Παιδιά και Διαδίκτυο…

Από ποια ηλικία τα παιδιά χρησιμοποιούν σήμερα το Διαδίκτυο;
Πηγή: http://www.internetandkids.com

Το όριο ηλικίας στο οποίο τα παιδιά χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο συνεχώς μειώνεται. Ουσιαστικά, όσο παράξενο και αν ακούγεται, ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας χρηστών του Διαδικτύου είναι τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Πολλά παιδιά χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο στο σχολείο σε ηλικία 6 ετών, οπότε πιθανόν να θέλουν να συνδεθούν στο Διαδίκτυο από το σπίτι σε αυτήν την ηλικία περίπου. Ωστόσο τα παιδιά  ηλικίας κάτω των 10 ετών, συνήθως δεν μπορούν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο μόνα τους, γι? αυτό συνήθως χρειάζονται τη βοήθεια των μεγαλυτέρων. Το Διαδίκτυο δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να ακούσουν μουσική, να παίξουν και να «φορτώσουν» παιχνίδια ή βιντεοπαιχνίδια, να μιλήσουν με άλλους χρήστες και να ανταλλάξουν μηνύματα μεταξύ τους.

Θετική πλευρά της χρήσης του Διαδικτύου από παιδιά

Αναμφισβήτητα, η πρόοδος της τεχνολογίας είναι αρκετά ωφέλιμη για τους μικρούς μας φίλους, αφού τους ανοίγει νέους ορίζοντες και νέες δυνατότητες που στο παρελθόν φάνταζαν αδύνατες. Ο τεράστιος όγκος πληροφοριών του Ίντερνετ, είναι προσβάσιμος σε κάθε μαθητή για να τον βοηθήσει να εμπλουτίσει τις γνώσεις του. Πολλές εγκυκλοπαίδειες, είναι διαθέσιμες στο Διαδίκτυο δωρεάν και σχεδόν άκοπα. Απλά με το πάτημα ενός κουμπιού, ο μαθητής μπορεί να έχει πρόσβαση σε όποιο υλικό επιθυμεί. Όσον αφορά στη νέα μόδα της εποχής, τα παιχνίδια μέσω Διαδικτύου, θα λέγαμε ότι αποτελούν μια ευχάριστη και διασκεδαστική απασχόληση που ξεκουράζει τους μικρούς μαθητές. Το Ίντερνετ, είναι επίσης είναι ένα υπέροχο εργαλείο για παιδιά που έχουν πρόβλημα επικοινωνίας με συνομήλικους. Τα παιδιά γνώστες των υπολογιστών ξεχωρίζουν στο Διαδίκτυο, καθώς η εμφάνιση και οι αθλητικές επιδόσεις δεν είναι σημαντικές και έτσι βελτιώνουν την αυτοεκτίμησή τους.

Αρνητική πλευρά και κίνδυνοι του Διαδικτύου για τα παιδιά 

Ωστόσο, η υπερβολική χρήση του υπολογιστή μπορεί να απομονώσει περισσότερο τα ντροπαλά παιδιά από τους συνομήλικους ή να τα αποσπάσει από άλλες δραστηριότητες όπως οι σχολικές εργασίες, η άθληση, ο ύπνος ή οι ευκαιρίες να αφιερώσουν χρόνο σε άλλους. Οι γονείς και οι δάσκαλοι συνήθως συνειδητοποιούν το πρόβλημα όταν ήδη έχει γίνει αρκετά σοβαρό. Και αυτό γιατί οι διαδικτυακές ενέργειες αποκρύπτονται εύκολα και ο εθισμός στο Διαδίκτυο δεν είναι ακόμη κοινά αποδεκτός. Επιπλέον, το Ίντερνετ μπορεί να εγκυμονεί πολύ σοβαρότερους κινδύνους, όπως:

  • Πρόσβαση σε υλικό πορνογραφικού περιεχομένου όπως φωτογραφίες, κείμενα και πορνό βίντεο.επαφή με αγνώστους που μπορούν να βλάψουν τα παιδιά.
  •  Κίνδυνος να παρασυρθούν νεαρά παιδιά είτε μέσα από κανάλια συζητήσεων ή και ιστοσελίδες από επιτήδειους ή για παιδεραστία.
  • Προώθηση ναρκωτικών και άλλων ουσιών μέσα από ιστοσελίδες και κανάλια συζητήσεων.
  • Προβολή διαφόρων ιδεών και απόψεων όπως, χουλιγκανισμού, ρατσισμού, αυτοκτονίας και πολλών άλλων.
  • Παρότρυνση για εκτέλεση διαφόρων παρανομιών.

