Πολλά συγχαρητήρια!!! για την πρόκριση στο 6ο μαθητικό συνέδριο Πληροφορικής!

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε ότι η ΣΤ΄ τάξη του σχολείου μας επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο 8ο μαθητικό συνέδριο πληροφορικής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, στις 8, 9 και 10 του Απρίλη.

Οι μαθητές/ριες μας συμμετέχουν με εργασία που δομήθηκε με επιστημονικές προδιαγραφές, κρίθηκε και επιλέχθηκε από ομάδα κριτών για να παρουσιαστεί ως e-poster  και στο e- poster show  από τα ίδια τα παιδιά στο συνεδριακό κέντρο Νόησις στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 9 Απριλίου 9.00-13.00 το πρωί. Υπεύθυνη δασκάλα και αρωγός στην προσπάθεια των παιδιών είναι η κ. Τσάντζου Ελένη.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας, που αγωνίστηκαν και ταξίδεψαν με συνοδοιπόρο τους τη δασκάλα τους  για να γευτούν τη χαρά της δημιουργίας και της γνώσης παρέα με τις νέες τεχνολογίες ….σε μια κοινωνία της πληροφορίας …

Σας παραθέτουμε και όλη την εργασία των παιδιών, χωρίς τα βίντεο …

 

6ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής
Θέμα: «Σχεδιασμός και παρουσίαση project»

Επιβλέπουσα εκπαιδευτικός:
Τσάντζου Ελένη (κλάδος ΠΕ70)

