παιδιά των μεγάλων τάξεων , δηλ. των Δ, Ε και ΣΤ!

Το βιβλίο για όλους μας είναι το παράθυρο να βλέπουμε το κόσμο μας! Γι’ αυτό κι οφείλουμε όλοι μας, ως γονείς, εκπαιδευτικοί και θεσμοί… να φροντίζουμε συνειδητά να το κρατάμε ανοικτό! Κάθε μέρα!!

Γιώργο σε ευχαριστούμε που ήρθες στο σχολείο μας και άνοιξες διάπλατα τα παραθύρια μας!!

Β φάση: Φυτεύουμε τα αρωματικά φυτά

Μόλις μπήκε ο Απρίλιος 2024 και ο καιρός αφού μαλάκωσε με τις βροχές του Μαρτίου το έδαφος στα παρτέρια της σχολικής μας αυλής, τα παιδιά των Δ και Ε τάξεων, με την καθοδήγηση του υπεύθυνου του σχεδίου κ. Μανώλη Αχλιώπα, έσκαψαν και αφράτεψαν το χώμα.

Στην συνέχεια φύτεψαν και πότισαν τα αρωματικά μας φυτά: δυόσμο, ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό, αμπερόριζα και λεβάντα.

Η χαρά όλων μας…. απερίγραπτη, βλέποντας αφενός οι εκπαιδευτικοί τα παιδιά να χαίρονται και να προσφέρουν πολλές ώρες εθελοντικής και κοπιαστικής εργασίας και αφετέρου τα ίδια τα παιδιά να φροντίζουν με μεράκι καθημερινά τα φυτά!

Διπλή γιορτή διπλή «Τιμή»!!

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΛΑΦΑΡΑ <analafara@gmail.com>5:16 μ.μ. (πριν από 0 λεπτά)
προς εγώ

Τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και τα γεγονότα από την άλωση της Πόλης(1453) μέχρι και την ναυμαχία του Ναυαρίνου(1827), την ίδρυση του  πρώτου ελληνικού κράτους από τον Καποδίστρια (1830) και την εμπλοκή της Νάουσας στην επανάσταση, μέσα από μια μεστή και πολυδιάστατη προσέγγιση, είχαμε την χαρά και την τιμή να παρακολουθήσουμε στην αίθουσα της Βέτλανς, από τα παιδιά των ΣΤ, Ε και Γ τάξεων του σχολείου μας, την Παρασκευή το πρωί 22 του Μάρτη 2024!!Συγχαρητήρια στα παιδιά μας, στις/ στους δασκάλες/ους κ. κ Τσάντζου Ελένη, Αχλιώπα Μανώλη και Μήτογλου Βασίλη  και φυσικά στους γονείς που πάντα είναι δίπλα μας! Ήταν μια από τις πολλές ευκαιρίες να διαπιστώνεις ότι υπάρχει ελπίδα για έναν κόσμο καλύτερο! ΄Εναν κόσμο με όραμα, έμπνευση, αλληλεγγύη, με σεβασμό και στήριξη στον αδύναμο!!

Το πείραμα του Ερατοσθένη

ΠΗΓΗ: www.panekfe.gr

Ο   Ερατοσθένης   (3ος π.Χ. αιώνας) ήταν Διευθυντής της μεγάλης Βιβλιοθήκης του Μουσείου της Αλεξάνδρειας, όπου σε ένα πάπυρο διαβάζει ότι στις 21 Ιουνίου (νοτιοανατολικά της ηλίου) στα νότια σύνορα της πόλης Συήνης (Ασσουάν), οι στύλοι δεν ρίχνουν καθόλου σκιά και ο Ήλιος ανακλάται ακριβώς στο βάθος ενός πηγαδιού (δηλαδή βρίσκεται στο Ζενίθ του τόπου). Ως επιστήμονας, λοιπόν, ο Ερατοσθένης διερωτήθηκε, εάν συμβαίνει το ίδιο ταυτόχρονα και σε άλλο άλλο πχ. στην Αλεξάνδρεια. Όμως, στην Αλεξάνδρεια, κατά την ίδια μέρα και ώρα, οι κατακόρυφοι στύλοι έριχναν σκιά.