Επαφή με αγνώστους και διαδικτυακή παρενόχληση 

Αυτού του είδους η παρενόχληση αναφέρεται συνήθως ως cyberbullying (διαδικτυακή παρενόχληση) ή griefing (εκνευρισμός) και είναι γνωστή στους κύκλους των εφήβων Πρόκειται δυστυχώς για τη σημαντικότερη παγίδα του Ίντερνετ που προσβάλλει τόσο εφήβους, όσο και παιδιά μικρότερης ηλικίας. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που έγιναν στη Νορβηγία, τη Δανία, τη Σουηδία, την Ιρλανδία και την Ισλανδία, το 24% των παιδιών που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο έχουν πέσει συμπτωματικά σε πορνογραφικές ιστοσελίδες. Το 34% των νέων που έχουν συμμετάσχει σε ηλεκτρονικές συζητήσεις (chats) έχουν αρνηθεί προτάσεις να γνωρίσουν άτομα τα οποία δεν ήξεραν νωρίτερα, ενώ το 22% δηλώνουν ότι πήγαν να συναντήσουν αγνώστους.

Συμβουλές για γονείς

  • Κρατήστε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε μεγάλους χώρους, όπως το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. Ασχοληθείτε με το πως δουλεύει το Ίντερνετ και αφιερώστε χρόνο να περιηγηθείτε μαζί με τα παιδιά σας στον κυβερνοχώρο και μάθετε από αυτά.
  • Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν πως ανησυχούν για αγνώστους που συναντούν μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Όπως ακριβώς ανησυχούμε όταν κάποιος  άγνωστος χτυπάει το κουδούνι του σπιτιού μας, έτσι δεν πρέπει τα παιδιά να δίνουν προσωπικές πληροφορίες για τον εαυτό τους.
  • Να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν τα chatrooms (εικονικά δωμάτια συνομιλίας), χωρίς την επίβλεψη σας. Μην τα αφήνετε ποτέ να συναντήσουν κάποιον που γνώρισαν μέσω του Ίντερνετ χωρίς τη δική σας παρουσία.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να προτιμούν τις ιστοσελίδες της δικής σας επιλογής σας.
  • Εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας κάποιο λογισμικό φίλτρο που θ? απαγορεύσει στο παιδί σας την προσπέλαση σε συγκεκριμένες σελίδες του Διαδικτύου.
  • Ενημερώστε με το παιδί σας για την ασφάλεια του Ίντερνετ. Συζητώντας μαζί του τους μελλοντικούς διαδικτυακούς κινδύνους, πάντα βέβαια με ευαισθησία και κατανόηση, θα το βοηθήσετε να κατανοήσει και από μόνο του τις παγίδες του Ίντερνετ.
  • Φροντίστε και οι ίδιοι να περιορίζετε το χρόνο που περνάτε στο Διαδίκτυο, γιατί τα παιδιά συνήθως ακολουθούν το παράδειγμα των γονιών.
  • Γνωρίστε ποιους πρέπει να ενημερώσετε και αν συναντήσετε βλαβερό, άσεμνο και παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, μη διστάσετε να το καταγγείλετε στους αρμόδιους φορείς.