Περίληψη
Η παρούσα εργασία αφορά τρία projects που δημιούργησαν ορισμένα από τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης του 6ου Ολοήμερου Δ.Σ. Νάουσας, με θέματα:
«Το έπος του 1940- Κατοχή»
«Μαγειρεύοντας? τις αγαπημένες μας συνταγές»
«Μικρασιατική καταστροφή ? Κυπριακή Τραγωδία – Ιστορίες προσφυγιάς μέσα στην οικογένειά μας»
Τα παραπάνω projects δημιουργήθηκαν από τα ίδια τα παιδιά σε συνεργασία με την εκπ/κό στα πλαίσια τόσο της ευέλικτης ζώνης όσο και ως θέμα αυτόνομων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων. Όλα τα παιδιά έμαθαν να σχεδιάζουν, να πραγματοποιούν και να παρουσιάζουν μόνοι/ες τα δικά τους projects, χρησιμοποιώντας τις ΤΠΕ. Έμαθαν να περιηγούνται με ασφάλεια στο διαδίκτυο, να συγκεντρώνουν υλικό, να το επεξεργάζονται, να το μετατρέπουν και τελικά να το παρουσιάζουν μέσα από προγράμματα όπως το word και το movie maker.
Λέξεις κλειδιά: project, movie maker
1. Εισαγωγή
Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2013- 2014 οι μαθητές/τριες της Στ΄ τάξης θα μάθουν να σχεδιάζουν, να οργανώνουν, να πραγματοποιούν και να παρουσιάζουν τα δικά τους σχέδια εργασίας (projects).
Η πρωτοβουλία για να ξεκινήσει ένα project ανήκει στους/τις ίδιους/ες τους/τις μαθητές/τριες, ως επακόλουθο ενός προγράμματος που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη χρονιά με χρήση ΤΠΕ . Γι’ αυτό συμμετέχουν ενεργά στο σχεδιασμό και την υλοποίησή του με ιδιαίτερο ζήλο και ευχαρίστηση.
Τα projects αφορούν σε όλα τα μαθήματα, που διδάσκονται τα παιδιά.
1.A. Περιγραφή του προγράμματός μας
Παιδαγωγικοί στόχοι
? Οι μαθητές/τριες να μάθουν να σχεδιάζουν, να οργανώνουν, να πραγματοποιούν και να παρουσιάζουν τα δικά τους σχέδια εργασίας (project)
? Να καλλιεργήσουν την αυτενέργεια και τη δημιουργικότητά τους.
? Να καλλιεργήσουν την κριτική τους ικανότητα.
? Να νιώσουν τη χαρά της ανακαλυπτικής μάθησης.
? Να εξοικειωθούν με τη συνεργατική ?ομαδική δραστηριότητα.
? Να εξασκηθούν στην κατανόηση, αποσαφήνιση και επίλυση προβλημάτων.
? Να πραγματοποιήσουν άνοιγμα του σχολείου τους στη ζωή και στην αλληλεπίδρασή του με την κοινωνία.
? Να εξοικειωθούν με τη χρήση του Η/Υ. Να μάθουν να τον θεωρούν πολύτιμο εργαλείο οργάνωσης, εμπλουτισμού και εντυπωσιακής παρουσίασης της εργασίας τους.
? Να μάθουν να χρησιμοποιούν με ασφάλεια το διαδίκτυο και να συνειδητοποιήσουν ότι το «πολύτιμο εργαλείο» που είναι ένας Η/Υ μπορεί αν δεν προσέξουν να τους/τις βλάψει.
1.B .Μεθοδολογία
Α. Οι μαθητές/τριες αρχικά διδάχθηκαν τη μέθοδο project. Μελέτησαν έτοιμες εργασίες άλλων μαθητών και έμαθαν να ακολουθούν στις δικές τους τα παρακάτω βήματα:
Βήμα 1ο: Επιλογή θέματος
Βήμα 2ο: Συγκρότηση ομάδας εργασίας
Βήμα 3ο: Καθορισμός σκοπού και στόχων
Βήμα 4ο: Εντοπισμός των θεματικών υπο-ενοτήτων
Βήμα 5ο: Συλλογή δεδομένων
Βήμα 6ο : Ανατροφοδότηση
Βήμα 7ο : Επαναπροσδιορισμός / επεξεργασία στόχων
Βήμα 8ο : Προγραμματισμός δραστηριοτήτων
Βήμα 9ο : Σύνθεση – Ταξινόμηση – Αρχειοθέτηση υλικού
Βήμα 10Ο : Οργάνωση της παρουσίασης
Βήμα 11ο : Τελική παρουσίαση /διάχυση αποτελεσμάτων
Βήμα 12ο : Αξιολόγηση
Βήμα 13ο : Δημοσίευση εργασίας στην ιστοσελίδα του σχολείου- εκτύπωσή της.
Β. Οι μαθητές/τριες προχωρούν στη δημιουργία δικών τους projects. Τους/τις προτείνονται πιθανά σχέδια εργασίας εν μέρει καθοδηγούμενα, αλλά και η δυνατότητα δικών τους επιλογών.
1.Γ. Σύνδεση με άλλα γνωστικά αντικείμενα
Γλώσσα (Κατανόηση γραπτού και προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου)
Μαθηματικά (Επεξεργασία, ταξινόμηση και αξιολόγηση δεδομένων)
Αισθητική Αγωγή ? Εικαστικά (δημιουργία αφίσας, κολάζ?)
Εξοικείωση με τη χρήση των προγραμμάτων του Η/Υ word, power point, excel, και movie maker, πλοήγηση στο διαδίκτυο.
1.Δ. Τα projects που ολοκληρώθηκαν
