Αρχείο μηνός Μάιος 2014

Παρακολούθηση μουσικοθεατρικής παράστασης…

Με μεγάλη χαρά και προσμονή οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων  του σχολείου μας  παρακολούθησαν τη μουσικοθεατρική παράσταση «Με της μουσικής τις νότες της καρδιάς ανοίγουν πόρτες» που ανέβασε το 10 Δημοτικό Σχολείο Νάουσας, στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας την Τρίτη 27 Μαΐου 2014 και ώρα 10.30 π.μ.

Είναι σημαντικό να πούμε ότι τέτοιες εκδηλώσεις είναι σπουδαίο να γίνονται προβάλλοντας και ανοίγοντας το σχολείο στην τοπική κοινωνία, με πρωταγωνιστές τα παιδιά και το αστείρευτο ταλέντο τους!

Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους όσοι βοήθησαν στο ανέβασμα αυτής της υπέροχης και ταξιδιάρικης παράστασης …και κυρίως συγχαρητήρια στα παιδιά!!!

DSCN0333 DSCN0327 DSCN0328 DSCN0329 DSCN0330 DSCN0331

Πρωταθλητές στο handball!!!

Με μεγάλη χαρά και περηφάνια υποδεχτήκαμε σήμερα το πρωί της Τρίτης 27-5-2014 τους μαθητές των Δ΄, Ε΄ και  ΣΤ΄ τάξεων του σχολείου μας  ως πρωταθλητές στο handball σε όλα τα σχολεία της Νάουσας!

Συγχαρητήρια στα παιδιά μας!!!

DSCN0326 DSCN0325

Η Γενοκτονία των Ποντίων: Εργασία της ΣΤ΄ τάξης

Ένα εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.  Κυριαρχούσαν στην οικονομική ζωή της περιοχής, ζώντας κυρίως στα αστικά κέντρα.

Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000 ψυχές, το 1880 σε 330.000 και στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000. Το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1401, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Εκτός από σχολεία διέθεταν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες, λέσχες και θέατρα, που τόνιζαν το υψηλό τους πνευματικό επίπεδο.

Το 1908 επικράτησε στην Τουρκία το κίνημα των Νεότουρκων.  Οι Νεότουρκοι έδειξαν το σκληρό εθνικιστικό τους πρόσωπο, εκπονώντας ένα σχέδιο διωγμού των χριστιανικών πληθυσμών και εκτουρκισμού της περιοχής, επωφελούμενοι της εμπλοκής των ευρωπαϊκών κρατών στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ελληνικό κράτος, απασχολημένο με το «Κρητικό Ζήτημα», δεν είχε τη διάθεση να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με την Τουρκία.

Οι Τούρκοι με πρόσχημα την «ασφάλεια του κράτους» εκτοπίζουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στην αφιλόξενη μικρασιατική ενδοχώρα, μέσω των λεγόμενων «ταγμάτων εργασίας» («Αμελέ Ταμπουρού»). Στα «Τάγματα Εργασίας»  αναγκάζονταν να υπηρετούν οι άνδρες που δεν κατατάσσονταν στο στρατό. Δούλευαν σε λατομεία, ορυχεία και στη διάνοιξη δρόμων, κάτω από εξοντωτικές συνθήκες. Οι περισσότεροι πέθαιναν από πείνα, κακουχίες και αρρώστιες.

Αντιδρώντας στην καταπίεση των Τούρκων, τις δολοφονίες, τις εξορίες και τις πυρπολήσεις των χωριών τους, οι Ελληνοπόντιοι, όπως και οι Αρμένιοι, ανέβηκαν αντάρτες στα βουνά για να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατόν. Μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1916, οι Τούρκοι εθνικιστές υπό τον Μουσταφά Κεμάλ είχαν πλέον όλο το πεδίο ανοιχτό μπροστά τους για να εξολοθρεύσουν τους Ελληνοπόντιους. Ό,τι δεν κατάφερε ο Σουλτάνος σε 5 αιώνες το πέτυχε ο Κεμάλ σε 5 χρόνια!

Το 1919 οι Έλληνες μαζί με τους Αρμένιους και την πρόσκαιρη υποστήριξη της κυβέρνησης Βενιζέλου προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο ελληνοαρμενικό κράτος. Το σχέδιο αυτό ματαιώθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός για να προχωρήσουν στην «τελική λύση».

Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των Γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 353.000.

Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα.