Συμβουλές για δασκάλους

  •  Άμεση εγκατάσταση λογισμικού για ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου στα σχολεία. Η δικαιολογία ότι υπάρχει πάντοτε προσωπικό εκεί δεν είναι πειστική.
  •  Εκπαίδευση του διδακτικού προσωπικού για τους κινδύνους του που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο, καθώς και για τη χρήση των διάφορων λογισμικών.
  •  Ενημέρωση των γονέων με έντυπα, δημοσιεύματα, ενημερωτικά φυλλάδια και προγράμματα από τα Μ.Μ.Ε.
  •  Δημιουργία Hotline στην οποία να γίνονται αναφορές για παράνομες ιστοσελίδες ελληνικού κυρίως περιεχομένου, για να μπορούν αυτές να προστεθούν στα κεντρικά συστήματα

 

Πρακτικές Συμβουλές Για Ασφάλεια Στο Διαδίκτυο για Παιδιά 2- 4 Ετών

Όλο και περισσότερα παιδιά προσχολικής ηλικίας ξεκινούν από νωρίς την ενασχόλησή τους με τον υπολογιστή και το διαδίκτυο. Στην Αμερική σε έρευνα που έγινε το 2005 βρήκαν πως 67% των παιδιών προσχολικής ηλικίας χρησιμοποιούσαν υπολογιστή, ενώ το 23% αυτών ήταν ενεργοί χρήστες του ιντερνετ. Στην Ελλάδα τα ακριβή ποσοστά δεν είναι γνωστά μα σίγουρα είναι συνεχώς αυξανόμενα.

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας φαίνεται περισσότερο να επηρεάζονται από ήχους και εικόνες το οποία λειτουργούν προσθετικά στην εμπειρία τους και τα επηρεάζουν αρνητικά ή θετικά. Ο ρόλος των ενηλίκων σε αυτό το στάδιο ζωής των παιδιών είναι πολύ σημαντικός αφού λειτουργούν ως πρότυπα, διαπαιδαγωγούν και μεταδίδουν στα παιδιά γνώσεις σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο κυρίως μέσω της εμπειρίας.

Τα παιδιά 2- 4 ετών δεν έχουν αναπτύξει κριτική σκέψη στις online αναζητήσεις τους, μπορεί εύκολα να τρομοκρατηθούν από εικόνες πραγματικές ή ακόμα και φανταστικές όπως ακόμα και από σκηνές βίας. Επίσης τα παιδιά αυτής της ηλικίας κινδυνεύουν να μεταφερθούν σε ακατάλληλους διαδικτυακούς τόπους μέσα από hyperlinks.

Το πρόγραμμα « be web aware» έχει στόχο την ενημέρωση των πολιτών του Καναδά έτσι ώστε να επωφελούνται από το internet χωρίς βλαβερές συνέπειες. Στα πλαίσια του προγράμματος οι ιθύνοντες προτείνουν πρακτικούς τρόπους και συμβουλές προς τους γονείς παιδιών κάθε ηλικίας.

Για την ηλικία των 2-4 ετών το πρόγραμμα προτείνει τα εξής :

  • Πάντα να κάθεστε μαζί με τα παιδιά σας όταν χρησιμοποιούν το internet
  • Τοποθετήστε στους σελιδοδείκτες sites δικής σας επιλογής στα οποία τα παιδιά να έχουν γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση
  • Χρησιμοποιήστε search engines φιλικές προς τα παιδιά
  • Χρησιμοποιήστε φίλτρα που να σας δίνουν τη δυνατότητα να έχετε parental control
  • Προστατεύστε τα από «pop ? ups» απενεργοποιώντας τη Java στον υπολογιστή σας ή χρησιμοποιώντας blocking software.
  • Αρχίστε να μιλάτε στα παιδιά για privacy. Διδάξτε τους πώς να χρησιμοποιούν ένα ψευδώνυμο αν το site τους ζητά να δώσουν τα στοιχεία τους.
  • Διδάξτε τα παιδιά μέσα από τη μίμηση. Ακολουθήστε βασικές αρχές ασφάλειας στο διαδίκτυο για να λειτουργήσετε ως πρότυπα για τα παιδιά.

