Όλα τα άρθρα του/της Αναστασία Λαφάρα

Τελετή αποφοίτησης 2023- 24

Τελετή αποφοίτησης των μαθητών και μαθητριών της έκτης τάξης μας στην αυλή του 6ου Δ.Σ. Νάουσας : Συγκίνηση, προσμονή, ευχές και όμορφες στιγμές παρέα με τους γονείς, τα μέλη του Συλλόγου Γονέων που επιμελήθηκε τα αναμνηστικά δώρα και τα » Πρωτάκια » μας, που τραγούδησαν μελωδικά το βαλς του αποχαιρετισμού, στους ανάδοχους γονείς τους, τα » Έκτάκια» μας!! Η τελετή έκλεισε με μια ακόμη έκπληξη από τα παιδιά της έκτης αυτή τη φορά  προς τις μανούλες: Ένας πίνακας γεμάτος  πορτραίτα που ζωγράφισαν με επιμέλεια και αγάπη τα παιδιά καλώντας τις μανούλες να επιλέξουν  η καθεμία το δικό της!!

Τα παιδιά και τους γονείς καλωσόρισαν και ευχήθηκαν για το κανούριο μεγάλο βήμα στο Γυμνάσιο η Διευθύντρια κ. Αναστασία Λαφάρα και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας κ. Δάμτσιος Γεώργιος!

Μέσα σε ένα συγκινητικό κλίμα, πλούσιες ευχές έδωσαν και οι εκπ/κοί που είχαν τα παιδιά αυτά από την Α μέχρι την Στ τάξη κ.κ. Λιόλιου Ολυμπία, Ψυρίδου Κατερίνα, Γιούρου Καλλιόπη και Τσάντζου Ελένη!

Μετά το πέρας της τελετής ο Σύλλογος πρόσφερε σε παιδιά και εκπ/κούς το καθιερωμένο κέρασμα σε γνωστή πιτσαρία της πόλης!

Ευχαριστούμε πολύ τα μέλη του Συλλόγου Γονέων για την προσφορά τους και την υπέροχη συνεργασία, σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς!

Η πρώτη μας σοδειά…

Η χαρά μας απερίγραπτη όταν τα παιδιά πήγαν να ποτίσουν τα κηπευτικά μας στο θερμοκήπιο και βρήκαν αγγουράκια και πιπεριές, έτοιμους μεγάλους καρπούς!

Η πρώτη μας σοδειά κηπευτικών!!

Και τα αρωματικά μας φυτά δεν πάνε πίσω! Προοδεύουν με γοργό ρυθμό ώστε στις 13 το Ιούνη 2024 να είναι έτοιμα να προσφέρουν τα λουλούδια τους και το αφέψημα τους στους γονείς που θα έρθουν στο σχολείο για να παρακολουθήσουν τις αθλητικές μας εκδηλώσεις κι όχι μόνο!

Διδάσκουμε και διδασκόμαστε … στο 3ο Γυμνάσιο!

Συνεχίζοντας τις δράσεις μετάβασης που υλοποιεί το σχολείο μας, επισκεφτήκαμε για μία ακόμη φορά το 3ο Γυμνάσιο Νάουσας, σήμερα Τετάρτη 17 του Απρίλη 2024, από νωρίς το πρωί για να ζήσουμε για μία ακόμη φορά στους ρυθμούς του Γυμνασίου, ως γυμνασιόπαιδες πια!

Συμμετείχαμε στην πρωινή προσευχή και στη συνέχεια υποδυθήκαμε το ρόλο του μαθητή και της μαθήτριας στη διδασκαλία της Λογοτεχνίας, των Μαθηματικών και της Τεχνολογίας στις Α και Β τάξεις του Γυμνασίου. Στη συνέχεια μπήκαμε στο ρόλο του /της εκπ/κού και διδάξαμε φυσική στην Β τάξη του Γυμνασίου, με πειράματα Φυσικής με απλά υλικά! Αισθανόμαστε πολλή περηφάνεια που τα καταφέραμε τόσο καλά και όλα τα παιδιά του Γυμνασίου συμμετείχαν με ενδιαφέρον τόσο στην παρουσίαση όσο και στην ερμηνεία των πειραμάτων!

