#RECEPTION#ERASMOUS +: «Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό: «Ένα μεγάλο βήμα σε μια ασφαλή και γνώριμη αγκαλιά» (Υιοθεσία νηπίων)

ERASMOUS +(2018-1-EL01-KA101-047178):

«Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό: Ένα μεγάλο βήμα σε μια ασφαλή και γνώριμη αγκαλιά»- «From PreSchool to Primary School: A Great Step in a safe and familiar embrace»

ΔΡΑΣΗ Ε΄ ΤΑΞΗΣ:

  • Υιοθεσία νηπίων

Μέσα από τις εμπειρίες μας τόσο ως δάσκαλοι όσο και ως γονείς αισθανθήκαμε την ανάγκη  να προσεγγίσουμε θεωρητικά και πρακτικά, το θέμα της ομαλής μετάβασης των νηπίων στο Δημοτικό Σχολείο, με δράσεις ενταγμένες σε ένα ευρύτερο και καλά σχεδιασμένο project, με τρόπο ολιστικό και οργανωμένο (Downer, Driscoll, and Pianta, 2006; Entwisle & Alexander, 1998).

Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάσαμε και εγκρίθηκε από το Erasmus+, ένα πρόγραμμα ομαλής μετάβασης των παιδιών που θα έρθουν από το 6ο Νηπιαγωγείο της Νάουσας στο σχολείο μας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε ανεπίσημα από τον Μάρτιο του 2018 και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2020. Έχει ως σκοπό να υποστηρίξει μέσα από οργανωμένες δράσεις και εκδηλώσεις, την προετοιμασία των παιδιών και των γονέων που θα φοιτήσουν στην Α΄ τάξη του σχολείου μας την επόμενη σχολική χρονιά 2018-19 και τη νέα προετοιμασία των παιδιών, των γονέων και των εκπ/κών στην μεθεπόμενη σχολική χρονιά 2019-20 (Briggs, 1997; McCain & Mustard, 1999; Rosenkoetter, Whaley, Hains and Pierce, 2001; Dockett & Perry, 2001).

Στα πλαίσια λοιπόν αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος και των κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και δράσεων των Νηπίων με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δημοτικού, πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:

ΔΡΑΣΗ Ε΄ ΤΑΞΗΣ: Υιοθεσία Νηπίων

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός κ. Τσάντζου Ελένη

Σκοπός αυτής της δραστηριότητας ήταν να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των νηπίων.

Οι μαθητές της Ε΄ τάξης ενημερώθηκαν από την εκπαιδευτικό κ.  Τσάντζου Ελένη, για το θεσμό υιοθεσίας νηπίων, για τη χρησιμότητά του και τους σκοπούς που επιδιώκει. Προβλήθηκε ο ρόλος του μεγάλου σε ηλικία και κύρος μαθητή «κηδεμόνα», που θα λειτουργεί ως «υποκατάστατο» του γονιού στο σχολείο κατά τη διάρκεια φοίτησης στην Α΄ τάξη των πρώην νηπίων και θα συμβάλει στην ομαλή ένταξή τους σ? αυτό.

Η εκπαιδευτικός κ. Ελένη αφού συζήτησε και εξήγησε στα παιδιά της Ε΄ τάξης για τη σοβαρότητα, την δέσμευση και την ευθύνη που αποπνέει ο ρόλος του «προστάτη-κηδεμόνα» για κάθε νήπιο, κατά τη διάρκεια όλων των μηνών της επόμενης σχολικής χρονιάς, κάλεσε τα παιδιά να δηλώσουν τη συμμετοχή τους. Τα παιδιά αβίαστα, με χαρά και προθυμία ανταποκρίθηκαν στο σύνολό τους στο κάλεσμα της κ. Ελένης.

Στη συνέχεια και σε  πρώτη φάση τα παιδιά της Ε΄ τάξης έστειλαν επιστολή – πρόσκληση στα νήπια για μια συνάντηση γνωριμίας με σκοπό την δημιουργία φιλικών σχέσεων.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Ε΄ ΤΑΞΗΣ

Την πρόσκληση διάβασε στα νήπια η νηπιαγωγός, κ. Δημητριάδου Μαρία, η οποία και συζήτησε μαζί τους λεπτομέρειες της υιοθεσίας και έλυσε πιθανές απορίες τους.

Τα νήπια και όπως αποδείχτηκε αργότερα και οι γονείς των νηπίων αποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την ιδέα της υιοθεσίας.

Στις 11 Ιουνίου 2018 λοιπόν,  νήπια και μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης συναντήθηκαν στο σχολείο και υπέγραψαν από κοινού τα πιστοποιητικά υιοθεσίας.

Μετά τις υπογραφές τα «ζευγάρια» κατέβηκαν χέρι -χέρι στην αυλή για το πρώτο κοινό τους διάλειμμα στο Δημοτικό Σχολείο, ως μια πολύ γλυκιά  αρχή στον μακρύ αλλά δημιουργικό δρόμο υλοποίησης της δέσμευσης που ανέλαβαν.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ

4

1

3

Σχετικά με 6dimnaou

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας με τη δημιουργία της παρούσας ιστοσελίδας, ευελπιστεί να καλλιεργήσει μια μορφή διαδικτυακής επικοινωνίας με την ευρύτερη σχολική κοινότητα, τους γονείς αλλά και τους φίλους...