Ευρωπαϊκή ημέρα ξένων γλωσσών 2021

26th September – European Day of Languages

( Ευρωπαϊκή Μέρα Γλωσσών)

Σε όλη την Ευρώπη, 800 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκπροσωπούνται από 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενθαρρύνονται να μάθουν όλο και περισσότερες ξένες γλώσσες, σε οποιαδήποτε ηλικία, εντός ή εκτός σχολείου. Το γεγονός αυτό πηγάζει από την πεποίθηση του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι η γλωσσική πολυμορφία αποτελεί εργαλείο για την επίτευξη ευρύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης και βασικό στοιχείο στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ηπείρου μας. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο προωθεί την πολυγλωσσία σε όλη την Ευρώπη.

Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το 2001 η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2021, στις 26 Σεπτεμβρίου, το 6ο Δημοτικό σχολείο Νάουσας γιόρτασε τη γλωσσική πολυμορφία. Οι τάξεις των γαλλικών και των αγγλικών με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς την Αργυρώ Μαυρουδή (ΠΕ05) και την Πόπη Γιούρου (ΠΕ06), έγιναν ερευνητές γλωσσών, έψαξαν λέξεις και έφτιαξαν αφίσες με πολύγλωσσα δέντρα και λουλούδια στα φύλλα και τα πέταλα των οποίων παρουσιάστηκαν λέξεις όπως «Γεια», «Καλημέρα», «Φιλία», «Αγάπη», σε διάφορες γλώσσες.

Προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε τους λόγους που μαθαίνουμε καινούριες γλώσσες, ανακαλύψαμε ότι οι περισσότεροι μαθητές είναι πια πολύγλωσσοι και ότι οι γλώσσες εξελίσσονται προσθέτοντας και αφαιρώντας λέξεις. Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε ηχητικά αποσπάσματα από διαφορετικές γλώσσες και να κάνουμε γλωσσικά κουίζ.

Ειδικότερα στο μάθημα των Αγγλικών με την κυρία Γιούρου Καλλιόπη , η Ε΄ τάξη δημιούργησε μια αφίσα με το λουλούδι της αγάπης γράφοντας στα πέταλά του τη λέξη «Αγάπη» σε διάφορες γλώσσες. Η Στ΄ τάξη από την άλλη δημιούργησε μια αφίσα με ανθρωπάκια από όλο τον κόσμο, ντυμένα με τις παραδοσιακές φορεσιές της χώρας τους, τα οποία λένε τη φράση « Μίλα μου» στη γλώσσα της χώρας καταγωγής τους.

Τέλος και οι δύο τάξεις έστειλαν το δικό τους μήνυμα για την ημέρα τραγουδώντας σε όλο το σχολείο το τραγούδι του Γιάννη Βογιατζή «Σ’ αγαπώ σε όλες τις γλώσσες».

Σχετικά με 6dimnaou

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας με τη δημιουργία της παρούσας ιστοσελίδας, ευελπιστεί να καλλιεργήσει μια μορφή διαδικτυακής επικοινωνίας με την ευρύτερη σχολική κοινότητα, τους γονείς αλλά και τους φίλους...