 Πρακτικές Συμβουλές Για Ασφάλεια στο Διαδίκτυο για Παιδιά 5-7 Ετών

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν την τάση να αποδέχονται εύκολα και θετικά τα γύρω ερεθίσματα. Νιώθουν περήφανα γιατί ξεκινούν να κατακτούν την ανάγνωση και τους αρέσει πολύ να συλλέγουν εμπειρίες. Συνήθως είναι δεκτικά και όχι αντιεξουσιαστές. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας αρέσκονται στο να χρησιμοποιούν τους υπολογιστές και την τεχνολογία και λατρεύουν να παίζουν παιχνίδια. Είναι ωστόσο απόλυτα εξαρτημένα από τους ενήλικες ή τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας για να τα βοηθήσουν στην αναζήτηση website στο internet, να τους δείξουν πώς να στέλνουν e?mail ή πώς να βρίσκουν πληροφορίες στο διαδίκτυο.
Τα παιδιά 5-7 ετών δεν έχουν κατακτήσει πλήρως την κριτική σκέψη στις online αναζητήσεις τους, μπορεί εύκολα να τρομοκρατηθούν από εικόνες πραγματικές ή ακόμα και φανταστικές όπως ακόμα και από σκηνές βίας όπως ακριβώς και τα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Επιπλέον είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε πωλητές ή έρευνες που τους ζητούν να δώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία. Κινδυνεύουν να μεταφερθούν σε ακατάλληλους διαδικτυακούς τόπους μέσα από hyperlinks ή να βρεθούν σε ακατάλληλα websites μέσω links που βγαίνουν σαν αποτελέσματα αναζήτησης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα «be web aware» γονείς με παιδιά αυτής της ηλικίας μπορούν πρακτικά να τα βοηθήσουνε με τους εξής τρόπους :

  • Πάντα να κάθεστε μαζί με τα παιδιά σας όταν χρησιμοποιούν το internet
  • Τοποθετήστε στους σελιδοδείκτες sites δικής σας επιλογής στα οποία τα παιδιά να έχουν γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση
  • Χρησιμοποιήστε searching machines φιλικές προς τα παιδιά
  • Τοποθετήστε τους υπολογιστές των παιδιών σε τέτοια σημεία μες το σπίτι που να σας επιτρέπουν την πλήρη εποπτεία τους κάθε στιγμή
  • Χρησιμοποιήστε φίλτρα που να σας δίνουν τη δυνατότητα να έχετε parental control
  • Προστατεύστε τα από «pop ? ups» απενεργοποιώντας τη Java στον υπολογιστή σας ή χρησιμοποιώντας blocking software.
  • Μιλήστε στα παιδιά για τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων. Διδάξτε τους πώς να χρησιμοποιούν ένα ψευδώνυμο αν το site τους ζητά να δώσουν τα στοιχεία τους.
  • Μην επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν e-mail, chat rooms ή instant messaging.
  • Ενισχύστε τα να σας ζητούν συμβουλές όποτε κάτι που βλέπουν τα κάνει να νιώθουν άβολα ή δε το γνωρίζουν. Πολύ σημαντικό είναι να αναπτύξετε σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά σας και να διατηρείται την ψυχραιμία σας. Αν αντιδράσετε άσχημα δε θα έρθουν ποτέ ξανά να σας ζητήσουν βοήθεια.

 Πρακτικές Συμβουλές για Ασφάλεια στο Διαδύκτιο Για Παιδιά 8-10 Ετών

Συνεχίζοντας την προσπάθεια για ενημέρωση μα και παρέμβαση σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο το πρόγραμμα «be web aware» περιγράφει χαρακτηριστικά και συμβουλές για παιδιά 8 ? 10 ετών. Σύμφωνα με τον Καναδικό οργανισμό τα παιδιά αυτής της ηλικίας συνήθως δείχνουν ενδιαφέρον για δραστηριότητες παιδιών μεγαλύτερης ηλικίας. Έχουν ξεκινήσει δειλά να δημιουργούν ένα σύστημα αξιών και έχουν ξεκινήσει να διαμορφώνουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους.

Η ενασχόληση τους με το ιντερνετ είναι συνήθως να παίζουν διαδραστικά παιχνίδια, να σερφάρουν περισσότερο για ψυχαγωγία, να στέλνουν e-mail, να χρησιμοποιούν instant messaging, chat υπηρεσίες και να συμμετέχουν σε οnline forums.

