ERASMOUS +: «Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό: «Ένα μεγάλο βήμα σε μια ασφαλή και γνώριμη αγκαλιά» (Α1 ΤΑΞΗ)

ERASMOUS +(2018-1-EL01-KA101-047178):

«Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό: Ένα μεγάλο βήμα σε μια ασφαλή και γνώριμη αγκαλιά»- «From PreSchool to Primary School: A Great Step in a safe and familiar embrace»

ΔΡΑΣΕΙΣ Α1 ΤΑΞΗΣ:

  • Επίσκεψη γνωριμίας
  • Επαφή με μαθήματα του Δημοτικού
  • Αλληλοδιδασκαλία
  • Συμμετοχή νηπίων σε εκδήλωση -παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος Α1΄ τάξης

Μέσα από τις εμπειρίες μας τόσο ως δάσκαλοι όσο και ως γονείς αισθανθήκαμε την ανάγκη  να προσεγγίσουμε θεωρητικά και πρακτικά, το θέμα της ομαλής μετάβασης των νηπίων στο Δημοτικό Σχολείο, με δράσεις ενταγμένες σε ένα ευρύτερο και καλά σχεδιασμένο project, με τρόπο ολιστικό και οργανωμένο (Downer, Driscoll, and Pianta, 2006; Entwisle & Alexander, 1998).

Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάσαμε και εγκρίθηκε από το Erasmus+, ένα πρόγραμμα ομαλής μετάβασης των παιδιών που θα έρθουν από το 6ο Νηπιαγωγείο της Νάουσας στο σχολείο μας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε ανεπίσημα από τον Μάρτιο του 2018 και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2020. Έχει ως σκοπό να υποστηρίξει μέσα από οργανωμένες δράσεις και εκδηλώσεις, την προετοιμασία των παιδιών και των γονέων που θα φοιτήσουν στην Α΄ τάξη του σχολείου μας την επόμενη σχολική χρονιά 2018-19 και τη νέα προετοιμασία των παιδιών, των γονέων και των εκπ/κών στην μεθεπόμενη σχολική χρονιά 2019-20 (Briggs, 1997; McCain & Mustard, 1999; Rosenkoetter, Whaley, Hains and Pierce, 2001; Dockett & Perry, 2001).

Στα πλαίσια λοιπόν αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος και των κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων των Νηπίων με τους μαθητές του Δημοτικού, πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:


 

Τμήμα Α1 (υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Ψυρίδου Αικατερίνη)

6ο Νηπιαγωγείο Νάουσας (υπεύθυνη Νηπιαγωγός: Δημητριάδου Μαρία)

1η Δράση:

1η Επίσκεψη των νηπίων στην τάξη μας – Γνωριμία

Στις 8 Μαΐου 2018, πραγματοποιήσαμε την πρώτη προγραμματισμένη επίσκεψη των νηπίων στην τάξη με σκοπό τη γνωριμία μεταξύ των παιδιών του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού. Τους δείξαμε τα βιβλία και τις τσάντες μας και τους είπαμε τι μαθήματα κάνουμε στο δημοτικό. Μιλήσαμε για τις ομοιότητες και τις διαφορές των δύο σχολείων. Τα νήπια έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετείχαν στη συζήτηση. Οι μαθητές/ριες της Α1 τάξης χάρισαν στα παιδιά του νηπιαγωγείου από ένα χάρτινο λουλούδι που κατασκεύασαν οι ίδιοι/ες.

2η Δράση:

2η Επίσκεψη των νηπίων στη τάξη μας- Επαφή με μαθήματα του Δημοτικού

Στις 15 Μαΐου 2018, πραγματοποιήσαμε τη δεύτερη προγραμματισμένη επίσκεψη των νηπίων στην Α1 τάξη του Δημοτικού, με σκοπό την παρακολούθηση διδασκαλίας στο μάθημα της γλώσσας. Οι μαθητές/ριες της Α1 τάξης χωρισμένοι/ες σε ομάδες σε ρόλο εκπαιδευτικού, σε συνεργασία με τη δασκάλα τους  ακολουθώντας μια πορεία διδασκαλίας, παρουσίασαν στα νήπια παρουσία των νηπιαγωγών, ένα μάθημα από το πρώτο τεύχος του βιβλίου της γλώσσας. Τα νήπια συμμετείχαν στο μάθημα με ερωτήσεις, απαντήσεις και ζωγραφιές. Στο τέλος τραγούδησαμε όλοι/ες μαζί το τραγούδι του μαθήματος και παρακολούθησαμε ένα σχετικό βίντεο.