Σύντομη αναφορά στη σύνδεση των projects με προγράμματα του Η/Υ
Μέχρι αυτή τη στιγμή «έτρεξαν» και ολοκληρώθηκαν τα παρακάτω projects:
1.Δ.α.Project: «Το έπος του 1940- Κατοχή»
Το συγκεκριμένο project προηγήθηκε της «υποχρέωσης», που ανέλαβαν οι μαθητές/τριες της Στ΄τάξης να οργανώσουν και να παρουσιάσουν σε όλο το σχολείο το χρονικό του έπους του 1940 και τα γεγονότα της Κατοχής, που σημάδεψαν τον τόπο μας.
Όλοι/ες οι μαθητές/τριες- χωρισμένοι/ες σε 4 ομάδες ανέλαβαν την έρευνα και τη συλλογή υλικού για το έπος του 1940 και την κατοχή στην Ελλάδα.
Επεξεργάστηκαν και παρουσίασαν το υλικό τους μέσα στην τάξη. Μεταξύ άλλων οι τέσσερις ομάδες συγκέντρωσαν και παρουσίασαν κείμενα και εικόνες, videos και λογοτεχνικό υλικό που δημιουργήθηκε για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Επίσης μελέτησαν τα γεγονότα που «βύθισαν» την οικονομία του τόπου μας στα χρόνια της κατοχής και τα συνέδεσαν με τη σημερινή οικονομική κρίση.
Έγραψαν κείμενα σχετικά με τα παραπάνω και τα δημοσίευσαν στην ιστοσελίδα του σχολείου μας.
Τέλος σε ένα κοινό τεύχος- ηλεκτρονικό βιβλίο, συγκέντρωσαν το υλικό όλων των ομάδων, το οποίο εκτυπώθηκε και δημοσιεύθηκε επίσης στην ιστοσελίδα του σχολείου.
Κάθε παιδί δημιούργησε το δικό του e-mail- με τη σύμφωνη γνώμη του γονέα του- και έλαβε για να αποθηκεύσει το ηλεκτρονικό του βιβλίο.
Γνωστικά αντικείμενα προγραμμάτων του H/Y
Χρήση του word (συγγραφή και μορφοποίηση κειμένων, διαμόρφωση σελίδων και παραγράφων, εισαγωγή και μορφοποίηση εικόνων, πινάκων?)
Δημιουργία και χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Πλοήγηση στο διαδίκτυο- χρήση μηχανών αναζήτησης (αναζήτηση κειμένων και εικόνων από «έγκυρες» πηγές- εύρεση οπτικοακουστικού υλικού στο youtube)
1.Δ.β. Project: «Μαγειρεύοντας? τις αγαπημένες μας συνταγές»
Με αφορμή την ενότητα του βιβλίου της Γλώσσας που αναφέρεται στη διατροφή και στα πλαίσια της εκμάθησης του τρόπου συγγραφής μιας συνταγής αποφάσισαν οι ίδιοι/ες μαθητές/τριες να ασχοληθούν με «μαγειρέματα»
Όλοι/ες οι μαθητές/τριες ανέλαβαν να καταγράψουν τις αγαπημένες τους συνταγές.
Κάποιοι/ες όμως από αυτούς/ές πρότειναν να μαγειρέψουν οι ίδιοι/ες τις αγαπημένες συνταγές τους, να βιντεοσκοπήσουν τους εαυτούς τους να τις μαγειρεύουν και τέλος να προβάλλουν τη δουλειά τους στην τάξη σε μια μικρή ατομική «γιορτή», στην οποία θα κερνούσαν τα παρασκευάσματά τους.
Τα 11 από τα 19 παιδιά της τάξης δημιούργησαν τη δική τους μικρή ταινία μαγειρικής.
Μελλοντικός στόχος όλων των μαθητών/τριων είναι να τυπώσουν όλες τις συνταγές τους. σε ένα τεύχος- δώρο για τη γιορτή της μητέρας. Να διοργανώσουν μια μεγάλη γιορτή για τις μανούλες τους να μαγειρέψουν γι? αυτές και να παρουσιάσουν τις ταινίες τους.
Γνωστικά αντικείμενα προγραμμάτων του H/Y
Χρήση του προγράμματος movie maker (εισαγωγή ταινίας, λεζάντας και τίτλου, εισαγωγή μουσικής, διαίρεση ταινίας και μουσικής?)
Μετατροπή αρχείων mp4 από την κάμερα των μαθητών/τριων σε wmv, «κατέβασμα» μουσικών κομματιών από το διαδίκτυο?
1.Δ.γ. Project: «Μικρασιατική καταστροφή ? Κυπριακή τραγωδία – Ιστορίες προσφυγιάς μέσα στην οικογένειά μας»
Το συγκεκριμένο project συνδέθηκε με το μάθημα της ιστορίας που διδάσκονται τα παιδιά στην Στ΄ τάξη.
Λόγω του ότι πολλά παιδιά είναι απόγονοι προσφυγικών οικογενειών της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Κύπρου αποφάσισαν να μάθουν την προσωπική- οικογενειακή τους προσφυγική ιστορία.
Ρώτησαν τους συγγενείς τους για τα χρόνια της δοκιμασίας και της προσφυγιάς και κατέγραψαν μνήμες και συναισθήματα σε κείμενα και σε αφίσες, έφεραν στο σχολείο φωτογραφίες από τα δύσκολα εκείνα χρόνια.
Μεταξύ άλλων εργασιών που πραγματοποιήθηκαν η μαθήτρια, Στεφανία- Ειρήνη Χατζηστυλλή κυπριακής καταγωγής, πήρε συνέντευξη από τους Κύπριους παππού και γιαγιά της, πρόσφυγες του 1974.