Τα παιδιά ηλικίας 8 -10 ετών είναι περίεργα να ανακαλύπτουν καινούρια πράγματα. Ακόμη και σε αυτή την ηλικία η κριτική τους σκέψη για να είναι online μόνα τους είναι ανεπαρκής μιας και είναι και αυτά επιρρεπή σε ανθρώπους και δραστηριότητες που ζητούν προσωπικά δεδομένα. Αν και πιο μεγάλα σε ηλικία, μπορούν εύκολα να τρομοκρατηθούν από σκηνές βίας και περίεργες εικόνες πραγματικές ή φανταστικές. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά έχουν «εικονικούς φίλους», τους οποίους δεν έχουν γνωρίσει ποτέ. Αυτή η διαφορετική σχέση που αναπτύσσεται μπορεί εύκολα να τα επηρεάσει αρνητικά. Τέλος διατρέχουν τον ίδιο ακριβώς κίνδυνο με τα παιδιά μικρότερης ηλικίας να βρεθούν σε ακατάλληλα sites μέσα από τα αποτελέσματα μιας αναζήτησης.

Πρακτικά πράγματα που θα μπορούσατε να εφαρμόσετε με παιδιά αυτής της ηλικίας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι τα εξής :

  • Φτιάξτε ένα κανονισμό στο σπίτι που να περιέχει κανόνες χρήσης του internet. Βάλτε τα παιδιά να συνεισφέρουν στη διαδικασία ώστε να είναι κοινώς αποδεκτοί οι όροι.
  •  Καθίστε με τα παιδιά σας όταν πλοηγούνται στο internet για να βεβαιωθείτε πως το χρησιμοποιούν με ασφάλεια
  •  Βάλτε τους υπολογιστές σε σημεία που έχετε εύκολη και συνεχή πρόσβαση εσείς οι ίδιοι
  •  Χρησιμοποιήστε φίλτρα που να σας δίνουν τη δυνατότητα να έχετε parental control
  •  Προστατεύστε τα από «pop ? ups» απενεργοποιώντας τη Java στον υπολογιστή σας ή χρησιμοποιώντας blocking software.
  •  Χρησιμοποιήστε searching machines φιλικές προς τα παιδιά
  •  Δημιουργήστε ένα κοινό οικογενειακό e-mail λογαριασμό .
  •  Μάθετε στα παιδιά πάντα να έρχονται να σας συμβουλεύονται πριν δώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία
  •  Χρησιμοποιήστε e-mail filters για να μπλοκάρετε μηνύματα από συγκεκριμένους ανθρώπους ή με συγκεκριμένο περιεχόμενο
  •  Μην επιτρέπεται το instant messaging
  •  Επιτρέψτε τους να χρησιμοποιούν ασφαλή forums ή chat rooms
  •  Συζητήστε με τα παιδιά σας για τους φίλους που απέκτησαν από το διαδίκτυο ή τις δραστηριότητές τους ακριβώς όπως θα κάνατε για έναν φίλο ή δραστηριότητα που κάνουν κάθε μέρα
  •  Μιλήστε τους και διαπαιδαγωγήστε τα σωστά σεξουαλικά γιατί είναι πολύ εύκολο να βρεθούν αντιμέτωπα με ακατάλληλο υλικό
  •  Ενισχύστε τα να σας μιλούν και να σας συμβουλεύονται όταν κάτι που συναντούν στο διαδίκτυο τα κάνει να μην νιώθουν άνετα. Θα πρέπει να είστε έτοιμοι να ακούσετε ότι έχουν να σας που με ψυχραιμία γιατί μόνο έτσι θα κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους.

 

Πρακτικές Συμβουλές για Ασφάλεια στο Διαδύκτιο Για Παιδιά 14 – 17 Ετών

Σύμφωνα με το πρόγραμμα be web aware οι έφηβοι αυτής της ηλικιακής ομάδας( 14- 17 3τών) περνούν από περίοδους χαμηλής αυτοεκτίμησης και να έχει για αυτούς πια περισσότερο σημασία ο φίλος και όχι η οικογένεια. Είναι περίοδος αμφισβήτησης και αναζήτησης. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι ανοιχτά σε νέες ιδέες αλλά δεν έχουν την εμπειρία που χρειάζονται για να μπορούν κριτικά να τις κατατάσσουν.