3η Δράση:

3η επίσκεψη των Νηπίων την τάξη μας: Αλληλοδιδασκαλία

Στις 22 Μαΐου 2018, τα νήπια επισκέφτηκαν για μία ακόμα φορά την τάξη μας (Α1). Στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης και σε συνεργασία με τη Νηπιαγωγό οργανώθηκαν δράσεις ανταλλαγής διδακτικών εμπειριών για τα παιδιά. ΟΙ μαθητές/τριες της Α΄ τάξης ανέλαβαν να παρουσιάσουν στα νήπια ένα παραμύθι και τα νήπια να παρουσιάσουν στα παιδιά του Δημοτικού ένα μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποίησαν στη σχολική χρονιά που πέρασε. Έτσι τα παιδιά του Δημοτικού αφηγήθηκαν, δραματοποίησαν, τραγούδησαν, χόρεψαν και ζωγράφισαν το παραμύθι τους μαζί με τα νήπια και τα νήπια στη συνέχεια, αναλαμβάνοντας το ρόλο του «δασκάλου» με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση μίλησαν για την αξία της διατροφής στην υγεία των παιδιών και κάλεσαν τα παιδιά του Δημοτικού να κάνουν μαζί τους μια αφίσα με το ίδιο θέμα.

Παραγωγή γραπτού λόγου από μαθητές της Α΄ τάξης μετά την επίσκεψη των νηπίων

Τις προάλλες μας επισκέφτηκαν για τρίτη φορά τα νήπια στην τάξη μας.

Εμείς τους περιμέναμε πώς και πώς γιατί τους είχαμε μία έκπληξη. Τους κάναμε μάθημα στη Γλώσσα. Ο Δήμος, ο Στέλιος και ο Στέφανος έγιναν «δάσκαλοι» και δίδαξαν αυτοί το μάθημα, όπως η κυρία. Άλλος διάβαζε και άλλος έκανε ερωτήσεις όπως: τι κατάλαβαν, ποιος μπορεί να πει το παραμύθι με δικά του λόγια , αν τους άρεσε και τέτοια. Το μάθημα ήταν: « Το παράξενο ταξίδι της Συννεφένιας».

Στη συνέχεια είδαμε και το βίντεο με το τραγούδι και το τραγουδήσαμε όλοι μαζί. Στο τέλος τους δώσαμε να ζωγραφίσουν κάτι σχετικό με το παραμύθι. Πριν φύγουν τους κάναμε κι ένα δωράκι, μία κορόνα σαν κι αυτή του βασιλιά Φωτιά και της Συννεφένιας!!!

Περάσαμε τέλεια! Έχει πλάκα τελικά να κάνεις το δάσκαλο!

Δήμος Κ. Στέφανος Τ.

4η Δράση:

Πρόσκληση σε παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος της Α1΄ τάξης

Στις 7 Ιουνίου 2018, έγινε η παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Μαγευτικές διαδρομές στην τέχνη ? Γιάννης Ρίτσος», που υλοποίησε η Α1΄ τάξη, παρουσία γονέων, μαθητών/ριων και εκπαιδευτικών Δημοτικού και Νηπιαγωγείου, σε πολιτιστικό χώρο του Δήμου Νάουσας. Τα νήπια και οι γονείς τους έλαβαν προσωπική πρόσκληση για να την παρακολουθήσουν. Στο τέλος της εκδήλωσης κλήθηκαν στη σκηνή οι γονείς και τα νήπια για να χορέψουν και να τραγουδήσουν γνωστούς μελοποιημένους στίχους του Γιάννη Ρίτσου στο τραγούδι «Αν όλα τα παιδιά της γης», ανοίγοντας έτσι τον κύκλο της συντροφιάς. Η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε απέπνεε αγάπη και ζεστασιά, αποδεικνύοντας με τον πιο βιωματικό τρόπο ότι οι δράσεις του προγράμματος που υλοποιούμε βοηθούν στην ομαλότερη μετάβαση των νηπίων στο Δημοτικό σχολείο.

Γονείς και μαθητές/ριες έγιναν μια μεγάλη παρέα με τα μέλη της να νοιάζονται και να αγκαλιάζουν το ένα το άλλο! 

1

2

3

4

5

 

Σχετικά με 6dimnaou

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας με τη δημιουργία της παρούσας ιστοσελίδας, ευελπιστεί να καλλιεργήσει μια μορφή διαδικτυακής επικοινωνίας με την ευρύτερη σχολική κοινότητα, τους γονείς αλλά και τους φίλους...