RESCUR: ΕΝΑ ΕΜΠΟΔΙΟ, ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ – 3η Θεματική Ενότητα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΚΑΛΛΙΕΡΓΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ

Σε αυτήν τη θεματική ενότητα τα παιδιά εμπλάκηκαν με την ανάπτυξη του θετικού και αισιόδοξου τρόπου σκέψης, ειδικά όταν στη ζωή εμφανίζονται δυσκολίες και εμπόδια. Πώς δηλαδή να έχουν ένα θετικό τρόπο σκέψης, να σκεφτούν και να αξιολογήσουν κάποιες από τις σκέψεις που δεν τους βοηθάνε και στη συνέχεια ν’ αλλάξουν τις αρνητικές σκέψεις. Διδάσκονται πώς να ξεχωρίζουν τις δυο προσεγγίσεις (θετική και αρνητική) και αρχίζουν να κατανοούν ότι κοιτάζοντας τα θετικά και επικεντρώνοντας τη σκέψη σε ό,τι είναι θετικό, χαρούμενο και διασκεδαστικό μπορεί να τα βοηθήσει να αισθανθούν καλύτερα. Ενθαρρύνονται, επίσης, να σκεφτούν μ’ έναν βοηθητικό, ευέλικτο και εναλλακτικό τρόπο τα προβλήματά τους.

Θεματική Υποενότητα 1: Θετική κι Αισιόδοξη Σκέψη

Θέμα 1: Θετικός κι αρνητικός τρόπος σκέψης

Όπως πάντα το μάθημα ξεκινά με μία άσκηση χαλάρωσης και εστίασης της προσοχής και στην συνέχεια γίνεται η ανάγνωση της σχετικής ιστορίας με τον Ηρακλή και την Αριστέα με την υποστήριξη των γαντόκουκλων. Ο Ηρακλής αισθάνεται ότι δεν θα καταφέρει να ανέβει την βουνοκορφή για να δει το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα, γιατί είναι δύσκολο και κάποια ζώα του δάσους τον χλευάζουν. Τα καταφέρνει όμως τελικά με τη βοήθεια της Αριστέας, που τον βοηθά και τον ενθαρρύνει. Μέσα από ερωταπαντήσεις τα παιδιά προσέγγισαν την έννοια της θετικής και της αρνητικής σκέψης. Μετά, κάθισαν σε κύκλο και τους διαβάστηκαν διαφορετικά σενάρια. Με τη βοήθεια του Θετικοφατσούλη και του Αρνητικοφατσούλη τα παιδιά διαχώριζαν τα σενάρια ανάλογα με τον τρόπο σκέψης που τους παρουσιαζόταν.

Θέμα 2: Είναι καλό να σκεφτόμαστε θετικά

Εδώ η ιστορία αποτέλεσε αφόρμηση ώστε τα παιδιά να ανγνωρίσουν πώς αισθάνονται όταν κοιτάζουν τα θετικά. Αφού τα παιδιά άκουσαν την ιστορία και την επεξεργαστήκαμε με ερωταπαντήσεις, έπειτα τη συνδέσαμε με δικά τους βιώματα και δύσκολες καταστάσεις στις οποίες βρέθηκαν και σκέφτηκαν θετικά και αρνητικά, καθώς και τον τρόπο που τους έκανε αυτή η σκέψη να νιώθουν. Στη συνέχεια, άκουσαν και χόρεψαν το τραγούδι με τίτλο «Ο κόσμος αγριεύει» από τη θεατρική παράσταση «Η Μελωδία της Ευτυχίας» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Ύστερα κάθισαν σε κύκλο και μίλησαν για αγαπημένα τους πράγματα. Τους δόθηκε φύλλο εργασίας για να ζωγραφίσουν πώς νιώθουν όταν κοιτάζουν τη θετική πλευρά των πραγμάτων.

PXL 20250314 0937389152

Έπειτα φτιάξαμε μια αφίσα, που να δείχνει πώς η αισιόδοξη σκέψη συνδέεται με τα συναισθήματα. Τα παιδιά έγραψαν και ζωγράφισαν το αγαπημένο τους πράγμα σχετικά με το σχολείο. Έπειτα στο σπίτι με τους γονείς τους ζωγράφισαν μερικά αγαπημένα τους πράγματα.

PXL 20250314 0936387932
PXL 20250320 0807156512

Θέμα 3: Καταρρίπτοντας τις αρνητικές σκέψεις

Εδώ ο στόχος μας ήταν να κάνουν μια θετική σκέψη που θα τους βοηθήσει να καταρρίψουν τις αρνητικές τους σκέψεις. Μετά την άσκηση χαλάρωσης τα παιδιά άκουσαν μια ιστορία με τον Ηρακλή, που έκανε άσχημες σκέψεις γιατί οι φίλοι του τα ζώα δεν τον επελεγαν σε ένα παιχνίδι που ο ίδιος είχε σκεφτεί. Αφού επεξεργάστηκαν την ιστορία και τη συνδέσαμε με τα δικά μας βιώματα, ακούσαμε το τραγούδι «Ακούνα Ματάτα» από τον «Βασιλιά των λιονταριών» και αναρωτήθηκαν γιατί τα ζώα το τραγουδούν στους εαυτούς τους. Έπειτα, πρότειναν μερικές φράσεις που μπορούν να λένε στους εαυτούς τους για να τους βοηθά να σκέφτονται καλύτερα. Στο τέλος, χωρίστηκαν σε ομάδες και δημιούργησαν κι έπαιξαν μία ιστοριούλα όπου χρησιμοποίησαν μια θετική φράση από αυτές που συζητήθηκαν.

