ERASMOUS +: «Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό: «Ένα μεγάλο βήμα σε μια ασφαλή και γνώριμη αγκαλιά» (Β΄ ΤΑΞΗ)

ERASMOUS +(2018-1-EL01-KA101-047178):

«Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό: Ένα μεγάλο βήμα σε μια ασφαλή και γνώριμη αγκαλιά»- «From PreSchool to Primary School: A Great Step in a safe and familiar embrace»

ΔΡΑΣΕΙΣ Β΄ ΤΑΞΗΣ:

  • Επίσκεψη των νηπίων στη Β΄ τάξη και παρουσίαση του προγράμματός τους για τη διατροφή ? Πρωινό γεύμα με τη Β΄ τάξη
  • «Μαζί μια μέρα στον αέρα, Νήπια και Δευτέρα»- Κοινός εορτασμός Παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος

Μέσα από τις εμπειρίες μας τόσο ως δάσκαλοι όσο και ως γονείς αισθανθήκαμε την ανάγκη  να προσεγγίσουμε θεωρητικά και πρακτικά, το θέμα της ομαλής μετάβασης των νηπίων στο Δημοτικό Σχολείο, με δράσεις ενταγμένες σε ένα ευρύτερο και καλά σχεδιασμένο project, με τρόπο ολιστικό και οργανωμένο (Downer, Driscoll, and Pianta, 2006; Entwisle & Alexander, 1998).

Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάσαμε και εγκρίθηκε από το Erasmus+, ένα πρόγραμμα ομαλής μετάβασης των παιδιών που θα έρθουν από το 6ο Νηπιαγωγείο της Νάουσας στο σχολείο μας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε ανεπίσημα από τον Μάρτιο του 2018 και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2020. Έχει ως σκοπό να υποστηρίξει μέσα από οργανωμένες δράσεις και εκδηλώσεις, την προετοιμασία των παιδιών και των γονέων που θα φοιτήσουν στην Α΄ τάξη του σχολείου μας την επόμενη σχολική χρονιά 2018-19 και τη νέα προετοιμασία των παιδιών, των γονέων και των εκπ/κών στην μεθεπόμενη σχολική χρονιά 2019-20 (Briggs, 1997; McCain & Mustard, 1999; Rosenkoetter, Whaley, Hains and Pierce, 2001; Dockett & Perry, 2001).

Στα πλαίσια λοιπόν αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος και των κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων των Νηπίων με τους μαθητές του Δημοτικού, πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:

 

 

 

1η δράση: Επίσκεψη των νηπίων στη Β΄ τάξη και παρουσίαση του προγράμματός τους για τη διατροφή ? Πρωινό γεύμα με τη Β΄ τάξη

 

Στις 22 Μαΐου 2018 τα νήπια επισκέφτηκαν την Α1 τάξη του σχολείου μας, όπου και παρουσίασαν μαζί με τη Νηπιαγωγό τους, κ. Δημητριάδου Μαρία, μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποίησαν στη σχολική χρονιά 2017- 18, με θέμα την αξία της σωστής διατροφής στην υγεία των παιδιών. Με το πέρας της εκδήλωσης τα νήπια δέχτηκαν πρόταση από την εκπαιδευτικό της Β΄ τάξης, κ. Λιόλιου Ολυμπία, να ξαναπαρουσιάσουν το ίδιο πρόγραμμα, την επόμενη μέρα, 23 Μαΐου 2018 στους/στις μαθητές/ριες της Β΄τάξης.

Μετά την παρουσίαση του προγράμματος των νηπίων στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου ακολούθησε πρωινό γεύμα στην αίθουσα της Β΄ τάξης, με τη συμμετοχή της Δ/ντριας κ. Αναστασίας Λαφάρα και της εκπ/κού κ. Τσάντζου Ελένης. Τα νήπια συζήτησαν με τις εκπ/κούς και τη Διευθύντρια για το είδος και της ποιότητα των τροφών που περιελάμβανε το πρωινό τους και φυσικά μέσα από τη χαλαρή ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε τα νήπια ήρθαν πολύ κοντά μετο νεο περιβάλλον και τις εκπαιδευτικούς.

Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, διασκεδαστική και πολλή τρυφερή η επαφή των νηπίων με τις εκπαιδευτικούς που ετοίμασαν και πρόσφεραν το πρωινό.

Στο τέλος της εκδήλωσης η δασκάλα της Β΄τάξης, κ. Λιόλιου Ολυμπία κάλεσε τα νήπια στις 5 Ιουνίου 2018 στην αυλή του σχολείου για να γιορτάσουν μαζί την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος.

2

8

11!!

14

2η δράση: «Μαζί μια μέρα στον αέρα, Νήπια και Δευτέρα»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 5 ιουνίου 2018, τα νήπια και τα παιδιά της Β΄ τάξης αντάμωσαν ξανά, αυτή τη φορά στη σχολική αυλή, με σκοπό τη βιωματική γνωριμία των νηπίων  με τους εξωτερικούς χώρους του σχολείου. Όλοι μαζί παιδιά και εκπαιδευτικοί, και με την Διευθύντρια κ. Αναστασία Λαφάρα παρούσα, φύτεψαν, πότισαν και περιποιήθηκαν λουλούδια στον κήπο του σχολείου, κάθε τάξη τραγούδησε τα δικά της τραγούδια, χόρεψαν και ένιωσαν ζεστασιά και οικειότητα.

1

5

11

Σχετικά με 6dimnaou

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας με τη δημιουργία της παρούσας ιστοσελίδας, ευελπιστεί να καλλιεργήσει μια μορφή διαδικτυακής επικοινωνίας με την ευρύτερη σχολική κοινότητα, τους γονείς αλλά και τους φίλους...