Παρουσίασε στην τάξη την ιστορία της οικογένειάς τους στις μέρες πριν και κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής καθώς και τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς, μέσα από την προβολή ενός έργου του movie maker διάρκειας 20 λεπτών.
Συνεργάστηκε με το συμμαθητή της, Γιώργο Τσιάντσιο και πλαισίωσε την συνέντευξή της με εικόνες από την κυπριακή τραγωδία και με κείμενα που εξηγούσαν την κατάσταση στο νησί πριν την εισβολή και κατά τη διάρκειά της.
Πλαισίωσε επίσης και με οικογενειακές φωτογραφίες του 1974 την αφήγηση και την παρουσίαση της ιστορίας της, και τέλος με ένα τραγούδι που έγραψε και τραγούδησε ο αδερφός της για το ίδιο θέμα.
Η ταινία, που είχε τίτλο «Η κυπριακή τραγωδία – Μια πληγή ακόμα ανοιχτή», είναι και αυτή που θα παρουσιαστεί -αν η συμμετοχή των παιδιών εγκριθεί- στο Συνέδριο.
Γνωστικά αντικείμενα προγραμμάτων του H/Y
Χρήση scanner για αποθήκευση εικόνων στον Η/Υ και εισαγωγή τους σε έργο του movie maker.
Αποθήκευση εικόνων και αποσπασμάτων μουσικής από το διαδίκτυο.
Χρήση του προγράμματος movie maker (εισαγωγή αποσπάσματος ταινίας, λεζάντας και τίτλου, εισαγωγή εικόνων, κειμένων και μουσικής, διαίρεση ταινίας και μουσικής?)
Μετατροπή αρχείων mp4 από την κάμερα της μαθήτριας σε wmv.
Βιβλιογραφία
1.ΙορδανίδουΑ., Κανελλοπούλου Ν., Κοσμά Ε., Κουταβά Β., Οικονόμου Π., Παπαϊωάννου Κ. (2014). Γλώσσα – Βιβλίο Μαθητή. (ενότητα Δ. σελ. 39-45) ΑΘΗΝΑ . ΥΠΘΠΑ .
2.ΙορδανίδουΑ., Κανελλοπούλου Ν., Κοσμά Ε., Κουταβά Β., Οικονόμου Π., Παπαϊωάννου Κ. (2014). Γλώσσα – Βιβλίο Μαθητή. (ενότητα Ε. σελ. 47-68) ΑΘΗΝΑ . ΥΠΘΠΑ .
3.Κολιόπουλος Ι., Καλλιανιώτης Α., Μιχαηλίδης Ι., Μηνάογλου Χ. (2014) Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου – Βιβλίο Μαθητή. (κεφ. 5 σελ. 194-199) ΑΘΗΝΑ . ΥΠΘΠΑ
4.Κολιόπουλος Ι., Καλλιανιώτης Α., Μιχαηλίδης Ι., Μηνάογλου Χ. (2014) Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου – Βιβλίο Μαθητή. (κεφ. 7 σελ. 204-207) ΑΘΗΝΑ . ΥΠΘΠΑ
5.Κολιόπουλος Ι., Καλλιανιώτης Α., Μιχαηλίδης Ι., Μηνάογλου Χ. (2014) Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου – Βιβλίο Μαθητή. (κεφ. 8 σελ. 208-211) ΑΘΗΝΑ . ΥΠΘΠΑ
6.Κολιόπουλος Ι., Καλλιανιώτης Α., Μιχαηλίδης Ι., Μηνάογλου Χ. (2014) Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου – Βιβλίο Μαθητή. (κεφ. 11 σελ. 224-229) ΑΘΗΝΑ . ΥΠΘΠΑ
7.Ελευθεροτυπία, ΚΟΡΟΪΔΟ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ, Ανθολόγιο Αντιφασιστικής Γελοιογραφίας», ένθετο εφημερίδας Ελευθεροτυπία. ΑΘΗΝΑ. Ε. ΙΣΤΟΡΙΚΑ.
8.https://www.google.co.in/search?q=%CE%BA%CF%85%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%B7+%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B4%CE%B9%CE%B1+1974&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=6MEYU9TmAoL9ywPQm4GwBQ&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1455&bih=705#q=%CE%A4%CE%9F+%CE%95%CE%A0%CE%9F%CE%A3+%CE%A4%CE%9F%CE%A5+1940&tbm=isch&imgdii Αναζήτηση εικόνων google . ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940
9.https://www.google.co.in/search?q=%CE%BA%CF%85%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%B7+%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B4%CE%B9%CE%B1+1974&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=6MEYU9TmAoL9ywPQm4GwBQ&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1455&bih=705#imgdii=_ . Αναζήτηση εικόνων google . ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

Σχετικά με 6dimnaou

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας με τη δημιουργία της παρούσας ιστοσελίδας, ευελπιστεί να καλλιεργήσει μια μορφή διαδικτυακής επικοινωνίας με την ευρύτερη σχολική κοινότητα, τους γονείς αλλά και τους φίλους...