Αρχείο ημέρας 11 Μαΐου 2023

Δράσεις μετάβασης και εθελοντισμού… αλλά αγγλιστί!

Στο πλαίσιο υλοποίησης των σχεδίων δράσης με θέματα τον εθελοντισμό και την μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό, η κ. Γιούρου Καλλιόπη, εκπ/κός Αγγλικών του σχολείου μας, υλοποίησε μία ευφάνταστη δράση: με αφορμή ένα κεφάλαιο στο βιβλίο των Αγγλικών με θέμα την ανακύκλωση αλλά και την παγκόσμια ημέρα της Γης που γιορτάσαμε πρόσφατα ( 22 Απριλίου), κινητοποίησε και ενέπνευσε τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄ τάξης του σχολείου μας να σχεδιάσουν, οργανώσουν και να υλοποιήσουν μια φιλόδοξη εργασία τάξης. Δημιούργησαν ενημερωτικές αφίσες για το θέμα αλλά και κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά. Στη συνέχεια  θέλησαν να τις εκθέσουν αλλά και να ενημερώσουν όλο το σχολείο για το θέμα αυτό, καθώς και να προτείνουν τις ιδέες τους στους υπόλοιπους συμμαθητές τους. Έτσι λοιπόν την Τρίτη 9 Μαΐου 2023 στήσανε μια έκθεση των δημιουργιών τους και μοιράστηκαν τις ιδέες τους για Επαναχρησιμοποίηση Ανακυκλώσιμων Υλικών. Ενημέρωσαν όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας για το θέμα, απάντησαν στις απορίες τους και στο τέλος μοίρασαν σε κάθε τάξη σχετικές ζωγραφιές, κρυπτόλεξα και παιχνίδια λέξεων στην Αγγλική γλώσσα με σκοπό να ασχοληθούν όλοι με το θέμα της ανακύκλωσης αλλά και της προστασίας του πλανήτη μας, σε συνεργασία με την κ. Καλλιόπη, στολίζοντας με τις ζωγραφιές τους όλες τις τάξεις του σχολείου.

Ταυτόχρονα προσκάλεσαν και τα νήπια του 6ου Νηπιαγωγείου στην τάξη των Αγγλικών και έδειξαν τις κατασκευές τους, μίλησαν για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υλικών στις πρωτότυπες κατασκευές! Με την βοήθεια της κ. Καλλιόπης Γιούρου μίλησαν τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά για την προστασία του περιβάλλοντος και την ευθύνη όλων μας να διατηρήσουμε αειφορικό το «Μεγάλο μας Σπίτι», τη «Γη μας» !!

Τα παιδιά πέρασαν πολύ όμορφα και δημιουργικά! Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ένιωσαν σημαντικοί και υπεύθυνοι ενεργοί πολίτες, σκοπός πολύ σημαντικός για το σχολείο μας!

Το 6ο Δημ. Σχολείο στο 4ο Δημοτικό Συμβούλιο Παίδων του Δήμου Η. Π. Νάουσας

Με μία πρωτοποριακή και εντυπωσιακή πρόταση, όπως χαρακτηρίστηκε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιο Βασιλείου, συμμετείχε το σχολείο μας σε έναν “θεσμό” που μετράει φέτος την 4η χρονιά υλοποίησής του.

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ημαθίας, που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Νάουσας και δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά  να παρουσιάσουν δημόσια μέσα από την ολομέλεια του «Δημοτικού Συμβουλίου Παίδων» τις δικές τους απόψεις, επιθυμίες, προτάσεις.

Οι μικροί/ές μαθητές/τριες  του Σχολείου μας, ως συνειδητοποιημένοι μελλοντικοί πολίτες, πρότειναν την δημιουργία ενός Κέντρου Υποστήριξης και Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Εφήβων (Κ.Υ.Δ.Α.Π.Ε.) στο αναξιοποίητο μέχρι στιγμής παλιό κτίριο της ΒΕΤΛΑΝΣ. Ένα κέντρο που θα στηρίζει ψυχολογικά τα παιδιά, τους εφήβους και τις οικογένειές τους και ταυτόχρονα θα τους/τις απασχολεί δημιουργικά. Ένα Κέντρο που μέσα από την προσφορά του θα μπορέσει να δώσει μια νέα πνοή στον τόπο μας.

Ακολουθεί το βίντεο, με το οποίο, τα παιδιά μας, συμμετείχαν στο 4ο Δημοτικό Συμβούλιο Παίδων του Δήμου Η.Π.Νάουσας. Το βίντεο δημιουργήθηκε στην σχολική τάξη. Η συμμετοχή και η παρουσία των παιδιών σ’ αυτό έχει την ενυπόγραφη συγκατάθεση των γονέων τους.