Αν η Γη ήταν επίπεδη, οι κατακόρυφοι στύλοι στις δύο πόλεις θα ήταν παράλληλοι και θα έπρεπε και οι δύο να ρίχνουν σκιά. Αφού, λοιπόν, αυτό δεν είναι αλήθεια, τι μπορεί να συμβεί; Η απάντηση δόθηκε από τον Ερατοσθένη υποστηρίζοντας ότι η επιφάνεια της Γης δεν είναι επίπεδη αλλά σφαιρική. Αυτό το συμπέρασμα είναι, προφανώς, θεμελιώδους σημασίας και επιπλέον επέτρεψε στην Ερατοσθένη να προσδιορίσει την ακτίνα και τη μήκος της περιφέρειας της Γης. Πραγματικά, από το μήκος της σκιάς υπολογίζεται αμέσως η διαφορά των γεωγραφικών διαστάσεων των δύο πόλεων, ίση με περίπου 7 μοίρες. Επειδή η απόσταση των δύο πόλεων ήταν γνωστή από ιστορίες βηματιστών και ήταν ίση με περίπου 800 χιλιόμετρα (εικάζεται ότι ο Ερατοσθένης ενοικίασε βηματομετρητές για τη μέτρησή της), η περιφέρεια της Γης υπολογίστηκε με 40000 χιλιόμετρα.

Αυτή είναι η σωστή απάντηση και ο Ερατοσθένης έδωσε με τη χρήση ως μοναδικά εργαλεία ράβδους, μάτια, πόδια, μυαλό με απλότητα σκέψης και εκτελέσεως. Το λάθος στον υπολογισμό ήταν μόνο 2%, ένα πραγματικά αξιοσημείωτο επίτευγμα για περίπου 2,5 χιλιάδες χρόνια πριν. Έτσι, ο Ερατοσθένης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μετρά τις διαστάσεις του πλανήτη Γη, γι ‘αυτό και θεωρείται δημιουργός της μαθηματικής γεωγραφίας.

Η ιδέα για το σύγχρονο πείραμα του Ερατοσθένη

Η εαρινή ισημερία την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης. Την ημέρα αυτή ο Ήλιος βρίσκεται κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου ίση με της νύχτας.

Η δράση με τίτλο: «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης» που θα πραγματοποιηθεί, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, δίνει την ευκαιρία σε μαθητές από σχολεία όλης της Ελλάδας να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη. Βασικός στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες.

Η δράση διοργανώνεται φέτος από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ), σε συνεργασία με το με το ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το ελληνικό γραφείο της ESERO, καθώς και την έγκριση του ΥΠΑΙΘA. Στη δράση μπορούν να συμμετέχουν ομάδες μαθητών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους.

Η δραστηριότητα της υλοποίησης του ιστορικού πειράματος του Ερατοσθένη είναι ιδιαίτερα απλή. Με την απλότητα όμως αυτή, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι κατορθώνει να:

♦ οδηγεί στη διαπιστωμένη γνώση και αποδοχή της αξίας των Θετικών Επιστημών για την κατανόηση του σύμπαντος κόσμου,

♦ προσελκύει αβίαστα το ενδιαφέρον των μαθητών και να μαγνητίζει τη σκέψη αρκετών, ώστε να προωθεί και να καλλιεργεί τη θετική στάση τους απέναντι στις Θετικές Επιστήμες.

Στο σχολείο μας που συμμετέχει στο πείραμα με υπεύθυνη την Διευθύντρια κ. Αναστασία Λαφάρα, πραγματοποιήθηκε το πείραμα σε συνεργασία με το 3ο Γυμνάσιο Νάουσας, την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, το μεσημέρι στις 12.40 μ.μ. ώρα που μεσουρανεί ο ήλιος στη Νάουσα.

Τις επόμενες ημέρες θα γίνει η επεξεργασία των μετρήσεων και η τελική μέτρηση της ακτίνας της γης κατά μέσο όρο!

Όλοι μας το χαρήκαμε πολύ!

Γ και Δ τάξεις τρώμε κολατσιό με σαλάτα από το θερμοκήπιό μας

Σειρά είχαν τα παιδιά των Γ και Δ τάξεων να απολαύσουν τις υπέροχες πράσινες βιολογικές και φρεσκότατες σαλάτες από το θερμοκήπιο του σχολείου μας, σήμερα 21 Μαρτίου 2024!

