ERASMOUS +: «Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό: «Ένα μεγάλο βήμα σε μια ασφαλή και γνώριμη αγκαλιά» (Α2 ΤΑΞΗ)

ERASMOUS +(2018-1-EL01-KA101-047178):

«Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό: Ένα μεγάλο βήμα σε μια ασφαλή και γνώριμη αγκαλιά»- «From PreSchool to Primary School: A Great Step in a safe and familiar embrace»

ΔΡΑΣΕΙΣ Α2 ΤΑΞΗΣ:

  • Επίσκεψη γνωριμίας ? Ένα νέο μάθημα του Δημοτικού: «Η Ευέλικτη Ζώνη»
  • Συμμετοχή νηπίων σε παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος Α2 τάξης

Mέσα από τις εμπειρίες μας τόσο ως δάσκαλοι όσο και ως γονείς αισθανθήκαμε την ανάγκη  να προσεγγίσουμε θεωρητικά και πρακτικά, το θέμα της ομαλής μετάβασης των νηπίων στο Δημοτικό Σχολείο, με δράσεις ενταγμένες σε ένα ευρύτερο και καλά σχεδιασμένο project, με τρόπο ολιστικό και οργανωμένο (Downer, Driscoll, and Pianta, 2006; Entwisle & Alexander, 1998).

Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάσαμε και εγκρίθηκε από το Erasmus+, ένα πρόγραμμα ομαλής μετάβασης των παιδιών που θα έρθουν από το 6ο Νηπιαγωγείο της Νάουσας στο σχολείο μας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε ανεπίσημα από τον Μάρτιο του 2018 και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2020. Έχει ως σκοπό να υποστηρίξει μέσα από οργανωμένες δράσεις και εκδηλώσεις, την προετοιμασία των παιδιών και των γονέων που θα φοιτήσουν στην Α΄ τάξη του σχολείου μας την επόμενη σχολική χρονιά 2018-19 και τη νέα προετοιμασία των παιδιών, των γονέων και των εκπ/κών στην μεθεπόμενη σχολική χρονιά 2019-20 (Briggs, 1997; McCain & Mustard, 1999; Rosenkoetter, Whaley, Hains and Pierce, 2001; Dockett & Perry, 2001).

Στα πλαίσια λοιπόν αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος και των κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων των Νηπίων με τους μαθητές του Δημοτικού, πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:

1Η ΔΡΑΣΗ: Επίσκεψη γνωριμίας ? Ένα νέο μάθημα του Δημοτικού: «Η Ευέλικτη Ζώνη»

Στις 9 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη των νηπίων στην Α2 τάξη ? η δεύτερη σε σειρά επίσκεψή τους σε τάξη του Δημοτικού- με σκοπό τη γνωριμία μεταξύ των παιδιών του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού. Οι μαθητές/ριες της Α2 τάξης με υπεύθυνη δασκάλα την κ. Χριστίδου Όλγα, υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και τη νηπιαγωγό τους, κ. Δημητριάδου Μαρία!Αφού συστήθηκαν και γνωρίστηκαν, τα παιδιά του Δημοτικού παρουσίασαν τα μαθήματα που περιλαμαβάνει το πρόγραμμά τους και επικεντρώθηκαν στο μάθημα της Ευέλικτης ζώνης.

Στη συνέχεια η δασκάλα κ. Χριστίδου αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποίησε η Α2΄ τάξη με τίτλο «ΣΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΘΑ ΨΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΦΑΒΗΤΑ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ». Οι μαθητές/ριες της τάξης διάβασαν και παρουσίασαν παραμύθια του Αισώπου, τα τραγούδησαν, τα χόρεψαν και τα ζωγράφισαν μαζί με τα νήπια.

Τα νήπια ενθουσιάστηκαν στην ιδέα να μάθουν την αλφαβήτα μέσα από παραμύθια και ζήτησαν να πάρουν μέρος με κάποιον τρόπο στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Α2΄ τάξης. Μετά από συζήτηση αποφασίστηκε να συμμετέχουν τα νήπια με δικό τους δρώμενο στην τελική παρουσίαση του προγράμματος και ορίστηκαν δύο ραντεβού στις 30 Μαΐου και 6 Ιουνίου για να γίνουν οι κοινές πρόβες.

Η πρώτη επίσκεψη των Νηπίων στην Α2΄ τάξη έκλεισε με ελεύθερο παιχνίδι στην αυλή του σχολείου.

2Η ΔΡΑΣΗ: Συμμετοχή νηπίων σε παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος Α2 τάξης

Την Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018 και ώρα 6.30 μ.μ., οι μαθητές/ριες της Α2΄ τάξης, μαζί με τη δασκάλα τους, αποχαιρέτησαν τη σχολική χρονιά με μια καλοκαιρινή γιορτούλα, στην οποία παρουσίασαν μαζί με τα νήπια το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα με τίτλο« ΣΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΘΑ ΨΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΦΑΒΗΤΑ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ»

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού αλλά και νήπια ζωντάνεψαν τους μύθους του Αισώπου με πολύ  χιουμοριστική διάθεση. Δραματοποίησαν τα παραμύθια του Αισώπου, τα χόρεψαν και τα τραγούδησαν, με εξαιρετική επιτυχία μπροστά στους γονείς και συμμαθητές/ριες τους.

2

3

6

7

Όλγα 1

 

Σχετικά με 6dimnaou

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας με τη δημιουργία της παρούσας ιστοσελίδας, ευελπιστεί να καλλιεργήσει μια μορφή διαδικτυακής επικοινωνίας με την ευρύτερη σχολική κοινότητα, τους γονείς αλλά και τους φίλους...