Δείξαμε πειράματα με μπαλόνια και στατικό ηλεκτρισμό, αυτοσχέδια κινούμενα με μετατροπές ενέργειας, πειράματα δράσης αντίδρασης με μπαλόνια πύραυλο, ηλεκτρικά κυκλώματα και ηλεκτρομαγνήτες, αισθητοποίηση δυναμικών γραμμών μαγνητικού πεδίου, πειράματα με την ατμοσφαιρική και υδροστατική πίεση και την ερμηνεία κίνησης του υποβρύχιου!1

Ήταν για όλους μας μια πραγματικά αλλιώτικη και ενδιαφέρουσα ημέρα στο Γυμνάσιο!!

Ευχαριστούμε πολύ τον Διευθυντή κ. Κώστα Παραστατίδη και τις/τους εκπ/κούς κ.κ. Μπουνόβα Σαλώμη, Τούσια Αλεξάνδρα και Γιάννη για την φιλοξενία και την υπέροχη συνεργασία!

Φυτεύουμε τα ανοιξιάτικα κηπευτικά μας!

Αρχές Απριλίου 2024, αφού ξεριζώσαμε ό,τι είχε απομείνει από τη ρόκα που είχαμε φυτέψει και αφού όλοι μαζί, αλλά κυρίως τα παιδιά της Δ΄ τάξης έσκαψαν το έδαφος μέσα στο θερμοκήπιο, φυτέψαμε ντοματιές, πιπεριές, αγγουριές κολοκυθιές και καρότα, προσμένοντας να σταθούμε τυχεροί να προλάβουμε μέχρι τις 10 Ιουνίου 2024 να μαζέψουμε έστω και λίγους καρπούς. Εδώ στο βορρά στην Μακεδονία, αυτό θα είναι λιγάκι δύσκολο , όπως ήδη έχουμε ενημερωθεί από τον γεωπόνο γονέα του σχολείου μας! Παρόλα αυτά τα παιδιά ήθελαν να το δοκιμάσουν … με την ελπίδα ότι ίσως να το δούμε να συμβαίνει!

Τα νήπια τραγουδούν και παίζουν παντομίμα….αλλά αγγλιστί!!

Στο πλαίσιο της ομαλής μετάβασης των νηπίων στο δημοτικό σχολείο, τον Απρίλιο 2024, η εκπ/κός αγγλικής κ. Γιούρου Καλλιόπη, συζήτησε με τα νήπια για τα συναισθήματα που νιώθουν τα παιδιά! Είδαν βίντεο, εικόνες και με τη βοήθεια της μασκότ, τραγούδησαν στα αγγλικά το τραγούδι των συναισθημάτων, κάνοντας και παντομίμα!

Μια δράση πολύ ευχάριστη για τα τα παιδιά, πλούσια σε συναισθηματικό επίπεδο κατανόησης των συναισθημάτων τους!

Γιορτάζοντας την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, στη σχολική μας βιβλιοθήκης

Με χαρά υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας, τον αγαπημένο φίλο, γονέα και συγγραφέα κ. Δάμτσιο Γιώργο, για να τον γνωρίσουμε καλύτερα, μέσα από το πλούσιο συγγραφικό του έργο! Με αφορμή την «Φεγγαρόπετρα», ένα συναρπαστικό βιβλίο του Γιώργου, τα παιδιά συνεργάστηκαν, διασκέδασαν και πρότειναν εναλλακτικές ιδέες και σενάρια επανα-συγγραφής του έργου!!! Ο Χάρης, ο ήρωας ενός άλλου αξιόλογου βιβλίου του Γιώργου, με τίτλο » Πρέπει να σώσουμε τον Χάρη »  μάς έκανε δαιμόνιους εξερευνητές και ντετέκτιβ με σκοπό την σωτηρία του!! 

Ο κ. Δάμτσιος μίλησε στα παιδιά για τον τρόπο που ένας συγγραφέας γράφει ένα βιβλίο, τις πηγές έμπνευσής του και τον τρόπο έκδοσής του!

Εκτός των άλλων ήταν μια πλούσια επιμορφωτική εμπειρία για τα παιδιά των μεγάλων τάξεων , δηλ. των Δ, Ε και ΣΤ!

Το βιβλίο για όλους μας είναι το παράθυρο να βλέπουμε το κόσμο μας! Γι’ αυτό κι οφείλουμε όλοι μας, ως γονείς, εκπαιδευτικοί και θεσμοί… να φροντίζουμε συνειδητά να το κρατάμε ανοικτό! Κάθε μέρα!!

Γιώργο σε ευχαριστούμε που ήρθες στο σχολείο μας και άνοιξες διάπλατα τα παραθύρια μας!!

