Αρχείο ημέρας 22 Αυγούστου 2019

#RECEPTION – «Πρόσκληση σε πρωινό» και «Υιοθεσία Νηπίων» Β΄ φάση-2019

Τον Ιούνιο του 2019 και λίγο πριν λήξει η σχολική χρονιά 2018-19, στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Εράσμους + ΚΑ1, με θέμα την ομαλή μετάβαση των νηπίων από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό σχολείο, υλοποιήθηκαν δύο ακόμη δράσεις:

α) Πρόσκληση των νηπίων στην Β΄ τάξη του σχολείου μας για να πάρουμε όλοι μαζί τα παιδιά της Β τάξης, τα νήπια μαζί με τις δασκάλες και τη Διευθύντρια, ένα πλούσιο και υγιεινό πρωινό γεύμα . Η κ. Ψυρίδου Κατερίνα, ως η δασκάλα που θα έχει την επόμενη σχολική χρονιά την Α΄ τάξη γνωρίστηκε με τα νήπια, συζήτησε μαζί τους και με την νηπιαγωγό κ. Δημητριάδου Μρία όπως επίσης και με την Διευθύντρια κ. Λαφάρα Αναστασία, σε ένα χαλαρό και ευχάριστο περιβάλλον!

β) Υιοθεσία των νηπίων από τα παιδιά της φετινής Ε΄ τάξης, ώστε την επόμενη σχολική χρονιά να αισθάνοανται ασφάλεια και φροντίδα από τα μεγαλύτερα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης, υπογράφοντας δεσμευόμενοι το είσημο χαρτί της υιοθεσίας. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υιοθεσίας, οι ανάδοχοι/ες μαθητές/ριες συνόδευσαν τα υιοθετημένα παιδιά στους χώρους του σχολείου και στην σχολική αυλή, όπου γνωρίστηκαν και ξεναγήθηκαν, ανταποκρινόμενοι/ες με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση!

# RECEPTION: Αξιολόγηση ερωτηματολογίων Β΄ φάση-2019

ERASMOUS +(2018-1-EL01-KA101-047178):

«Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό: Ένα μεγάλο βήμα σε μια ασφαλή και γνώριμη αγκαλιά»- «From Pre?School to Primary School: A Great Step in a safe and familiar embrace»

ΔΡΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ:

Μέσα από τις εμπειρίες μας τόσο ως δάσκαλοι όσο και ως γονείς αισθανθήκαμε την ανάγκη να προσεγγίσουμε θεωρητικά και πρακτικά, το θέμα της ομαλής μετάβασης των νηπίων στο Δημοτικό Σχολείο, με δράσεις ενταγμένες σε ένα ευρύτερο και καλά σχεδιασμένο project, με τρόπο ολιστικό και οργανωμένο (Downer, Driscoll, and Pianta, 2006; Entwisle & Alexander, 1998).

Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάσαμε και εγκρίθηκε από το Erasmus+, ένα πρόγραμμα ομαλής μετάβασης των παιδιών που θα έρθουν από το 6ο Νηπιαγωγείο της Νάουσας στο σχολείο μας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε ανεπίσημα από τον Μάρτιο του 2018 και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2020. Έχει ως σκοπό να υποστηρίξει μέσα από οργανωμένες δράσεις και εκδηλώσεις, την προετοιμασία των παιδιών και των γονέων που θα φοιτήσουν στην Α΄ τάξη του σχολείου μας την επόμενη σχολική χρονιά 2018-19 και τη νέα προετοιμασία των παιδιών, των γονέων και των εκπ/κών στην μεθεπόμενη σχολική χρονιά 2019-20 (Briggs, 1997; McCain & Mustard, 1999; Rosenkoetter, Whaley, Hains and Pierce, 2001; Dockett & Perry, 2001).

Στα πλαίσια λοιπόν αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος και των κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων των Νηπίων με τους μαθητές του Δημοτικού, πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:

ΔΡΑΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (ερωτηματολόγιο νηπίων)

Η εκπαιδευτικός Τσάντζου Ελένη επιμελήθηκε ένα ερωτηματολόγιο κατάλληλα δομημένο για παιδιά που δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση και σε συνεργασία με τη Νηπιαγωγό Δημητριάδου Μαρία το μοίρασαν στα νήπια με σκοπό να διερευνήσουν τις αλλαγές στα συναισθήματα και τις στάσεις τους σε ό,τι αφορά στη μετάβασή τους στο Δημοτικό μετά από την ολοκλήρωση των δράσεων της εκπαιδευτικής ομάδας του προγράμματος.

Η θεωρητική προσέγγιση των θεμάτων που αξιολογήθηκαν αρχικά και επαναξιολογήθηκαν στην πορεία ως σημαντικά και απαραίτητα για την κατανόηση και ερμηνεία του φαινομένου της μετάβασης των νηπίων από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο, διαμόρφωσε αρχικά τους άξονες του ερωτηματολογίου που επρόκειτο να δομηθεί, περιλαμβάνοντας όσο το δυνατόν απλές και κατανοητές ερωτήσεις που να δίνουν απαντήσεις σχετικές με τους στόχους της έρευνας (Bell, 1997). Σε αυτό βοήθησαν βέβαια και οι ελεύθερες συζητήσεις που προηγήθηκαν με άτομα του κοντινού περιβάλλοντος στα νήπια, όπου αυτό ήταν εφικτό (Cohen, Manion, 1994).

Η συλλογή του υλικού πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαΐου του 2019, όταν οι δράσεις της ομάδας παρέμβασης είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί. Στη συνέχεια ακολούθησε η στατιστική επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων. (Φίλιας, 2000), που οδήγησε στα ακόλουθα αποτελέσματα:

Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της διερεύνησης ανά ερώτημα ήταν τα παρακάτω:

Συμπέρασμα

Μελετώντας με προσοχή τα ποσοστά των απαντήσεων των νηπίων παρατηρούμε ότι η πλειοψηφία τους, δεν λυπάται, δεν αγχώνεται, δεν φοβάται, ούτε θυμώνει με την επικείμενη μετάβασή τους στο Δημοτικό. Αν και δεν θέλουν να αποχωριστούν το Νηπιαγωγείο που αγαπούν, χαίρονται που θα αλλάξουν σχολείο, θα μάθουν νέα πράγματα και θα κάνουν καινούργιους φίλους.