Όλα τα άρθρα του/της anastasia.pitoulia

ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ – POISSON D’AVRIL

E KAI ΣΤ ΤΑΞΕΙΣ

Την 1η Απριλίου στη Γαλλία συνηθίζουν να λένε ψέματα αλλά και να κρεμούν στις πλάτες των περαστικών μικρά χάρτινα ψάρια και να φωνάζουν «Πρωταπριλιάτικο ψάρι!» («Poisson d?avril!»), μόλις οι περαστικοί το αντιληφθούν.

Το πρωταπριλιάτικο ψέμα

Από πού προήλθε αυτό το έθιμο;
Το πρωταπριλιάτικο ψέμα, έχει τις ρίζες του στον 15ο αιώνα. Ξεκίνησε από την Γαλλία, στην οποία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η 1η του Απρίλη είχε καθιερωθεί ως πρωτοχρονιά.

Έτσι ενώ όλη η άλλη Ευρώπη την πρωτοχρονιά την γιόρταζε την 1 Ιανουαρίου, οι Γάλλοι, ήταν οι μοναδικοί που ξεχώριζαν και την γιόρταζαν την 1 Απρίλη. Όταν το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος  αποφάσισε να το αλλάξει, καθιερώνοντας ως πρώτη του έτους την 1 Ιανουαρίου, συνάντησε έντονες αντιδράσεις από ορισμένους ένθερμους οπαδούς του εθίμου, οι οποίοι επέμεναν σε πείσμα όλων των άλλων να γιορτάζουν σαν πρωτοχρονιά την Πρωταπριλιά. Οι άλλοι που δέχτηκαν την αλλαγή πείραζαν τους «παραδοσιακούς» με κάλπικα πρωτοχρονιάτικα δώρα και πιπεράτα ψέματα.

Το ψάρι

Μία εκδοχή για το ψάρι είναι η εξής: Οι Γάλλοι ονόμαζαν το πρωταπριλιάτικο ψέμα «ψάρι του Απρίλη» και η εξήγηση είναι, ότι οι Κέλτες λόγω του χειμώνα άρχιζαν το ψάρεμα την 1η Απριλίου. Όμως συχνά η φτωχή ψαριά διέψευδε τις ικανότητες τους, και οι ψαράδες γύριζαν στα σπίτια τους μ’ άδεια τα χέρια, αλλά με την φαντασία να οργιάζει και να διηγούνται πολλά ψεύτικα συμβάντα κατά τις ημέρες που ψάρευαν.

Αν θέλετε δείτε το ποίημα στο βίντεο  του Youtube και ? προσοχή στην πλάτη σας!

E΄ Τάξη:Les couleurs ? Τα χρώματα

Γεια σας παιδιά της Ε΄ τάξης!

 Για να μη νομίζετε πως σας ξέχασα, σας έχω ένα πολύ αγαπημένο σας παιχνίδι: την κρεμάλα, στα γαλλικά φυσικά!

Υλοποιήστε την παρακάτω διαδραστική ψηφιακή δραστηριότητα, διαθέσιμη στον σύνδεσμο:

http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/3986,

κατά την οποία πρέπει να επιλέξετε όποια κατηγορία θέλετε

(σας προτείνω να ξεκινήσετε με couleurs και ύστερα να παίξετε και με τις άλλες δύο κατηγορίες).

ΣΤ’ τάξη:Les pieces de la maison ? Οι χώροι του σπιτιού

Γειά σας παιδιά!

Η παρακάτω ασκησούλα απευθύνεται στους μαθητές της ΣΤ’ τάξης.

Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε!

Υλοποιήστε την παρακάτω διαδραστική ψηφιακή δραστηριότητα, διαθέσιμη στον σύνδεσμο https://www.education.vic.gov.au/languagesonline/french/sect35/no_04/no_04.htm, κατά την οποία πρέπει να τοποθετήσετε με την τεχνική «μεταφέρω και αποθέτω» (drag and drop) τα πρόσωπα στο σωστό δωμάτιο του σπιτιού ανάλογα με τη δραστηριότητα που δηλώνουν ότι κάνουν, σύμφωνα με το ηχητικό αρχείο που ενεργοποιείται με αριστερό κλικ πάνω στην εικόνα τους.