Β φάση: Φυτεύουμε τα αρωματικά φυτά

Μόλις μπήκε ο Απρίλιος 2024 και ο καιρός αφού μαλάκωσε με τις βροχές του Μαρτίου το έδαφος στα παρτέρια της σχολικής μας αυλής, τα παιδιά των Δ και Ε τάξεων, με την καθοδήγηση του υπεύθυνου του σχεδίου κ. Μανώλη Αχλιώπα, έσκαψαν και αφράτεψαν το χώμα.

Στην συνέχεια φύτεψαν και πότισαν τα αρωματικά μας φυτά: δυόσμο, ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό, αμπερόριζα και λεβάντα.

Η χαρά όλων μας…. απερίγραπτη, βλέποντας αφενός οι εκπαιδευτικοί τα παιδιά να χαίρονται και να προσφέρουν πολλές ώρες εθελοντικής και κοπιαστικής εργασίας και αφετέρου τα ίδια τα παιδιά να φροντίζουν με μεράκι καθημερινά τα φυτά!

Διπλή γιορτή διπλή «Τιμή»!!

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΛΑΦΑΡΑ <analafara@gmail.com>5:16 μ.μ. (πριν από 0 λεπτά)
προς εγώ

Τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και τα γεγονότα από την άλωση της Πόλης(1453) μέχρι και την ναυμαχία του Ναυαρίνου(1827), την ίδρυση του  πρώτου ελληνικού κράτους από τον Καποδίστρια (1830) και την εμπλοκή της Νάουσας στην επανάσταση, μέσα από μια μεστή και πολυδιάστατη προσέγγιση, είχαμε την χαρά και την τιμή να παρακολουθήσουμε στην αίθουσα της Βέτλανς, από τα παιδιά των ΣΤ, Ε και Γ τάξεων του σχολείου μας, την Παρασκευή το πρωί 22 του Μάρτη 2024!!Συγχαρητήρια στα παιδιά μας, στις/ στους δασκάλες/ους κ. κ Τσάντζου Ελένη, Αχλιώπα Μανώλη και Μήτογλου Βασίλη  και φυσικά στους γονείς που πάντα είναι δίπλα μας! Ήταν μια από τις πολλές ευκαιρίες να διαπιστώνεις ότι υπάρχει ελπίδα για έναν κόσμο καλύτερο! ΄Εναν κόσμο με όραμα, έμπνευση, αλληλεγγύη, με σεβασμό και στήριξη στον αδύναμο!!

Μαθαίνοντας για την υγιεινή διατροφή

Τον Μάρτιο υλοποιήθηκε 2ωρη ενδοσχολική επιμόρφωση στα παιδιά των Α και Β τάξεων με θέμα την υγιεινή διατροφή, από τον διατροφολόγο του Νοσοκομείου μας κ. Κουτρουλιά Θεοχάρη.

Τα παιδιά χάρηκαν την όλη διαδικασία και εξέφρασαν πολλές απορίες και απόψεις σε θέματα διατροφής!

Τα παιδιά των Α και Β τάξεων φτιάχνουμε και τρώμε σαλάτες από το δικό μας θερμοκήπιο!

Την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024 μαζευτήκαμε στην αίθουσα του ολοημέρου όλα τα παιδιά των Α και Β τάξεων για να φτιάξουμε υπέροχες σαλάτες με τη βοήθεια της Δ/ντριας κ. Αναστασίας Λαφάρα και των δασκάλων κ.κ. Ψυρίδου Κατερίνας (Α) και Χριστίδου Όλγας(Β).

Κάναμε υπέροχη παρέα συζητώντας όλα τα παιδιά των Α και Β τάξεων για την υγιεινή διατροφή και την σημασία για την υγείας μας της σαλάτας με αγνά υλικά. Για μας όμως ήταν ακόμα πιο σημαντικό το γεγονός ότι τα λαχανικά της σαλάτας μας τα κόψαμε από το δικό μας θερμοκήπιο που τα παιδιά των Ε και Στ τάξεων τα φρόντιζαν μήνες τώρα.

Μάθαμε να τις φτιάχνουμε, αφού ζητήσαμε τη βοήθεια των παιδιών της Ε τάξης που έκοψαν τα λαχανικά, μετά τα πλύναμε προσεκτικά με τη βοήθεια των δασκάλων μας και τέλος αφού τα έκοψε η κυρία Διευθύντρια ρίξαμε αγνό παρθένο ελαιόλαδο, μηλόξυδο και αλάτι.

Συνοδεύσαμε το ψωμοτύρι μας με τις πεντανόστιμες σαλάτες μας, πιτούλες και στο τέλος μας κέρασαν και κέικ!

Περάσαμε όλοι μαζί φανταστικά!