Η ενασχόλησή τους με το διαδίκτυο έγκειται στο να κατεβάζουν μουσική και ταινίες, να στέλνουν e-mail, να παίζουν παιχνίδια online. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία είναι ιδιαίτερα επιδέξια στη χρήση μηχανών αναζήτησης στο internet και στη χρήση του chat. Ιδιαίτερα τα αγόρια σπρώχνουν τα όρια και πολλές φορές εμπλέκονται σε τζόγο ή ακατάλληλα sites.
Τα παιδιά 14 ? 17 ετών έχουν περισσότερο ανεπτυγμένη κριτική σκέψη σε ότι αφορά τις δραστηριότητές τους. Είναι πιο ευάλωτα στο να δεχτούν σεξουαλικώς ακατάλληλα σχόλια στο διαδίκτυο και μεγαλύτερο όγκο ακαταλλήλου υλικού. Δημιουργούν εύκολα σχέσεις στο internet και είναι πολύ πιθανό να τολμήσουν να ζητήσουν και συνάντηση με το άτομο που συνομιλούν μέσω του διαδικτύου. Είναι εύκολα θύματα σε όσους πουλούν αντικείμενα στο ιντερνετ και είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν πιστωτικές κάρτες για τις αγορές τους. Τέλος τα παιδιά αυτής της ηλικίας πειραματίζονται με την ανεύρεση ακατάλληλων sites και τον online τζόγο.

Συμβουλές για τους γονείς :

? Φτιάξτε έναν κανονισμό στο σπίτι με κανόνες χρήσης του ιντερνετ. Βάλτε και τα παιδιά να συμμετέχουν στη διαδικασία ώστε να είναι οι κανόνες κοινά αποδεκτοί.
? Διατηρήστε τους υπολογιστές σε περιβάλλον που μπορείτε να τους ελέγχετε εύκολα
? Συζητήστε με τα παιδιά σας για τους φίλους που απέκτησαν από το διαδίκτυο ή τις δραστηριότητές τους ακριβώς όπως θα κάνατε για έναν φίλο ή δραστηριότητα που κάνουν κάθε μέρα.
? Ενισχύστε τα να σας μιλούν και να σας συμβουλεύονται όταν κάτι που συναντούν στο διαδίκτυο τα κάνει να μην νιώθουν άνετα. Θα πρέπει να είστε έτοιμοι να ακούσετε ότι έχουν να σας που με ψυχραιμία γιατί μόνο έτσι θα κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους.
? Μιλήστε τους και διαπαιδαγωγήστε τα σωστά σεξουαλικά γιατί είναι πολύ εύκολο να βρεθούν αντιμέτωπα με ακατάλληλο υλικό
? Μιλήστε τους για την αρχές ηθικής. Δε θα πρέπει να χρησιμοποιούν το ιντερνετ για να μεταδίδουν φήμες ή να απειλούν άλλους
? Εκπαιδεύστε τα παιδιά να μη δίνουν ποτέ προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο, να μη συμπληρώνουν αιτήσεις για προσωπικά προφίλ και να μην παίρνουν μέρος σε Online διαγωνισμούς χωρίς να το γνωρίζετε.
? Επιμείνετε στο να παραμένουν σε δημόσια chat rooms
? Eλέγχετε ποια chat rooms ή message boards επισκέπτονται
? Ενημερώστε τα παιδιά για την online συμπεριφορά. Τα sharing αρχεία μουσικής, ταινιών κ.τ.λ. μπορεί να υπόκεινται σε παράβαση πνευματικών δικαιωμάτων
? Βοηθήστε τα παιδιά να προστατευτούν από spam. Καθοδηγήστε τα να μη δίνουν το e-mail address τους, να μην απαντούν σε junk e-mails και να χρησιμοποιούν e-mail filters.
? Συζητήστε μαζί τους το τζόγο και τα πιθανά ρίσκα του
? Βεβαιωθείτε ότι ξέρετε τις οικονομικές τους συναλλαγές στο διαδίκτυο και ότι είναι ασφαλείς.

Σχετικά με 6dimnaou

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας με τη δημιουργία της παρούσας ιστοσελίδας, ευελπιστεί να καλλιεργήσει μια μορφή διαδικτυακής επικοινωνίας με την ευρύτερη σχολική κοινότητα, τους γονείς αλλά και τους φίλους...