InCollage 20250517 181326336

Θεματική Υποενότητα 2: Θετικά Συναισθήματα

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν και να αναγνωρίσουν θετικά συναισθήματα όπως η ελπίδα, η χαρά, η αγάπη, η υπερηφάνεια, η ικανοποίηση, η αίσθηση του χιούμορ. Οι δραστηριότητες εδώ προάγουν την ελπίδα και εστιάζουν στη χαρά/ευτυχία και βοηθάνε τους μαθητές να διερευνήσουν περαιτέρω αυτό το συναίσθημα και να κατανοήσουν καλύτερα τα πράγματα που τους κάνουν χαρούμενους και ευτυχισμένους, ώστε να βελτιώσουν σε κάποιες περιπτώσεις την άσχημη διάθεσή τους. Είδαν, επίσης, την αστεία πλευρά των προβλημάτων και έμαθαν να χρησιμοποιούν το χιούμορ με θετικούς τρόπους.

Θέμα 1: Η δύναμη της ελπίδας για την προαγωγή της ανάπτυξης και της ευεξίας

Εδώ ο στόχος μας ήταν τα παιδιά να μάθουν να εντοπίζουν νέους στόχους που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν μια άσχημη κατάσταση. Στην ιστορία μας η Αριστέα είχε χάσει το σπίτι της από μεγάλη πυρκαγιά και προσπαθούσε να χτίσει ένα νέο, που όμως χαλούσε συνεχώς. Τελικά, όμως, εστίασε στην ελπίδα, έβαλε στόχους και με μικρά βήματα τα κατάφερε. Αφού επεξεργαστήκαμε το κείμενο, τα παιδιά κλήθηκαν να σκεφτούν άλλους στόχους που μπορεί η Αριστέα να βάλει (π.χ. να αποκτήσει νέους φίλους), προκειμένου να βελτιώσει την κατάσταση της ζωής της στο νέο μέρος. Χωρίστηκαν σε ομάδες και κάθε ομάδα είχε να σκεφτεί ένα στόχο και να κάνει ένα πλάνο για το πώς η Αριστέα θα μπορούσε να επιτύχει αυτό το στόχο και πώς οι φίλοι της θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν στους στόχους της, ώστε να βελτιώσει τη ζωή της στο νέο μέρος. Στη συνέχεια το έπαιξαν σε κουκλοθέατρο.

InCollage 20250517 180837372
InCollage 20250517 174636674

Θέμα 2: Η δύναμη της χαράς/ευτυχίας για την προαγωγή της ανάπτυξης και της ευεξίας

Με στόχο να μάθουν τα παιδιά να εντοπίζουν μια δραστηριότητα ή ένα πρόσωπο που τους κάνει χαρούμενους ή ευτυχισμένους και αφού κάναμε την άσκηση χαλάρωσης και προσοχής, οι μαθητές μας άκουσαν την ιστορία όπου η Αριστέα προσπαθεί να βρει τρόπους να κάνει τον εαυτό της να περάσει καλά, αφού μετά από ένα ατύχημα που είχε, η μαμά της δεν της επιτρέπει να απομακρυνθεί για παιχνίδι και η ίδια αισθάνεται θυμωμένη και αδικημένη. Αφού συζητήσαμε την ιστορία και τη συνδέσαμε με δικά μας βιώματα, έπειτα κατασκευάσαμε αφίσα με τις δραστηριότητες ή τα πρόσωπα που τα κάνουν χαρούμενα. Στο τέλος κάθε παιδί μπορεί να μιλήσει και να εξηγήσει στην τάξη γιατί αυτή η δραστηριότητα ή το πρόσωπο το κάνει χαρούμενο.

PXL 20250502 0814000272

Θέμα 3: Η δύναμη του χιούμορ για την προαγωγή της ανάπτυξης και της ευεξίας

Στο τελευταίο μας θέμα, ο στόχος μας ήταν να εντοπίζουν τα παιδιά καταστάσεις ή πρόσωπα που τους κάνουν να γελάνε. Αφού άκουσαν μια ιστορία για τον Ηρακλή και τη Μίκα που προσπαθούν να κάνουν τη φίλη τους την Αριστέα να γελάσει ενώ είναι σε πολύ άσχημη διάθεση, έπειτα επεξεργαστήκαμε το κείμενο με ερωταπαντήσεις και ψάξαμε να βρούμε δύσκολές καταστάσεις που έχουμε ζήσει, αλλά τελικά κοιτάξαμε την αστεία της μεριά. Τι συμβαίνει όταν κοιτάμε τα αστεία και τι όταν κοιτάμε τα δύσκολα πράγματα μια δύσκολης κατάστασης; Τα παιδιά μίλησαν για βιβλία, κινούμενα σχέδια, πρόσωπα και παιχνίδια που τα κάνουν να γελούν και έπειτα κατασκευάσαμε μία αφίσα με αυτά.

PXL 20250509 0837539912