Στο «Κονάκι» της Νάουσας!

Την Τρίτη τα παιδιά των Α? και Β? τάξεων του σχολείου συνοδευόμενα από τις εκπ/κούς κ.κ. Ψυρίδου Κατερίνα και Τίκου Άννα, επισκέφτηκαν το «Κονάκι», το εργαστήριο παραδοσιακών φορεσιών. Εκεί  τους καλοδέχτηκαν με χαρά και ο κύριος Αλέξης τους μίλησε στην αρχή για την κατασκευή του Πρόσωπου.  Αυτός κατασκευάζεται με κερί το οποίο μπαίνει στο καλούπι και τέλος βάφεται  με πολλή  προσοχή. Τους έδειξε τα Ταράμπουλα που μπαίνουν στον Πρόσωπο. Ήταν τεράστια και πανέμορφα!!!!

        Στη συνέχεια τους μίλησε για τη στολή  του Γενίτσαρου που αποτελείται από πολλά μέρη. Όπως:  η φουστανέλα, την κοντέλα, το γιλέκο με τα ασημικά, το πισλί, το ζωνάρι, το σελάχι, οι μπέφτσες και η πάλα  την οποία κρατάν στα χέρια τους  οι χορευτές και χορεύουν ζωηρά και λεβέντικα.

       Όλα αυτά γίνονται στο εργαστήριο με πολλή τέχνη και μεράκι!!!! Στο τέλος αναφέρθηκε στην σημασία του εθίμου για την παράδοση και την ταυτότητα της Νάουσας και τόνισε στα παιδιά ότι όλοι πρέπει να μιλάμε και να γνωρίζουμε την ιστορία του τόπου μας?

       Φεύγοντας από το Κονάκι τα παιδιά επισκέφτηκαν την εκκλησία της Υπαπαντής του Χριστού  και εκεί άναψαν ένα κεράκι και προσευχήθηκαν. Στο δρόμο της επιστροφής , στις όχθες της Αράπιτσας  απόλαυσαν τη διαδρομή ακούγοντας τους ήχους από τα νερά που ρέουν στο ποτάμι της πόλης μας? την Αράπιτσα!!!!

Σχετικά με 6dimnaou

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας με τη δημιουργία της παρούσας ιστοσελίδας, ευελπιστεί να καλλιεργήσει μια μορφή διαδικτυακής επικοινωνίας με την ευρύτερη σχολική κοινότητα, τους γονείς αλλά και τους φίλους...