ERASMOUS +: «Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό: «Ένα μεγάλο βήμα σε μια ασφαλή και γνώριμη αγκαλιά» (Δράσεις καθηγήτριας Αγγλικών)

ERASMOUS +(2018-1-EL01-KA101-047178):

«Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό: Ένα μεγάλο βήμα σε μια ασφαλή και γνώριμη αγκαλιά»- «From PreSchool to Primary School: A Great Step in a safe and familiar embrace»

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΑΓΓΛΙΚΩΝ

  • «Χορεύουμε μαθαίνοντας Αγγλικά με την Δ΄ τάξη»
  • «Χορεύουμε μαθαίνοντας Αγγλικά με την Στ΄ τάξη»

Μέσα από τις εμπειρίες μας τόσο ως δάσκαλοι όσο και ως γονείς αισθανθήκαμε την ανάγκη  να προσεγγίσουμε θεωρητικά και πρακτικά, το θέμα της ομαλής μετάβασης των νηπίων στο Δημοτικό Σχολείο, με δράσεις ενταγμένες σε ένα ευρύτερο και καλά σχεδιασμένο project, με τρόπο ολιστικό και οργανωμένο (Downer, Driscoll, and Pianta, 2006; Entwisle & Alexander, 1998).

Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάσαμε και εγκρίθηκε από το Erasmus+, ένα πρόγραμμα ομαλής μετάβασης των παιδιών που θα έρθουν από το 6ο Νηπιαγωγείο της Νάουσας στο σχολείο μας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε ανεπίσημα από τον Μάρτιο του 2018 και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2020. Έχει ως σκοπό να υποστηρίξει μέσα από οργανωμένες δράσεις και εκδηλώσεις, την προετοιμασία των παιδιών και των γονέων που θα φοιτήσουν στην Α΄ τάξη του σχολείου μας την επόμενη σχολική χρονιά 2018-19 και τη νέα προετοιμασία των παιδιών, των γονέων και των εκπ/κών στην μεθεπόμενη σχολική χρονιά 2019-20 (Briggs, 1997; McCain & Mustard, 1999; Rosenkoetter, Whaley, Hains and Pierce, 2001; Dockett & Perry, 2001).

Στα πλαίσια λοιπόν αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος και των κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων των Νηπίων με τους μαθητές του Δημοτικού, πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:

 

1η δράση: «Χορεύουμε μαθαίνοντας Αγγλικά με την Δ΄ τάξη»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ: ΓΙΟΥΡΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ – ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ

Στις 5 Ιουνίου 2018 τα παιδιά του Νηπιαγωγείου συνάντησαν για πρώτη φορά την δασκάλα που θα τους μάθει την Αγγλική γλώσσα στο Δημοτικό Σχολείο, την κ. Γιούρου Καλλιόπη, όταν θα φοιτήσουν στην Α΄ τάξη. Η συνάντηση έγινε μετά από πρόσκληση που έλαβαν από την ίδια, διαμέσου της νηπιαγωγού κ. Δημητριάδου Μαρίας, γραμμένη στα Αγγλικά!

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ

Η Νηπιαγωγός διάβαζε στα αγγλικά και μετέφραζε στα νήπια το περιεχόμενο της πρόσκλησης, τους μίλησε για την ξένη γλώσσα, που άκουσαν, εξήγησε πως στο Δημοτικό θα μάθουν κι αυτά να την μιλούν. Την προγραμματισμένη ημέρα και ώρα επισκέφτηκαν όλοι μαζί την αίθουσα των Αγγλικών του σχολείου μας , την ώρα που έκανε μάθημα η Δ΄ τάξη. Οι μαθητές/ριες και η δασκάλα καλωσόρισαν τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και την νηπιαγωγό, γνωρίστηκαν μεταξύ τους σε εγκάρδιο κλίμα και όλοι μαζί παρακολούθησαν ένα βίντεο γνωριμίας του τραγουδιού «Κάντε ένα κύκλο». Τα παιδιά της Δ΄ τάξης βοήθησαν τα νήπια να σχηματίσουν όλοι μαζί έναν κύκλο,  και  σιγά-σιγά έμαθαν να τραγουδούν και να χορεύουν συγκεκριμένο τραγούδι, με τη μουσική να παίζει καταλυτικό ρόλο στην όλη διαδικασία χαλάρωσης και γνωριμίας!

2η δράση: «Χορεύουμε μαθαίνοντας Αγγλικά με την Στ΄ τάξη»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ: ΓΙΟΥΡΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ – ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ

Την ίδια μέρα (5/6/2018) πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των νηπίων στην Στ΄ τάξη, με σκοπό να έρθουν για μια ακόμη φορά σε επαφή με το χώρο, τη Διευθύντρια κ. Λαφάρα, τα παιδιά και τις/τους εκπαιδευτικούς με βιωματικό τρόπο και να γνωρίσουν τη διδασκαλία του μαθήματος των Αγγλικών, στο Δημοτικό σχολείο.

Η κ. Καλλιόπη μαζί με τα παιδιά της Στ΄ τάξης αφού καλωσόρισαν τα νήπια και τη δασκάλα τους χόρεψαν για τα νήπια ένα μιμητικό αγγλικό τραγούδι για μια οικογένεια ζώων, ανοίγοντας έτσι μια μεγάλη αγκαλιά υποδοχής και αγάπης. Στη συνέχεια βγήκαν όλοι μαζί στην αυλή και ξαναχόρεψαν το ίδιο τραγούδι αυτή τη φορά σαν μια μεγάλη παρέα. Μια χορευτική παρέα που διασκέδασε απίστευτα πολύ μαθαίνοντας παράλληλα τον αγγλικό στίχο του τραγουδιού! Τα νήπια αποχώρησαν ενθουσιασμένα δίνοντας ραντεβού για τον Σεπτέμβρη!

2

3

4

DSC00253

Σχετικά με 6dimnaou

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας με τη δημιουργία της παρούσας ιστοσελίδας, ευελπιστεί να καλλιεργήσει μια μορφή διαδικτυακής επικοινωνίας με την ευρύτερη σχολική κοινότητα, τους γονείς αλλά και τους φίλους...