Με αρκετή, ομολογουμένως, καθυστέρηση, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

 

Πηγή: http://e-didaskalia.blogspot.com/2014/05/blog-post_2261.html#ixzz328yQhKYb

Όταν οι θύμησες του Πόντου ξυπνούν…

Σήμερα Τρίτη 20 Μαΐου 2014, τιμώντας την χθεσινή επέτειο γενοκτονίας των Ποντίων (19 Μαΐου), οι μαθητές και οι μαθήτριες των Δ΄και Ε΄ τάξεων του σχολείο μας επισκέφτηκαν το χώρο της παλαιάς βιβλιοθήκης του Δήμου, με σκοπό να δουν από κοντά εκθέματα, παραδοσιακές φορεσιές, παλαιά βιβλία, σκεύη και φωτογραφικό υλικό σχετικό με τον ξεριζωμό και την γενοκτονία του ποντιακού στοιχείου της Μικράς Ασίας. Μας υποδέχτηκε η κ. Βάσω Καραγιαννίδου που μας ενημέρωσε σχετικά με αυτά που τα παιδιά θα δουν. Τα συναισθήματα ποικίλα: συγκίνηση, πίκρα, θυμός…

 

Το πρωινό ….στην Δ΄ τάξη!

Στα πλαίσια προγράμματος Αγωγής Υγείας με θέμα τη διατροφή, τα παιδιά της Δ΄ τάξης του σχολείου μας μαζί με τη δασκάλα τους κ. Χριστίδου Όλγα μίλησαν για την αξία ενός καλού πρωινού στην ανάπτυξη του σώματος αλλά και του πνεύματος των παιδιών. Συζήτησαν για τις συνήθειες που έχει κάθε παιδί σε σχέση με το πρωινό του γεύμα και στο τέλος απόλαυσαν με περισσή ευχαρίστηση ένα υγιεινό πρωινό με ψωμί βούτυρο και σπιτική μαρμελάδα με γεύση φράουλα και με γεύση ροδάκινο…

 

«Μαθαίνω να κολυμπώ»

Για τρίτη συνεχή χρονιά το σχολείο μας συμμετέχει στο εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κολύμβηση και παιδί» που διοργανώνει ο Δήμος Νάουσας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι μαθητές/ριες των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του σχολείου μας και όπως αποδείχτηκε είναι ιδιαίτερα αγαπητό και ενδιαφέρον στα παιδιά. Φέτος επισκεφτήκαμε το κολυμβητήριο Νάουσας  δύο φορές στις 29 Απριλίου 2014 και στις 6 Μαΐου 2014…

 

Παρακολούθηση της «Ειρήνης» του Αριστοφάνη

Την Τρίτη 6 Μαΐου 2014 τα παιδιά της Δ΄ τάξης με τη συνοδεία της δασκάλας τους κ. Χριστίδου Όλγας παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη θεατρική παράσταση ΄»Ειρήνη» του Αριστοφάνη. Το έργο ανέβασε η θεατρική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Νάουσας, ειδικά διασκευασμένο για μαθητικό κοινό. Η παράσταση ήταν εξαιρετική και τα παιδιά με απόλυτη ευλάβεια και ενθουσιασμό την παρακολούθησαν!

Η επίσκεψή μας στο 3ο Γυμνάσιο

Τη Δευτέρα 5 Μαΐου 2014, με μεγάλη χαρά και προσμονή οι μαθητές/ριες της ΣΤ΄ τάξης των δύο συστεγαζόμενων Δημοτικών Σχολείων 6ου και 10ου , επισκέφτηκαν τους χώρους του 3ου Γυμνασίου Νάουσας. Η επίσκεψη που πλέον αποτελεί θεσμό για τα δύο σχολεία έγινε στα πλαίσια της ομαλής μετάβασης των παιδιών στην επόμενη βαθμίδα εκπ/σης. Τα παιδιά συνοδεία της Δ/ντριας του 6ου Δ.Σ. κ. Λαφάρα Αναστασίας και της εκπ/κού του 10ου κ. Φειδάντση Ευθυμίας, υποδέχτηκαν με εγκαρδιότητα ο Δ/ντής του 3ου Γυμνασίου κ. Κύρου. Στην αίθουσα εκδηλώσεων συζήτησαν όλοι μαζί για το πλαίσιο λειτουργίας του νέου σχολείου, τα μαθήματα, τις απουσίες, τις εκδηλώσεις κ.ά.

Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση σε όλους του χώρους του Γυμνασίου, ενώ τα παιδιά παράλληλα γνωρίστηκαν με καθηγητές που πιθανότατα θα έχουν την επόμενη σχολική χρονιά. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Κύρου για την συνεργασία του και είμαστε σίγουροι την επόμενη σχολική χρονιά, ότι όλα τα παιδιά θα εγκλιματιστούν με ευκολία στο νέο σχολικό περιβάλλον.