Τα παιδιά μάζεψαν τα μαρούλια, πράσινα και λόλα , τα κρεμμυδάκια και τη ρόκα, τα πλύναμε και τα φτιάξαμε υπέροχες σαλάτες με αγνό παρθένο ελαιόλαδο, μηλόξιδο και αλάτι!

Ήταν πραγματικά μια αλλιώτικη, υπέροχη εμπειρία για όλους μας!

Με τις Μπούλες και τους γενίτσαρους στην σχολική μας αυλή… παρέα με τα νήπια!

Τιμή και χαρά να υποδεχόμαστε τη λεβεντιά και το μεγαλείο της Ναουσαίικης παράδοσης στη σχολική μας αυλή!! Συγκίνηση και αισιοδοξία για τη νέα γενιά που κρατά ψηλά το λάβαρο της παράδοσης και συμμετέχει συνειδητά στην συνέχιση του δρώμενου, με τόση πίστη, αφοσίωση και μεράκι!! 

Παρέα μας ήταν και τα παιδιά του νηπιαγωγείου που χάρηκαν κι αυτά το χορό και την μουσική από τον ζουρνά και το νταούλι! Μία ακόμη ευχάριστη εκτός των άλλων ευκαιρία συνεύρεσης των παιδιών του Δημοτικού με τα παιδιά του νηπιαγωγείου, μία ακόμη δράσης ομαλής μετάβασης με άρωμα αποκριάς και παράδοσης!

Ευχαριστούμε θερμά το Σύλλογο  » Γενίτσαροι και Μπούλες» για τις όμορφες και συγκινητικές στιγμές που ζήσαμε σήμερα, το Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων για την βοήθεια και όλους τους γονείς για τα κεράσματα που προσέφεραν!! Χρόνια πολλά και του χρόνου να είμαστε καλά να ξανανταμώσουμε!!

Μαθαίνοντας για την υγιεινή διατροφή

Τον Μάρτιο υλοποιήθηκε 2ωρη ενδοσχολική επιμόρφωση στα παιδιά των Α και Β τάξεων με θέμα την υγιεινή διατροφή, από τον διατροφολόγο του Νοσοκομείου μας κ. Κουτρουλιά Θεοχάρη.

Τα παιδιά χάρηκαν την όλη διαδικασία και εξέφρασαν πολλές απορίες και απόψεις σε θέματα διατροφής!

Τα παιδιά των Α και Β τάξεων φτιάχνουμε και τρώμε σαλάτες από το δικό μας θερμοκήπιο!

Την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024 μαζευτήκαμε στην αίθουσα του ολοημέρου όλα τα παιδιά των Α και Β τάξεων για να φτιάξουμε υπέροχες σαλάτες με τη βοήθεια της Δ/ντριας κ. Αναστασίας Λαφάρα και των δασκάλων κ.κ. Ψυρίδου Κατερίνας (Α) και Χριστίδου Όλγας(Β).

Κάναμε υπέροχη παρέα συζητώντας όλα τα παιδιά των Α και Β τάξεων για την υγιεινή διατροφή και την σημασία για την υγείας μας της σαλάτας με αγνά υλικά. Για μας όμως ήταν ακόμα πιο σημαντικό το γεγονός ότι τα λαχανικά της σαλάτας μας τα κόψαμε από το δικό μας θερμοκήπιο που τα παιδιά των Ε και Στ τάξεων τα φρόντιζαν μήνες τώρα.

Μάθαμε να τις φτιάχνουμε, αφού ζητήσαμε τη βοήθεια των παιδιών της Ε τάξης που έκοψαν τα λαχανικά, μετά τα πλύναμε προσεκτικά με τη βοήθεια των δασκάλων μας και τέλος αφού τα έκοψε η κυρία Διευθύντρια ρίξαμε αγνό παρθένο ελαιόλαδο, μηλόξυδο και αλάτι.

Συνοδεύσαμε το ψωμοτύρι μας με τις πεντανόστιμες σαλάτες μας, πιτούλες και στο τέλος μας κέρασαν και κέικ!

Περάσαμε όλοι μαζί φανταστικά!